En Sıcak Konular

Balyoz'da flaş gelişme

6 Ağustos 2010 21:38 tsi
Balyoz'da flaş gelişme
Balyoz davasında 101 sanık subayın yakalanması kararı, üst mahkeme tarafından durduruldu

Darbe girişimi olduğu iddia edilen 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' davası kapsamında 196 sanıktan 102'si hakkında çıkarılan yakalama kararına karşı yapılan itirazlardan 101'i oy çokluğuyla kabul edildi.

Mahkeme kararın gerekçesinde, 10. Ağır Ceza Mahkemesinin savunma almak için değil tutuklama yapmak için yakalama kararı çıkardığını bunun da usule aykırı olduğuna ifade etti. Böylece eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu subayların yakalama kararı ortadan kaldırılmış oldu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama kararı verdiği 102 sanık hakkında avukatları aracılığıyla yapılan itiraz konusuyla alakalı olarak Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 9 sayfalık mütalaasını tamamlayarak, itirazların reddedilmesini istedi. Mütalaada, davaya bakacak olan 10. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği yakalama kararına, yasalar çerçevesinde itiraz etme hakkının bulunmadığı belirtildi.

Mütalaada ancak tutuklama durumunda itiraz edilebileceği anlatıldı. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 199. maddesine göre mahkemenin her zaman yakalama kararı ile sanığın getirilmesine karar verebileceğine dikkat çeken Savcı, ayrıca yakalam kararı çıktığı günden bu yana telefonlarına ulaşılamayan, adreslerinde bulunamayan subayların kaçma şüphesini doğurduğunu vurguladı.

Savcı mütalaasının ardından itirazı değerlendiren 11.Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği kararda eski Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, eski deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek hakkında yakalama kararını çıkaran 10. Ağır Ceza Mahkemesini eleştirdi.

14 sayfa olarak düzenlenen kararda, "Uygulamada mahkememizde dahil pek çok mahkeme İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin yaptığı gibi tutuklamak amacıyla yakalama müzekkeresi de çıkarmıştır. Ancak bunlardan hiçbirisi itiraz konusu olmamıştır. Kaldı ki yasaların eksik ya da yanlış uygulanması o işlemin sürekli yapılmış olması, onu hukuka uygun hale getirmez. Uygulama bu şekilde diyerek hakimler ve mahkemelere hukuksuz ve kanuni iş yapma hakkı doğrurur ki bu da kabul edilemez. Bu nedenle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin sanıklar hakkında çıkarılan yakalama müzekkerelerinin usulen çıkarma imkanı bulunmamaktadır." ifadesi kullanıldı.

CMK 98/3 maddesi gereğince sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarıldığı belirten mahkeme kararında "CMK 98/3 maddesi kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri, re'sen veya cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim ve mahkeme tarafından düzenlenir demektedir. Bu durumda sanıklar hakkında sanıklar hakkında müzekkere çıkarılabilmesi için kaçak olmaları gerekir. Kaçağın tarifi yukarıda yapılmıştır. Sanıkların bu duruma uymadıkları açıkça görülmektedir. Mankemenin yapması gereken önce bir kısım sanıklara olduğu gibi davetiye çıkarmak, sanıklar gelmediği taktirde de zorla getirilme kararı vermektir. Buna rağmen gelmedikleri veya bulunamadıkları takdirde haklarında yakalama kararı çıkarmaktır." denildi.

Saat 21:30 sularında açıklanan kararda oy çokluğu ile 101 sanık subay hakkında çıkarılan yakalama kararına yapılan itirazlar kabul edildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 102 yakalama kararı kapsamında geçtiğimiz gün tutuklanan emekli Albay Ahmet Şentürk için de "Yakalama müzekkeresi tutuklamaya dönüşmüştür. Ancak bu tutuklama kararına bir itiraz yapılmamıştır. Bu nedenle Ahmet Şentürk hakkında bir karar verilmesine gerek yoktur." bilgisi verildi. Ancak üye hakim Metin Özçelik muhalefet şerhi düşerek mahkemenin kararına karşı çıktı. Özçelik savcının mütalaasında bahsettiği konuların haklılığına dikkat çekerek itirazların reddedilmesi gerektiğini belirtti.
 
cihan



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,520 µs