En Sıcak Konular

Başbakan'a Sakine için uluslararası çağrı

6 Ağustos 2010 09:52 tsi
İnsan hakları, çevre ve dini özgürlükler konusunda eylemcilerin buluştuğu Uluslararası Avaaz Hareketi, tüm dünyayı Sakine'nin idamını durdurması için Erdoğan'a mektup göndermeye davet etti.

İran’da ‘zina ve aldatma’ suçlarından recm (taşlanarak öldürülme) cezasına çarptırılıp, Türk ve Brezilya Dışişleri Bakanları ‘ricasıyla’ taşlanma cezası durdurulan Sakine muhammed Aştiyani için Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula’nın devreye girmesi sonuç vermezken, uluslararası insan hakları örgütleri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi için kampanya başlattı. İnsan hakları, çevre ve dini özgürlükler konusunda eylemcilerin buluştuğu Uluslararası Avaaz Hareketi, tüm dünyayı Sakine’nin idamını durdurması için Erdoğan’a mektup göndermeye davet etti.

Avaaz.org’da 13 dilde yayımlanan mektupta şu ifadelere yer verildi: “Türkiye İran ile olan eşsiz ve güçlü müttefik ve arabulucu rolü sayesinde şimdi diplomatik gücünü kullanabilir, İran’ı Sakine’yi serbest bırakmaya ve taşlanarak idamı tarihin tozlu sayfalarına göndermeye ikna edebilir. Lütfen Erdoğan’a mesaj gönderin.”

Avaaz’ın sitesinde ayrıca Erdoğan’a mesaj göndermek için bir yazı kutucuğu da yerleştirildi. Davutoğlu ile Brezilyalı meslektaşı Celso Amorim’in mayısta Tahran’da imzalanan nükleer yakıt takası bildirisi sırasında Sakine’nin recm cezasının kaldırılması için İranlı yetkililerden ricacı oldukları belirtilmişti.

Davutoğlu da Times ile söyleşisinde Sakine’nin cezasının kaldırılması için devreye girip girmeyeceği sorulduğunda, “Bu tür konularda İran ile istişarelerde bulunmaya çalışıyoruz” demişti. İran ordusunun hukuk danışmanı Muhammed Müsaade ise dün Sakine’nin davasında hiçbirşeyin netleşmediğini açıkladı.

Avukatı Norveç’e sığınmak istiyor

Sakine’nin avukatı Muhammed Mustafa’nın Türkiye’ye girerken gözaltına alınmasıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. İran’dan 20 saat yürüyerek Van’a ulaştığı öğrenilen Mustafa’nın uçakla geldiği İstanbul’da Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ‘kaçak giriş’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. İki çocuk annesi Sakine’nin davasının dünyaya duyurulmasına ön ayak olan avukatın, yetkililerden Norveç’e sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. İltica Bürosu’na yaptığı başvurusu değerlendirmeye alınan Mustafa’nın cevap gelene kadar İstanbul’da misafirhanede kalacağı belirtildi.

radikal



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,603 µs