En Sıcak Konular

Babacan: Refreandum ekonomik gelişme için önemli

8 Ağustos 2010 10:30 tsi
Babacan: e-muhtıra yüzünden 2007 ve 2008'de büyümemiz durma noktasına geldi...

Devlet Bakanı Ali Babacan, yıl sonu için beklenen yüzde 7 büyümenin sağlanması için 12 Eylül'deki referandumun büyük önem taşıdığını söyledi. Ekonomik büyüme ile demokratikleşme arasındaki ilişkiye dikkat çeken Babacan, 2004, 2005 ve 2006'da sağlanan yüksek büyüme oranlarına rağmen 2007 ve 2008'de bu gelişmenin bıçak gibi kesildiğini vurguladı: "Sebebi e-muhtıra, 367 sorunu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan sıkıntılar ve parti kapatma vakasıydı. Bu iki yıla yazık oldu."

Uluslararası kuruluşların, 'Türkiye küresel krizde başarılı bir performans sergiledi' yönündeki değerlendirmelerine rağmen bazı işadamlarının şikayetçi tutum sergilemesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan tepki geldi. İş dünyası örgütlerinin söylemlerinin 'her şey kötüye gidiyor' şeklinde olduğuna işaret eden Babacan, "Tabana bakıyorsunuz durum çok farklı. Bir yıl önce feryat eden kimi firmalara bakıyoruz İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları raporunda yüzde 30 kâr artışı sağlamış." dedi. TUSKON'un 8. Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Bakan Babacan, Türkiye'nin yüzde 7'lere yakın bir büyüme sağlayacağını belirterek, bu tablonun giderek güçlenmesi için 12 Eylül'de yapılacak referandumun büyük önem taşıdığını söyledi.


İşadamları da destek verecek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) 8. Başkanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, TUSKON'un yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetlerinin, hem Türkiye'nin görünürlüğü hem ekonomik sonuçlar açısından etkili olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye'nin bölgesel bir güç, küresel bir aktör haline gelmesinin sadece devletin çabasıyla olmayacağını, burada özel sektörün, sivil inisiyatifin de önemli rol oynadığını ifade etti. Ali Babacan, Türkiye'nin kriz yılında sağlam bir şekilde uyguladığı birçok modelin şimdi Avrupa'nın önde gelen ülkelerine ilham verdiğine işaret ederek, "Biz geçen yıl orta vadeli plan çerçevesinde ilaç firmaları ile masaya oturduk ve fiyatları sabitledik. Şimdi İtalya, İspanya ve Fransa bizim stratejiyi izlemeye başladı." şeklinde konuştu. Babacan, konuşmasında, Türkiye'nin krizdeki başarısını, diğer ülkelerle yaptığı karşılaştırmalarla ortaya koydu. Buna göre, İngiltere'de 2007'de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 44 iken bu rakamın gelecek yıl sonunda yüzde 84 olacağı tahmin ediliyor. ABD'de ise bu oran yüzde 100'e ulaşmak üzere. Japonya'da yüzde 250. Avrupa'nın ortalaması ise yüzde 100'e yaklaşmış durumda. Babacan ayrıca, bu ülkelerin nüfusu yaşlandığı için sosyal güvenlik giderlerinin de artacağına işaret etti. Bu gelişmeler ışığında dünyadaki ekonomik büyümenin, ağırlıklı şekilde devletlerin olağanüstü müdahalelerinden kaynaklandığını vurgulayan Bakan Babacan, "Bugün bir karar alsalar, 'Bütün olağanüstü tedbirleri geri alıyoruz' deseler, o anda dünyanın ekonomik büyümesini sürdürmesi mümkün olmaz. Hükümetler, ancak bir dünya savaşı döneminde uygulanacak politikaları uygulamaya koydu." dedi. Türkiye'de ise kamu borcunun milli gelire oranının 2002 yılında yüzde 64 olduğunu, şu an bu oranı yüzde 39'larda muhafaza ettiklerini söyledi. Babacan, bu oranın da hâlâ yüksek olduğunu, kamu borcunun Türkiye için kronik bir hastalık olmaya devam ettiğini söyledi. Bu sebeple geçen sene maktu vergilerde ölçülü artışlar yaptıklarını, vergi indirimlerini geri çektiklerini, tasarrufa yöneldiklerini kaydetti. Bu tür politika izlemeyen İspanya'da emekli maaşlarının 4 yıl dondurulduğunu, Yunanistan'da memur maaşlarında kesintiye gidildiğini ifade eden Babacan, "Şu an İspanya, Portekiz ve İrlanda bizden daha riskli. İtalya ile risk priminde başa baş gidiyoruz. Ki bu ülke hem G-20'de hem AB üyesi." dedi. Bu yılın ikinci yarısında toplam milli gelir rakamları açısından kriz öncesi döneme dönmüş olacaklarını açıklayan Bakan Babacan, yıl sonunda Türkiye'nin 5-6-7'lik bir büyüme oranına ulaşacağını ifade etti.

REFERANDUM EKONOMİK GELİŞME İÇİN ÖNEMLİ

Devlet Bakanı Ali Babacan konuşmasında, 12 Eylül'de yapılacak anayasa referandumunun önemine de dikkat çekti. Türkiye'nin yüzde 7'lere yakın bir büyüme sağlayacağını vurgulayan Babacan, bu tablonun giderek güçlenmesi için 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumun büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin 2004'te yüzde 9,4, 2005'te yüzde 8,5, 2006'da yüzde 6,9 oranında büyümesine karşın 2007'de yüzde 4,7, 2008'de yüzde 0,7 oranında büyüdüğüne işaret eden Babacan, şöyle konuştu: "Neden 2007 ve 2008'de büyümemiz durma noktasına geldi? O zamanlar ekonomik kriz yoktu. Sebebi e-muhtıra, 367 sorunu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan sıkıntılar ve parti kapatma vakasıydı. Bunlar normal değil. Bu iki yıla yazık oldu. Kaybettik, yerimizde saydık. Önümüzü görmemiz gerek. Bu sebeple referandum bir Türkiye meselesidir." Referandumun mükemmeliyet getirmediğini ve sürekli iyileştirme yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Babacan, "Biz devletin insana hizmet edeceği bir demokratik yapı arzu ediyoruz. Az sayıda elit tabakanın dikte ettiği bir hukuk değil, gerçek bir hukuk istiyoruz. Demokrasisi iyi olan hiçbir ülke bu referandumu eleştirmedi. Muhalefet partilerimiz de içerikle ilgili pek bir şey söylemiyor." dedi.

zaman



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs