En Sıcak Konular

Yunanlıların Gece Yarısı Ekspresi

6 Ağustos 2010 17:25 tsi
Bir İngiliz öğrencinin iki yıl önce arkadaşlarıyla Yunanistan’da geçirdiği tatil hayatını cehenneme çevirdi. Öğrencinin anlattıkları adeta Yunanistan'ın "Gece Yarısı Ekspresi" dedirtti.

Brighton Üniversitesi’nde işletme bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Ben Herdman ve arkadaşları, iki yıl önce tatil yaptıkları Yunanistan’ın Girit adasında karıştıkları iddia edilen bir kavga yüzünden kabus dolu günler yaşıyor. ABD'li yönetmen Oliver Stone'nun Gece Yarısı Ekspresi yıllarca Türkiye'nin imajını zedelemek için tüm dünyada kullanıldı. Filmin konusu Türkiye'de cezaevine düşen ABD'li bir gencin hikayesini anlatıyordu. ABD'li gencin işkence gördüğü, sürekli dövüldüğü sahneler yıllarca Türkiye'nin imajını bozdu. Şimdi bir İngiliz öğrencisinin Yunanistan'da yaşadıkları bu filmdeki sahneleri aratmayacak cinsten. 

Arkadaşlarıyla beraber bir gece kulübü çıkışında bir adamı döverek komaya sokmakla suçlanan gençler, geçtiğimiz gün yargılanmaları için Atina’ya gönderildi. Herdman ve arkadaşlarının avukatları, gençlere yöneltilen suçlamaların “saçmalık derecesinde” olduğunu savunuyor. Ancak Avrupa Tutuklama Müzekkeresi kararına dayanan Yunanistan, gençleri kendi mahkemelerinde yargılama hakkını elde etti.

Gençler Yunanistan’da mahkemeye çıkmadan 18 ay cezaevinde kalma tehdidiyle karşı karşıya olduğu gibi, suçlu bulunmaları halinde 10 yıla kadar varan hapis cezası alabilir.

 

Ben Hermand (sol başta) ve arkadaşları. Kavgaya karışan Joseph Bruckland sağdan ikinci.

 Herdman, Haziran 2008’de Malia kasabasında yaşanan kavgada en az 90 metre uzakta olduğunu öne sürerken, saldırıda yer aldığından şüphelenilen Hermand’ın 22 yaşındaki arkadaşı George Hollands ise, kavga esnasında oteldeki odasında uyuduğunu belirtti.

Yakınlarının belirttiğine göre, Hermand’ın ve arkadaşlarının komaya girmesine neden olan kişi Joseph Bruckland. Bruckland, Robert Hughes adlı kişinin komaya girdiği kavgaya karıştı. Polis, Bruckland ve onunla birlikte tatilde bulunana Hermand ve arkadaşları gözaltına alındı.

Hermand, sağlığına kavuşması için başarılı üç beyin ameliyatı geçirmesi gereken Hughes’un durumu karşısında “afalladığını” söyledi. Hermand, Yunanistan’a gitmeden önce, “Sorumlu olmadığım bir şey yüzünden Yunanistan’a iade edilmek ve suçsuz olduğumu kanıtlayana kadar 18 ay hapis yatabileceğimi düşünmek korku verici” dedi.

SALDIRI ÖNCESİ

Hermand’ın anlattığına göre, o ve diğer dört arkadaşı Bruckland ile sabah saat beş sularında oteline dönüyordu. Bu esnada Hughes ve arkadaşlarının sözlü saldırısına uğradılar ve çıkan kavgada Hughes ağır yaralandı.

İki gün sonra, bir görgü tanığı kumsalda oturmakta olan Bruckland ve arkadaşlarını ihbar etti ve altı kişi gözaltına alındı. Bir yıl sonra ise, altı genç tekrar ifade vermek üzere çağrılınca Avrupa Tutuklama Müzekkeresi kapsamında İngiliz polisi tarafından tutuklandı.

Hermand’ın 55 yaşındaki babası, “Eğer polis iki sene önce işini düzgün yapmış olsaydı gerçek suçluları yakalardı. Ama işlerini doğru yapmadıkları için birçok masum insanın hayatı cehenneme çevriliyor” dedi.

Suçlanan gençlerden Holland’ın annesi Vanessa ise, “Avrupa genelinde George gibi birçok genç hapse tıkılmadan önce hükümet ne zaman sesini yükseltip Avrupa Tutuklama Müzekkeresi hakkına bir şey yapacak?” diye sordu.

Vanessa, İngiliz anne babalara uyarıda bulunarak, “Anne ve babalar dikkatli olun. Bu çocuğunuzun haksız yere suçlandığı yaz olabilir ve siz ona yönelik cezayı engellemek için bir şey yapamayabilirsiniz” dedi.

Gençlerin avukatı Karen Todner ise, görgü tanıklarının sadece Bruckland’in kavgaya dâhil olduğunu belirtmiş olmasına rağmen, gençlerin tümünün aynı suçlamayla karşı karşıya olduklarını belirtti.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,314 µs