En Sıcak Konular

Meksika Körfezi'nde dönüm noktası

4 Ağustos 2010 17:04 tsi
İngiliz petrol devi BP, Meksika Körfezi’ne petrol sızdıran Macondo kuyusunu ‘öldürmek’ için başlatılan işlemin başarı gösterdiğini ve kuyuya pompalanan çamurun petrol sızıntısını engellediğini belirtti.

BP’den yapılan açıklamada, yapılan çalışma sonucunda sızıntının durma noktasına geldiği belirtildi. Yetkililer, elde edilen başarının 20 Nisan tarihinde Deepwater Horizon platformunda yaşanan patlamayla başlayan sızıntının durdurulması adına bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Macondo kuyusunun tamamen kapatılmasını amaçlayan süreçteki bir diğer aşamada, çamurun üzerine çimento pompalanarak kuyu tamamen örtülecek. Mühendisler, bu aşamanın ardından sızıntı olup olmadığını görmek için denetleme süreci başlatacak.

Dünyanın en büyük petrol sızıntısı felaketine neden olan Macondo kuyusunu tamamen kapatma çalışmalarının 33 ile 61 saat süreceği tahmin ediliyor. Mühendisler iki basamaklı çalışmayla kuyudaki sızıntıyı durdurmayı, Ağustos ayının sonlarında ise Macondo’nun yakınında kazılmakta olan bir başka kuyu ile durumu tamamen kontrol altına almayı umuyor.

Son elde edilen rakamlara göre, sızıntının başladığı 20 Nisan tarihi ile, en son muhafaza sisteminin yerleştirildiği 15 Temmuz tarihi arasında denize 5 milyon varil petrol sızdığı belirtilmişti.

SORUŞTUMA DEVAM EDİYOR

Son çalışmalarla sızıntının önüne geçildiği düşünülse de, ABD hükümetinin BP’nin sızıntı konusundaki ihmallerine yönelik soruşturması devam ediyor. Bu kapsamda şirketin ödeyeceği cezayı en az bir milyar dolar düşük hesaplandığı öne sürüldü.

New York Times ise hükümetin petrol kirliliğinin neden olduğu kirliliği temizleme çalışmaları hakkında hazırlayacağı bir raporun hükümet ile şirket arasındaki gerilimi azaltabileceğini belirtti. Rapora göre, bugüne kadar Körfez’e sızan petrolün dörtte üçü çoktan buharlaştı, geniş alanda çözüldü, toplandı veya yok edildi.

Ancak aynı kaynakta iki gün önce yer alan haberde, uzmanlar BP’nin bugüne kadar Körfez’e sızan 4.9 milyon varil petrolün sadece 800 bin varillik kısmını temizleyebilmiş olduğunu belirtti.



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs