En Sıcak Konular

Vizeler kalktı, kapılardan geçişte rekor artış yaşanıyor

6 Ağustos 2010 13:19 tsi
Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kalkmasının ardından sınır kapılarından geçişlerde rekor artış yaşanıyor.

Geçen yıla kadar günlük ortalama bin kişinin geçtiği Kilis Öncüpınar ve Şanlıurfa Akçakale sınır kapılarından, şimdi günlük 5 bin kişinin geçiş yaptığı belirtildi.

Vizenin kalkmasıyla araç sayısında yüzde 300, kişi sayısında da yüzde 500 artış yaşandığı öğrenildi. Öncüpınar Sınır Kapısı 24 saat hizmet verirken Akçakale Sınır Kapısı gece 24:00'a kadar, Gaziantep Karkamış Sınır Kapısı da sabah 08.00 ve akşam 17.00'ye kadar hizmet veriyor.

Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü her iki ülke vatandaşlarının geçişlerde sorun yaşamamaları için; Türkçe, Arapça ve İngilizce yolcu rehberi hazırladı. Rehber sınır kapılarında giriş-çıkışlarda yolculara veriliyor.

Gaziantep Gümrükler Başmüdürü Semih Baydemir, vizelerin kalkmasının ardından sınırlardan geçişlerde patlama yaşandığını söyledi. Araç sayısında artışın yüzde 300, kişi sayısındaki artışın ise yüzde 500 olduğunu belirten Baydemir, şöyle konuştu:

"Geçen yıl Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan günde yaklaşık bin kişi geçerken, dün itibariyle ortalama 5 bin kişi geçti. Akçakale Sınır Kapısı rekor kırıyor. Az elemanla çok iş yapıyorlar. Orada da rakam günlük 5 bin kişi. Araç sayısı ise günlük bin 500 civarında. Akçakale'de hizmetlerimiz gece 24.00'e kadar. Öncüpınar'da ise 24 saat hizmet veriliyor. Karkamış kapısında da sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında hizmet veriliyor. En fazla geçiş, Öncüpınar ve Akçakale'den yapılıyor. Demiryolu kapılarından ise çok az yolcu geçişi var. Yolcular daha hızlı geçiş yapmak istiyor."

Her iki ülkenin vatandaşları için yolcu rehberi hazırladıklarını kaydeden Baydemir, Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere üç dilde hazırlandıklarını ifade etti. Türkiye'nin, Suriye ile en uzun sınırı olan Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nün; İslahiye, Öncüpınar, Akçakale, Karkamış ve Çobanbey gümrük kapılarında hizmet verdiğini kaydeden Baydemir, yolcu rehberini, vatandaşların ve yabancı ülke vatandaşlarının mağdur olmaması için, bilgilendirme amaçlı yaptıklarını dile getirdi. Baydemir, şöyle dedi:

"Yolcu rehberini, tüm kapılarımızda yolcuların hizmetine sunuyoruz. Bu şekilde yolculara daha iyi hizmet sunuyoruz. Yolcu rehberinin içeriğinde, kişi başına getirilebilecek zati ve hediyelik eşya muafiyeti kapsamındaki tüm eşyalar ve yolcuların hakları yazıyor. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz; fazla eşya getirmesinler, hakları olan kadar getirsinler ve bizde daha çabuk hizmet edelim istiyoruz. "

cihan




Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs