En Sıcak Konular

'Amaç iktidarın ayağını kesmek'

7 Ağustos 2010 08:47 tsi
'Amaç iktidarın ayağını kesmek' Mahir Kaynak'tan önemli uyarı

...

Bir ülkenin yönetimi sadece bazı mevkileri ele geçirmekten ibaret değildir. Eğer bir darbe yapılırsa onu destekleyecek ekonomik bir gücün, toplumu yönlendirecek medya kuruluşlarının ve dünyadaki etkin ülkelerin bu darbenin arkasında olması gerekir. Eğer bu şartlar gerçekleşirse, 27 Mayıs’ta olduğu gibi, birbirinden habersiz bir avuç insan darbe yapar hatta bu bir avuç insan birbirinin düşmanı olup diğerlerini tasfiye edebilir. Aksi halde neredeyse tüm üst düzey askerler bir araya gelse darbe yapamaz.

Herhangi bir darbe ihtimalinin olmamasına ve Genelkurmay Başkanının kesin tavrına rağmen Balyoz soruşturmasının başlamasına şaşırdım. Ayrıca bu soruşturmaya temel oluşturan bilgiler devletin güvenlik güçlerinden değil isimsiz ihbarlardan geliyordu. Bu ihbarlar geniş bir zaman dilimini ve geniş bir alanı kapsıyordu. Bunun bireysel tavırlardan ve bazı askerlerin demokrasiye inançlarından kaynaklandığını hiç düşünmedim ve hükümetin kendilerine bu iyiliği yapan gücü merak edip soruşturmamasını yadırgadım. Eğer yönetici konumunda olsaydım yapılan, ihbarlar bana cennetin yolunu açsa bile, bunun arkasında organize bir gücün olup olmadığını ve amacının ne olduğunu sorgulardım.

Her eylem yaratacağı sonuçla değerlendirilir. Bu soruşturma demokrasiyi hedef aldığını söylüyordu ama bir tepkiye neden olacağı ve bu tepkinin iktidar karşıtı olacağı görülüyordu.

Şu soruya cevap aradım: İddiaların ön plana çıkarılması ama savunmaların gözardı edilmesi, askerlerin yaptığı ya da öyle olduğu iddia edilen hataların ön plana çıkarılması demokrasiyi güçlendirmek için mi yoksa iktidarla askerler arasına aşılmaz duvarlar örmek için mi yapılıyordu?

Siyasal iktidarın nihai karar verici olduğu tarışılmaz ama o tüm kararlarını bürokrasi eliyle uygular. Bürokrasiyi yönetenleri atayarak kendi politiklarının uygulanmasını sağlar. Ancak bürokrasisi felç olmuş bir siyasi iktidar koltuk değneğiyle bile zor yürür. Şimdi hem iktidarın hem iktidar karşıtlarının güvenmediği bir yargı, darbe yapmak bir yana ağır bir darbe yemiş bir ordu ilk bakışta güçlü bir siyasi iktidarın varlığını gösterse bile her türlü operasyona açık hale gelir. Acaba birileri iktidarın ayaklarını kesip sadece bir baş olarak kalmasını mı planlıyor?

Mahir Kaynak / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 2,060 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs