En Sıcak Konular

Yerli doğal gaz Nisan'da üretilmeye başlanacak

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ABD'li Toreador ve Stratic Enerji ortalığı ile Düzce'nin Akçakoca ilçesinde sürdürülen doğal gaz arama çalışmalarında üretime önümüzdeki bu ay içinde geçilecek.

TPAO yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Düzce'nin Karadeniz'e açılan ilçesi Akçakoca açıklarında açılan kuyularda bulunan doğal gazın üretimine adım adım ilerleniyor.

Üretime hazır olan 9 kuyuda bulunan doğal gazın kıyıya taşınması için denizaltına boru döşeme çalışmaları tamamlandı. Deniz dibindeki kuyu başlarını yukarıya getirmek için çelik konstrüksiyonlar yerleştirildi, çelik kazıklar çakıldı.

Gaz üretmek için her 3 kuyuya bir tane olmak üzere kurulan Akkaya ve Doğuayazlı platformları tamamlandı, son ayarlamaları yapıldı, detay ve deneme çalışmaları yapıldı. Ayazlı platformunun ise 2 ay sonra hazır hale geleceği belirtiliyor.

TPAO yetkilileri, bu çerçevede önümüzdeki Nisan ayında da resmi açılışın yapılacağını bildirdiler.

ÇALIŞMALAR 2004 YILINDA BAŞLAMIŞTI

Akçakoca açıklarında 2004 yılında başlayan çalışmalar kapsamında Prometeu ve Saturn isimli platformlar, 640 metre ile 980 metre derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, verimsiz olan 3 kuyu iptal edilerek kapatıldı, 1 kuyu ise kör çıktı.

5 kuyunun daha açılması için ise çalışmalar devam ediyor. 200 personelin görev yaptığı Barge gemisiyle deniz altına 18 mil uzunluğunda borular döşendi. Boruların kıyıda buluşacağı Çayağzı mevkinde ise üretim tesislerinin yapımı tamamen sona erdi.

GÜNDE 2 MİLYON METRE KÜP DOĞAL GAZ

9 kuyuda bulunan doğal gaz günde 2 milyon metre küp (Türkiye'nin günlük doğal gaz tüketimi 100 milyon metre küp dolaylarında) gaz pompalanacağı tahmin ediliyor.

Bu rakamın çalışmaları süren 5 kuyuda daha verimli gaz çıkması halinde artacağı belirtiliyor.

YERLİ GAZI AKSA SATACAK

Akçakoca açıklarında TPAO, ABD'li Toreador ve Stratic Enerji firmaları tarafından üretilen doğal gaz, Aksa Enerji'ye BOTAŞ'ın satış fiyatından yaklaşık yüzde 7,5 daha ucuza verilecek. Aksa Enerji de BOTAŞ'a yaklaşık yüzde 2,5 iletim bedeli ödeyecek. Böylece BOTAŞ ilk defa bir özel şirkete iletim hattını kullandırmış olacak.

hürriyet

 

 



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,970 µs