En Sıcak Konular

''Oruç, alternatif diyet olarak görülmemeli''

6 Ağustos 2010 13:05 tsi
Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

Ramazan'ın gelmesiyle oruç tutan bazı insanlarda, orucun diyet yerine geçtiği gibi yanlış bir kanaatin bulunduğunu belirten Dr. Ali Tüzün, oruç tutmanın diyet yerine geçmeyeceğini ve sadece zayıflamak için oruç tutulamayacağını söyledi. Tüzün, metabolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini vurguladı.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, Ramazan ayında doğru beslenme yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç (tercihen dört) öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemesi, gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir. Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalıdır. Ana öğün yatmazdan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir. Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdaların özellikle gece ve sahurda tüketilmesi gereklidir. Gece uyku bölünecek endişesiyle sahuru atlamak ya da sadece su içip yatıldığında açlık süresi 20 saate kadar uzar. Bu durumda gün içinde enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybına, uyuklamalara, verim düşmesine hatta kazalara neden olabilir. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir."


İFTARI GÜNÜN KAHVALTISI OLARAK GÖRÜN

Tüzün, iftarın günün kahvaltısı olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek, hafif bir kahvaltı ile iftarın geçiştirilmesini tavsiye etti. Tüzün, "Alışagelmiş geleneksel iftar ziyafetinin tüm vücuda ağır bir yük getireceği unutulmamalıdır. İftarda yeterli sıvı tüketilmelidir. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay içilebilir. Reflü sorunu olanların özellikle yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmaları gerekir. İftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir. Kabız sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç-dört adet kuru kayısı, incir ya da erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalıdır. Özellikle sıcak günler nedeniyle oruç açıldıktan sonra 2-3 litre sıvı tüketilmesi şarttır" dedi.


SAHURDAN SONRA HEMEN YATMAYIN

Tüzün, sahurda yapılası gerekenlere ilişkin ise şunları söyledi: "Yeterli sıvı alımını ihmal etmemelidir. Yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmelidir. Kolesterol artışına yol açmamak için yumurtanın sarısı az tüketilmelidir. Gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce hemen yatmamak uygundur."

cihan

 

 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,734 µs