En Sıcak Konular

Ramazan’da kumanya uyarısı

6 Ağustos 2010 09:04 tsi
Ramazan ayında hayırseverlerin kumanya yardımlarına yönelmesini fırsat bilenler kalitesiz ürünleri piyasaya sürüyor.

Gıda sektörünün önde gelen isimleri hayırseverleri kumanya alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kumanyalar da market raflarındaki yerini aldı. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da hayırseverlerin iyi niyetinden faydalanmak isteyen fırsatçılar iş başına geçti. Kumanya paketlerinde fiyatı düşürmek için leblebilik nohut, renk vermeyen salça, kurtlu makarna gibi insan sağlığını tehdit eden veya kalitesiz ürünler kullanılıyor.

PİŞMEYEN NOHUT

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, kumanya hilelerinin her geçen yıl azaldığını ancak henüz son bulmadığını ifade etti. Kumanyalardan çıkan kalitesiz ürünlerin işadamlarının kulağına gitmeye başladığını söyleyen Mehmet Reis, “İyi niyetli işadamları artık kumanya alırken daha dikkatli oluyor. Kumanya verilen kişilerden 'Nohut pişmedi', 'Kuru fasulye kızardı ama pişmedi', 'Yağ kokuyor' gibi şikayetler kulağımıza geliyor. Paketlerden kurtlu makarnalar, kokmuş yağlar, renk vermeyen salçalar, demlenmeyen çaylar çıkıyor. Bu şikayetlerden sonra işadamları aldıkları kumanyalara daha çok dikkat etmeye başladı" dedi.

Yaptıkları hayrın yerine ulaşmasını isteyen işadamlarından kumanya seçerken dikkatli olmalarını isteyen Reis şöyle konuştu:

FİYATLAR DÜŞÜYOR

"İşadamları bütün bir yıl boyunca evlerinde hangi ürünleri kullanıyorlarsa, hangi markalı ürünleri tercih ediyorlarsa kumanya paketlerinde de bu ürünlerin yer almasına dikkat etsinler. Ucuza mal etmek için sağlığa zararlı ürünlere yönelip bozuk ürünleri satmaya çalışan fırsatçıların ekmeğine yağ sürmesinler."

Bakliyatta ürün bolluğu yaşandığını ifade eden Mehmet Reis, fiyatların artmadığını tam tersine bazı ürünlerde geçen yıla göre düşüşler yaşandığını kaydetti. Reis, "Özellikle kırmızı mercimekte ciddi fiyat düşüşü var. Geçen yıl halde kilosu 2.45 liraydı bu yıl ise 1.90 lira. Osmancık pirincin de fiyatı düşüyor. Bakliyat grubunda bir tek nohutta artış var o da Ramazan sonrasında düşecektir. Bunun dışında 2008'e göre bile düşüşler yaşanıyor" şeklinde konuştu.

Pirinç paketinde kuşyemi

Kazançlı İstanbul Marketleri (KİM) Genel Müdürü Hamit Akçay ise, kumanya kolilerini ucuza mal etmek için ihtiyaca yönelik olmayan, sağlığa zararlı ürünlerin de paketlere konulduğunu aktardı. Yılın 11 ayında raflarda yer almayan ürünlerin Ramazan ayında kumanya kolilerinde ortaya çıktığını kaydeden Akçay, “Niteliksiz, gıda kalitesi düşük ürünler kumanya paketlerine giriyor. Bunun nedeni kumanyayı alan ile ürünleri kullananın farklı kişiler olması. İnsanların hayır duyguları istismar ediliyor" diye konuştu. Yılın tamamında satmadıkları hiçbir ürünü kumanya paketlerine koymadıklarını ifade eden Akçay, zeytin paketinden yumuşamış yağlık zeytin, pirinç paketlerinden ise kuşyemi çıktığını söyledi.

İSTANBUL DIŞINA AÇILACAĞIZ

Sadece İstanbul ve İzmir'de faaliyet gösterdiklerini kaydeden Akçay, 2011'de Yalova, Sakarya ve Tekirdağ gibi çevre illerde de mağaza açacaklarını söyledi. 52 mağazaları olduğun bildiren Akçay, yılsonuna kadar 8 mağaza daha açacaklarını belirtti. Geçen yıl 200 milyon dolarlık ciroya sahip olduklarını bildiren Akçay, 2010'da 300 milyon dolar, 2016'da ise 1 milyar dolar ciro hedeflediklerini söyledi.

Ramazan için 3 çeşit kumanya paketi hazırladıklarını aktaran Akçay, “Dileyen müşterilerimiz kumanyalarını hediye çeki ve Kim yardım fişi ile de yapabilecek. Toplam 65 bin kumanya satmayı hedefliyoruz. Her 100 bağışa karşılık 3 bağış da biz yapacağız" dedi.

Beyaz et sektörü Ramazan'ı bekliyor

Kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle talebin arttığı beyaz et sektörü, bu yıl turizm dönemine denk gelen Ramazan ayında, satışlarını daha da artırmayı hedefliyor.

Ramazan ayına sayılı günler kaldığını anımsatan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan, ''Bu sene Ramazan ayının turizmin aktif olduğu bir döneme rastlaması nedeniyle tüketimin hissedilir biçimde artmasını bekliyoruz'' dedi.

Vatandaşın etiyle oynamayın

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et üzerinde oynanmaya çalışılan spekülatif hareketlerin piyasayı allak bullak ettiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Ramazan ayının yaklaşmasıyla et fiyatları üzerinde spekülatörlerin oyunlar oynamaya çalıştıklarını söyledi. Vatandaşın eti kilo ile değil, gram gram alabildiğini kaydeden Palandöken, ''Spekülatörler, vatandaşın gram gram aldığı etiyle oynamasın'' dedi.

bugün



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs