En Sıcak Konular

Tarık Aziz: ABD, Irak'ı kurtlara bırakıyor

6 Ağustos 2010 12:21 tsi
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in danışmanlarından eski Başbakan Yardımcısı yardımcısı Tarık Aziz, şiddet olaylarının artış göstermesine rağmen Irak'tan muharip askerlerini çekileceklerini bir kez daha teyit eden ABD Başkanı Barack Obama'yı, Ira

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Irak eski Başbakan Yardımcısı Aziz, ABD'nin 2003 işgalinden bu yana yaptığı hataları telafi etmek için ülkede kalması gerektiğini söyledi.

Bağdat'ta tutulduğu hapishaneden konuşan Tarık Aziz, "Hepimiz Amerika ve İngiltere'nin kurbanlarıyız." ifadesini kullandı. Aziz, yedi yıl önce Amerikan askerleri tarafından yakalandıktan sonraki ilk röportajında ayrıca "Ülkemizi birçok farklı yoldan öldürdüler. Bir hata yaptığınızda o hatayı telafi etmeniz gerekir, Irak'ı ölmeye bırakmanız değil." dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, istatistiklere göre Temmuz ayının son iki yıl içinde Irak'ta en kanlı ay olmasına rağmen Amerikan muharip askerlerinin ülkeden çekilmesinin planlandığı gibi 31 Ağustos'ta sona ereceğini söylemişti.

Bağdat yönetimi geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada Temmuz ayında 396'sı sivil 535 kişinin öldüğünü belirtmişti. Bu rakam, 563 kişinin öldüğü Mayıs 2008'den bu yana çıkan en yüksek rakam olmuştu.

Süryani kökenli olan Tarık Aziz, röportajında ayrıca "Saddam Irak'ı 30 yılda inşa etti ama şimdi yıkılmış durumda. Eskiden olduğundan daha fazla hasta daha fazla aç insan var." diye konuştu. Aziz, "İnsanlara hizmet götürülemiyor. Her gün yüzlerce olmasa bile onlarca insan ölüyor." diye kaydetti.

OBAMA İKİYÜZLÜ

Barack Obama Başkan seçildiğinde cesaretlendiğini ve eski Başkan Geroge W. Bush'un bazı hatalarını gidereceğini düşündüğünü ifade eden Tarık Aziz, "Ancak Obama ikiyüzlü. Irak'ı kurtlara bırakıyor." şeklinde konuştu.

Röportajında Irak'ın devrik lideri Saddam'ı da savunan Aziz, Batı'nın Saddam'ı yanlış anladığını dile getirdi. Aziz, "Saddam yalan söylemedi. Gerçekleri değiştirmedi. O benim büyük sevgi ve saygı duyduğum birisi. O, tarihin ülkesine hizmet ettiğini göstereceği bir adam." ifadelerini kullandı. Saddam'ın ülkesini inşa ve halkına da hizmet ettiğini sözlerine ekleyen Tarık Aziz, "Sizin (Batı'nın), Saddam'ın yanlış olduğuna dair yargılarınızı kabul edemem." dedi.

Bugün 73 yaşında olan Tarık Aziz, 2003 yılında yakalandıktan sonra sağ kalan Saddam'ın az sayıdaki yardımcıları arasında yer alıyor.

Saddam döneminde Dışişleri Bakanlığı yaptıktan sonra 1991'de başbakan yardımcılığına getirilen Aziz, 2009 yılında adam öldürmeden 15 yıl ve Kürtlerin Irak'tan sürülmesi suçundan 7 yıl hapis cezası almıştı.

Aziz'in ailesi sürekli olarak sağlık sorunlarından dolayı kendisinin salıverilmesini talep ediyor.
 
cihan



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,484 µs