En Sıcak Konular

YAŞ'ta atama yapmak kimin görevi?

4 Ağustos 2010 16:49 tsi
Taraf yazarı Lale Kemal, YAŞ toplantıları ve Kuvvet Komutanlarının atamalarını değerlendirdiği analizinde, yetkinin siyasi iradeye ait olduğuna dikkat çekti.

Lale Kemal, Taraf gazetesindeki yazısında, siyasi iradeye verilen kanuni hakkı hatırlattı.. Yazısının bir bölümü....

... "TSK'yı diğer NATO üyesi ülkelerin orduları gibi demokratik sivil denetime tabi kılmadan ve küçültmeden, başına kim gelirse gelsin değişen bir şey olmayacak.

Dolayısıyla iş, parlamento ve hükümete düşüyor.

YAŞ'ta yetki siyasi iradenin...

Bir askeri kaynağımın, YAŞ toplantısı nedeniyle dikkat çektiği ve atamalarda yetkinin bütünüyle sivil iradede olduğuna dair değerlendirmesini aşağıda sizinle paylaşıyorum;

YAŞ'ın atamalar konusunda hiçbir yetkisi yoktur. Yetki tamamen aşağıda belirtildiği üzere siyasi iradenindir; Genelkurmay Başkanlığı makamına kimin ve nasıl atanacağı 926 sayılı TSK Personel Kanununun 49'uncu maddesinin (h) fıkrasında açıklanmıştır. İki şartı vardır:

1- Orgeneral veya oramiral olmak.

2- Kara, deniz veya hava kuvvetlerinden birinde komutanlık yapmış olmak.

3- Bu şartları sağlayan herhangi birini bakanlar kurulu teklif eder, cumhurbaşkanı da onaylarsa atama gerçekleşir. Yani bakanlar kurulu isterse deniz ya da hava kuvvetleri komutanını dahi teklif eder, cumhurbaşkanı onaylarsa atanır.

4- Kuvvet Komutanlıklarına atamanın nasıl yapılacağı ise, "Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği"nin 13'üncü maddesinin c fıkrasında açıklanır.

5- Teklifi Genelkurmay Başkanı yapar, bakanın bu teklif üzerine inha etmesi (yani genelkurmay başkanının teklif ettiği kişiyi bu göreve layık görmesi) ve atama kararnamesi hazırlaması, bu kararnamenin başbakanca da uygun görülüp imzalanması en son Cumhurbaşkanının onaylaması gerekir. Yani YAŞ'ın kuvvet komutanlığı atamalarında da bir yetkisi yoktur.

6- Aynı maddenin (ç) fıkrasına göre Jandarma genel komutanı için de aynı süreç işler, ancak inha ve kararname hazırlama yetkisi İçişleri Bakanı'nındır. Yani Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları atamaları tamamen siyasi iradenin yetki ve takdirindedir. General ve Amirallerin hangi görevlere nasıl atanacağı da tamamen siyasi iradenin tekelindedir. Bu konuda pazarlık olmaz."

Kemal Kılıçdaroğlu'na Göre Hükümet Karışmasın!

Askerin kendi içindeki uygulamalarda millet iradesinin tecelli ettiği Meclis'e hesap verdiği her hangi bir alan yok. Çok sınırlı alanlar bırakılmış. Kuvvet Komutanları ve Genelkurmay Başkanı ataması silsilesi Lale Kemal'in anlattığı şekilde yürümektedir...

Milletin iradesini savunma konumunda bulunan Anamuhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, siyasi iradeye verilmiş yetkiyi kullanmaması gerektiğini çağrıştıran açıklaması, CHP'de herzamanki statükocu anlayışın devam ettiğini gösteriyor..

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları...

Kılıçdaroğlu'na gazetecilerin YAŞ toplantısının hatırlatılması üzerine şu ifadeleri kullandı: "Öteden beri askerlerin terfilerinde ve emekli sistemlerinde teamülleri var. Kurumları kurum yapan da bu teamülleridir. Bu teamüllere siyasetin çok fazla burnunu sokmaması gerekiyor. Öte yandan Ergenekon olarak adlandırılan davanın siyasi bir dava olduğunu söylemiştik. Bu davanın savcısı Sayın Başbakan. Dolayısıyla oradan atılan her adımın bir siyasal içerik taşıdığını da hepimizin kabul etmesi lazım" dedi...

>>Yazının tamamını okumak için tıklayın<<



Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,424 µs