En Sıcak Konular

Referandumda ‘hayır’ Kürtlere kaybettirir

6 Ağustos 2010 16:09 tsi
Referandumda ‘hayır’ Kürtlere kaybettirir Kürt sorunu üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle yıllarca cezaevinde yatan Sosyolog İsmail Beşikçi çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kürtlerin büyük bölümü tarafından “mamoste” (öğretmen) olarak anılan Beşikçi, BDP’nin referandum konusundaki tavrını eleştirerek, “Referandumda hayır Kürtlere kaybettirir” dedi.

Beşikçi, uzun zamandır süren sessizliğini Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’nde yayımlanan kadın dergisi Warvîn’e bozdu. Kürt sorunu konusunda Türkiye’de gelinen son aşamayı değerlendiren İsmail Beşikçi’ye yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

En günceli açılım süreci olduğu için onunla başlayalım. Açılım ne öngörüyordu, hangi noktaya geldi?

Bir yıl kadar önce Kürt açılımı adıyla gündeme geldi. Bu, “günümüze kadar Kürtlere antidemokratik politikalar uygulanmıştır. Artık bu politikalardan vazgeçiyoruz” demekti. Ama kısa bir süre sonra demokratik açılım, daha sonra da milli birlik projesi kavramları kullanılmaya başlandı. Şimdi, güvenlik daha ön planda geliyor. Hükümet, etkin çevreler örneğin ordu, yargı, üniversite gibi etkin çevreler tarafından eleştirildi. Hükümet bu eleştirilere direnç gösteremedi, geri adım attı.
 
Tasfiye doğru da mümkün de değil

Açılım PKK’nin tasfiyesi üzerine mi kuruldu?

PKK’nin tasfiyesini istemek, hem doğru değil hem de mümkün değil. Fakat açılımın böyle bir anlayışa göre planlandığı anlaşılıyor. “Bazı demokratik adımlar atalım, böylece PKK’yi zayıflatalım, giderek tasfiye edelim” anlayışı var. Bu, çok yanlış. Açılımın muhakkak, liberal, demokratik bir gerekçesi olmalıdır.

Çatışmalar daha da şiddetlenirse, hükümet yeni bir anayasa dâhil, diğer konularda adım atar mı? Kürtler açısından, çatışmaların artması ne kazandırır ne kaybettirir?

Kanımca açılımdan geri dönüş artık mümkün değildir. Açılım şu veya bu şekilde sürer. Çatışmaların artması ise Kürtler için iyi değildir.

Muhataplık tartışmaları nasıl değerlendirilmeli? Öcalan ve PKK’sız çözüm mümkün mü?

Hükümet için en önemli konunun bu olduğu kanısındayım. PKK’sız çözüm olmaz. Kürt sorunu, Kürtlerin temel demokratik halklarının gasp edilmesinden doğan bir sorundur. Hükümet, kendi iradesiyle demokratik adımlar atarak bu politikadan geri adım atabilir.
 
BDP pakete destek vermeliydi

Açılım sürecinde bazı yasa değişiklikleri Meclis’e geldi. (Referandum paketi) BDP’nin bu konudaki tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

BDP’nin bu konudaki tutumunu olumsuz buluyorum. BDP pakete destek vermeliydi. Mükemmel bir anayasa düşünüyorlar. Bugünkü Meclis aritmetiğini dikkate alalım. Bu mükemmel anayasayı kiminle yapacaksınız? CHP ve MHP köklü değişimlere karşı. Onlarla bu konuyu konuşamazsınız bile. Bunu ancak AKP ile veya SP’yle konuşabilirsiniz.

BDP destek vermeyeceğini açıkladı. Bu, Kürtlere ne kazandırır ne kaybettirir? Referandumda Kürtlerin tavrı ne olmalıdır?

Kürtler referanduma destek vermelidir. Karşı oy vermek Kürtlere kaybettiren bir tutum olur.

“Kürtlerin ne istediğinin bilinmediği” yorumları sürekli yapılıyor. Gerçekten Kürtler ne istediğini bilmiyor mu? Kürtler ne istemeli, nasıl istemeli?

Kürtler ne istediklerini biliyorlar. Ama devlet, Türk aydınları, sivil toplum örgütleri vs. bunu bilmezlikten, duymazdan geliyorlar.
 
Çorumlu Sarı Hoca

İsmail Beşikçi, Çorum doğumlu bir sosyolog. Atatürk Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi’nde sosyoloji asistanı iken aynı bölümde sosyoloji doçenti olan Orhan Türkdoğan tarafından “Marksist propaganda ve bölgecilik” yaptığı gerekçesiyle ihbar edilen Beşikçi, 12 Mart 1971 döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve üniversite ile ilişiği kesildi. 1974 affıyla cezaevinden çıktı, daha sonra Kürt sorununu işleyen düşüncelerinden ötürü yargılandı.

Kürt sorunu üzerine araştırmaları ve yazılarıyla tanınan Beşikçi, sekiz kez cezaevine girip çıktı ve yaşamının 17 yılı cezaevinde geçti. 1999’da yapılan sınırlı yasal düzenleme sonucu tahliye olduğunda toplam 100 yıl hapis ve 10 milyar lira para cezasına çarptırılmıştı. İsmail Beşikçi’nin yayımlanan 36 kitabından 32’si Türkiye’de yasaklandı. Beşikçi sarı hoca lakabıyla da tanınıyor.



Bu haber 954 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,263 µs