perde arkası | " /> perde arkası | "/>

En Sıcak Konular

Sürpriz istifanın perde arkası

6 Ağustos 2010 08:10 tsi
Sürpriz istifanın perde arkası 

YAŞ'taki krizin perde arkasında Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açma girişiminin bulunduğu ortaya çıktı.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında yaşanan krizin perde arkasında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açma girişiminin bulunduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Andıç operasyonunun şüphelisi 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirerek de Güner'in önünü açmayı hedeflediği belirtildi. Başbuğ'un Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıllar sonraki terfi sistemini tamamen etkileyecek girişim için yoğun uğraş verdiği görüldü. Başbuğ'un YAŞ'ın üçüncü gününde Iğsız ve Güner ile çok gizli bir toplantı yaptığı, burada toplu istifa kararı aldıkları ancak bu önerinin daha sonra bir araya gelinen Kuvvet Komutanları'nın bir kısmı tarafından riskli bulunarak sonuç vermeyeceği gerekçesiyle kabul görmediği öğrenildi. Bunun üzerine Başbuğ'un nazik kişiliği ile tanınan Orgeneral Atilla Işık'a emekli olması için baskı kurduğu iddia edildi.

KARARGAH'TA ÇOK GİZLİ ZİRVE

YAŞ'ın üçüncü gününde kamuoyuna yansımayan kritik bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Karargahı'nda Başbuğ, Iğsız ve Güner üçlüsü tarafından çok gizli bir zirve gerçekleştirildi. Hiçbir kuvvet komutanının alınmadığı zirvede YAŞ'ta sivil kanadın istediklerini yapmaması halinde istifa restinin kullanılması gündeme geldi. Ancak komuta kademesinde yoklanan istifa nabzı riskli bulunarak sonuç vermeyeceği değerlendirildi. Bunun üzerine emeklilik dilekçesi baskısı devreye girdi.

IŞIK PAŞA'YA EMEKLİLİK BASKISI

"TSK'nın geleceği için birlikte hareket etmeliyiz, hükümet senin üzerinden oyun kuruyor" gibi argümanlar kullanılarak Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan Org. Atilla Işık'a baskı kuruldu. Kamuoyunda nazik, saygılı ve polemiklerden uzak kişiliğiyle bilinen Org. Atilla Işık'ın bu yönlerinden istifadeyle emeklilik dilekçesini vermesi sağlandı. 

İSTİFA KABUL EDİLMEYEBİLİR

Ancak hukukçular Hükümet kanadının emeklilik dilekçesini kabul etmeme hakkının bulunduğuna dikkat çekiyor. Orgeneral Işık'ın başarılı kariyerini değerlendiren Hükümet kanadının emeklilik dilekçesini kabul etmeyeceği değerlendiriliyor. Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olması halinde Org. Başbuğ'un ileride kendisini sıkıntıya sokacak süreçlerden kurtulmak için bütün teamülleri ve devlet geleneğini altüst etme pahasına uyguladığı sistemin altüst olacağı öne sürülüyor.

BAŞBUĞ GÖREVDEN ALINABİLİR

Başbuğ'un kritik girişimlerine karşı Hükümetin ikinci bir seçeneği masaya koyduğu belirtiliyor. Andıç Operasyonu'nun 'şüphelisi' Iğsız'ın adı için ısrar eden ve sivil otoritenin yetkilerine 'teamül' adı altında hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir argümanla müdahale etmeye kalkan Başbuğ'un istifa etmesi ya da görevden alınmasının gündemde olduğu aktarılıyor. Hükümetin bu çerçevede imzaları tamamlayıp görevden alma kararnamesini Köşke sunmasının yeterli olduğu belirtiliyor. Buna göre, Başbakan ve Bakanların imzalarını taşıyan iki kararnamenin hazırlandığı bildiriliyor. Kararnamelerin biri, 30 Ağustos'ta emekli olacak Başbuğ'un görevden alınmasını, diğeri ise Orgeneral Işık Koşaner'in Başbuğ'un yerine atanmasını içeriyor.

HEDEF HÜKÜMETİN KARARLILIĞINI KIRMAK

Görevini bitirmeye sayılı günler kalan Genelkurmay Başkanı Başbuğ tarafından üst rütbeli subaylar üzerinde abluka kurulduğu, Kara Kuvvetleri Komutanı olması için önü sonuna kadar açık olan Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesi için baskı altına alındığı süreçte gözler yeni Genelkurmay Başkanı olacak olan Orgeneral Işık Koşaner'e çevrildi. Koşaner'in kendi çalışacağı ekibi korumak için inisiyatif almaması ise dikkat çekiyor. Karşılıklı hamlelerin atıldığı süreçte konunun sistemli bir şekilde devlet krizine çevrilmesi ve Hükümetin, atamalar konusundaki kararlılığının kırılması hesaplanıyor.

bugün

 



Bu haber 1,471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,346 µs