En Sıcak Konular

Blake: Afganistan'ın istikrarı öncelikli politikamız

6 Ağustos 2010 21:49 tsi
ABD Dışişleri Bakanının Güney ve Orta Asya'dan Sorumlu Yardımcısı Robert Blake, Afganistan'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının Orta Asya politikalarında öncelikli yer tuttuğunu söyledi.

Uluslararası Barış Vakfı'nın Washington'daki toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Blake, Orta Asya'nın ülkesinin ulusal çıkarları açısından büyük önem arz ettiğini ve Orta Asya ülkelerinin ekonomik ve demokratik yönden gelişmesinden yana olduklarını söyledi.


Konuyla ilgili ABD'nin Taşkent Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada Blake, Barck Obama'nın iktidara gelmesinin ardından ABD'nin Orta Asya politikasını yeniden gözden geçirdiği vurgulandı. Blake, Orta Asya politikasında, Afganistan'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasında sıkı işbirliği yapılması, siyasi özgürlük ve insan haklarının temin edilmesi, sağlam piyasa ekonomisine dayalı ekonomik reformların gerçekleştirilmesi gibi gibi konulara öncelik verileceğini kaydetti.


-ORTA ASYA'DA BAŞKALARIYLA REKABETTE DEĞİLİZ-

Amaçlarının bölgenin bütün ülkeleriyle karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı sağlam ilişkiler kurmak olduğunu vurgulayan Blake, Orta Asya'da başkalarıyla rekabet içerisinde bulunmadıklarını dile getirdi. Blake bölgedeki bu tür tatsız olayların yaşanmaması için Rusya ile de birlikte çalıştıklarına atıfta bulundu.


Blake, Kırgızistan'nın güney bölgelerinde gerilimin devam ettiğini, bir süre önce Oş'a yaptığı ziyaret sırasında buna tanık olduğunu dile getirdi. ABD'li diplomat, bölgeye AGİT Polis Gücü'nün gönderilmesinin ise halk arasında güvenlik ve polis gücüyle ile adalete olan güvenin artırılması, olayların titizlikle soruşturulması ve zarar görenlere maddi ve manevi desteğin yapılması bakımından çok önemli olduğunu kaydetti. Olayların Özbekistan ve Kazakistan başta olmak üzere bölge ülkeleri için bir sınav olduğunu belirten Blake, bölgede bu tür tatsız olayların yaşanmaması için Rusya ile de birlikte çalıştıklarına vurgu yaptı.

cihan



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs