En Sıcak Konular

Bu ülkenin dramı bitmiyor

8 Ağustos 2010 20:34 tsi
Pakistan'da ülkeyi 15 gündür etkisi altına alan muson yağmurları sonrasında ölü sayısı 2 bine yaklaşırken, BM 13 milyon insanın yerinden yurdundan olduğunu açıkladı.

Pakistan'da Muson yağmurlarının yol açtığı seller yüzünden ülkenin orta ve güney kesimindeki Pencap ve Sind eyaletlerinden kaçış sürüyor. Birleşmiş Milletler 15 gündür devam eden muson yağmurları sonrasında 13 milyon kişinin zarar gördüğünü belirtti. Yağmur sonrası sadece zehirli yılanlar 10'dan fazla kişinin ölümüne neden oldu. 

Pakistan'ın can damarı olarak nitelendirilen Pencap ovasının tamamına yakını sular altında. Kuzeyden güneye ilerleyen seller nedeniyle Sind eyaletinde bölgesel yönetimin bütün imkanlarının seferber edildiği ve tahliyelerin devam ettiği bildiriliyor.

Ordu ve kamu kurumlarına ait helikopter, bot ve kara araçlarının yetersiz olması nedeniyle mağdurlar, canlarını kurtarmak için eşek, at, deve ve öküz arabalarına yükledikleri kısıtlı sayıda hayati malzemelerle yağmur altında sel bölgelerinden kaçmaya çalışıyor.

BİR EYALETTE 5 BİN KÖY SULAR ALTINDA

Denizin üzerinde uçulduğu izlenimi veren İndus vadisinin dışında kalan bölgeler de şiddetli yağışlar nedeniyle su altında. Pencap Eyaleti hükümet yetkilisi İmtiyaz Ahmed, sadece Pencap'ta 5 binden fazla köyün sular altında kaldığını, ne kadar tarım arazisinin sular altında kaldığını, kaç hayvanın telef olduğunu henüz tespit edemediklerini söyledi.

ÜLKEYİ SALGIN HASTALIKLAR VURDU

Pencap Eyaleti yönetiminin görevlendirdiği sağlık ekiplerinin koordinatörlüğünü yapan Fuat Hasan, kirli atıkların ve kanalizasyonların sel sularına karıştığını ve içme suyu sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Ahmed, bölgede günde 500 bin plastik şişe su dağıtıldığını, salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sağlık kontrolü ve aşılama çalışmaları yapıldığını belirtti.

ZEHİRLİ YILANLAR 10 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Sellerle birlikte yayılan zehirli yılanlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Hasan, bütün kamp bölgelerine yılan sokmalarına karşı serum gönderdiklerini ve bu nedenle 10'dan fazla kişinin öldüğünü ifade etti.

Temmuz ayı ortalarında başlayan ve bütün Pakistan'da etkili olan Muson yağmurlarının neden olduğu sellerde resmi rakamlara göre 2 bne yakın kişi hayatını kaybetti, 13 milyona yakın kişi evsiz kaldı.

Son 80 yılın “en şiddetli yağmurları” olarak kayıtlara geçen Muson yağışlarının Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

hürriyet



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs