En Sıcak Konular

Balyoz'da polis infaz timi

6 Ağustos 2010 08:30 tsi
Balyoz'da polis infaz timi

Balyoz'un eklerindeki belgeler cunta yapılanmasının suikastler için askerlerin yanı sıra emniyet mensuplarından da infaz ekibi kurduğunu ortaya koydu.

Balyoz'un eklerindeki belgeler cunta yapılanmasının suikastler için askerlerin yanı sıra emniyet mensuplarından da infaz ekibi kurduğunu ortaya koydu. Cunta, 6 ilde infaz ekipleriyle darbe öncesi karışıklık çıkarmayı planlamış

Balyoz planını yapan 1. Ordu'daki yapılanmanın, kaos ortamı oluşturmak için sadece askerlerden değil, emniyet mensuplarından da infaz ekipleri kurduğu anlaşıldı. Balyoz iddianamesinin 184. ek klasöründe yer alan belgelere göre, darbe öncesi kaos ortamı hazırlamayı planlayan yapılanma cami bombalaması ve suikastler için 'güvenilir' olarak nitelediği emniyet mensuplarının ifnaz ekipleri oluşturdu.

Balyoz sanıkları dönemin Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Albay Kubilay Aktaş ile Binbaşı Hanefi Yıldırım'ın hazırladığı anlaşılan 'Güvenilir Emniyet Personeli' ve 'İnfaz Ekibinde Yer Alacak Emniyet Personeli' başlıklı belgelerde emniyet mensupları rütbeleri ve sınıflarına ayrılarak isim isim sıralandı. Emniyet personelinin isimlerinin karşılarına da hangi operasyonlarda kullanılacağı, ya da hangi görevlerin verileceği belirtildi.

'GÜVENİLİR', 'GÖREV VERİLEBİLİR...'

Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlükleri'nde görevli emniyet mensuplarının isimlerinin sıralandığı belgede, Edirne'den 3 emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 8'i de komiser sınıfından 13 emniyet personeli yeralıyor. "Düşünceler" bölümünde de "Güvenilir, müstakil görevlere dahil edilebilir" gibi ibareler bulunuyor. İstanbul'da 60'ı emniyet müdürü, 40'ı emniyet amiri, diğerleri komiser sınıfından toplam 209 emniyet personeli ilgili aynı notlar yer alıyor. Kırklareli'nden 7, Kocaeli'nden 22 Sakarya'dan 21, Tekirdağ'dan ise 14 emniyet personelinin ismi yeralıyor.

İL İL SORGU İÇİN EKİP

2003 tarihli 'İnfaz Ekibinde Yer Alacak Emniyet Personeli' belgesinde ise emniyet mensuplarıyla ilgili kapsamın daha da genişletildiği görülüyor. "2002-2003/JANDARMA/ İSTANBUL BÖLGE/TSK VE EMNİYET PERSONELİ" başlıklı belgede İstanbul, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya'da oluşturulan 'İnfaz Ekipleri'nin isimleri, görevleriyle birlikte veriliyor. İsimlerin karşısında 'Sorguda kullanılabilir' 'Özel görev verilebilir' ifadeleri dikkat çekiyor. Belgeye göre, İstanbul'dan 11, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'dan birer, Kocaeli'nde 2, Sakarya'da ise 3 komiser 'sorgu-infaz' timinde görevlendirildi.

İSTANBUL'A ÖZEL HAZIRLIK

"2002-2003/JANDARMA/ İSTANBUL BÖLGE/TSK VE EMNİYET PERSONELİ" adlı dosyanın son bölümünde ise "Sorgu Ekibinde Yer Alacak Emniyet Personeli" ibaresiyle sadece emniyet mensuplarının adlarına yer veriliyor. İstanbul'a özel hazırlanan bölümde 11 kişilik sorgu ekiplerinin tamamının Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri'nden oluşması dikkat çekiyor. Tamamı "Gizli" ibareli belgelerde adı geçen emniyet amirlerinin büyük bölümü kamuoyu tarafından da yakından tanınan isimlerden oluşuyor.

yenişafak



Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs