En Sıcak Konular

Ya istifa ederlerse?

6 Ağustos 2010 13:28 tsi
Ya istifa ederlerse? YAŞ toplantılarının birinci gününden beri Ankara’da şu konuşuluyor: Komutanlar toplu bir şekilde istifa edecek. İstifa ederlerse ne olur? Kriz bu noktaya gelir mi? Başbakan Erdoğan’ın bu gelişmeye karşı hamlesi ne olur? İşte yanıtlar...

YAŞ toplantılarının birinci gününde işin içyüzü ortaya çıkmaya başladı. Genelkurmay Karargahı’nda yapılan toplantının ilk gününde siyasi irade ile TSK komuta kademesinin anlaşamadığı bilgisi sızdı. Konu Orgeneral hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanıp atanmayacağıydı.

İçeride bir düğümlenmenin olduğu anlaşılınca Ankara’da “komutanlar istifa edecek” dedikoduları yayılmaya başlandı. “Komutanlar istifa mektuplarını yazıp, Başbuğ’a verdiler. Hükümet ısrar ederse hepsi eşyalarını toplayarak emekliliğini isteyecek.”

Bu aslına bakılırsa bir ön almaydı. Hükümete aba altından sopa gösterme hamlesi.

TSK’nın içişleyyişine karışılması halinde komuta kademesinin tamamı “teamüllere müdahale var” diyerek hükümeti çok zor durumda bırakacak o hamleyi yapacaktı.

YAŞ toplantıları sona erdi ve alınan kararlar ortaya çıktı. Erdoğan direnmişti ve Hasan Iğsız dahil Balyoz’da adı geçen 11 subayın üstü çizilmişti. Herkes “bu iş bitti” dedi. Ancak ardından Işık hamlesi geldi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması beklenen Orgeneral Atilla Işık emekliliğini istedi.

Bu hükümet için şok bir karşı adım oldu.

Basından izlediklerimiz ve Ankara’da dinlediklerimiz şunu söylüyor: Bu hamle Erdoğan’a karşı yapılan bir satranç hamlesidir. Şah-mat olmasa da şah-mat hamlesinin ne olacağına yönelik önemli bir işarettir.

Erdoğan’a verilen mesaj “ısrar etmesi halinde Şah-mat hamlesinin toplu istifa” olacağı yönündedir.

Buna göre Başbuğ’un cebinde tüm komutanların ya da bir kaç kilt ismin istifa dilekçesi vardır.

Bu hamleyle yapılmaya çalışılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Necdet Özel’in atanmasını sağlayarak onun Genelkurmay Başkanlığı’nın önünü kesmektir.

Bu hamle komuta kademesindeki kamplaşmanın bir ürünüdür.

Erdoğan bu hamleye, TSK komuta kademesindeki kliğin istediği yanıtı vermeyecektir.

Başbakanlık kaynaklarından edindiğimiz izlenim Erdoğan’ın bu emrivakiye karşı bir hamleyle yanıt vereceği yönündedir.

Siyasi olarak referandum öncesinde Erdoğan’ın bu hamleye “olur” demesinin bedeli, YAŞ toplantılarında gösterdiği siyasi basiret nedeniyle oy hanesine yazdığı artı puanları kaybetmek, referandumdaki inanılırlığını yitirmek olacaktır. Erdoğan’ın bu yüzden geri adım atma şansı bulunmuyor.

Necdet Özel’i Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ataması, daha sonra da KKK’ya atandığı için Genelkurmay Başkanlığı engellenmiş olan ve emekliliği gelen Özel’in emekliliğini askıya alarak Genel Kurmay Başkanı yapması düşüncesi beliriyor. Saldıray Berk, Aslan Güner gibi isimlerin KKK’ya geçişi mümkün görünmüyor.

Erdoğan’ın bu hamlesini öngören komuta kademesi istifa ederse ne olur? Bir kere toptan bir istifa sözkonusu değil. Çünkü komuta kademesi aynı düşünceleri paylaşan bir bloktan oluşmuyor. Olsa olsa bir ya da iki komutanın daha istifası sözkonusu olabilir. Bu isimler Başbuğ, Berk gibi ismler olabilir.

Peki istifaları hükümeti zor durumda bırakabilir mi? Pek sanmıyoruz. “komutanların istifası hükümeti götürür” diyenler hala eski zihniyetle Türkiye’yi okuyor. Türkiye’de son 10 yıldır inanılmaz dönüşümler oldu. 27 Nisan’daki muhtıranın hükümeti götüreceğini düşünenler yanıldı. İsrail’e kafa tutan bir Türkiye’de hükmet ayakta kalamaz diye düşünenler de yanıldı.

Türkiye artık çok değişti. Her geçen gün normalleşiyor. Komutanlar istifa ederse, açıkçası istifa ettikleriyle kalır.

Devlette süreklilik esastır.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs