En Sıcak Konular

AB'nin Rusya'ya cevabı hazır

4 Ağustos 2010 13:55 tsi
AB'nin Rusya'ya cevabı hazır AB gaz alternatifinde Türkmen-Azeri işbirliğinin peşinde

Doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Hazar bölgesine yönelen Avrupa Birliği (AB), çabalarının bir parçası olarak Türkmenistan ile Azerbaycan arasında bir doğalgaz boru hattı anlaşması imzalanmasının yollarını arıyor.

Bloomberg ele geçirdiği ve bağlayıcılığı olmayan bir belge, AB’nin enerji sektöründen sorumlu düzenleyici biriminin, Hazar Denizi’nde en az bir boru hattı inşa etmek için imzalanacak anlaşmaya temel oluşturabilecek bir taslak metin hazırladığını ortaya çıkardı.  

Doğalgaz konusunda Rusya’ya olan bağımlılığından kurtulmak isteyen AB, Türkmenistan doğalgazını Nabucco boru hattı projesinde de kullanmak istiyor.

Dış ülkelere kapalı bir yönetim benimseyen Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov nedeniyle 2006’ya kadar yabancı yatırımın yapılmadığı Türkmenistan, şimdi Rusya ve İran’a doğalgaz satıyor. Ülke aynı zamanda geçen yıl Çin’e giden bir doğalgaz boru hattını da faaliyete geçirdi. 

Hazar Denizi’nde bir doğalgaz boru hattı inşa etme planlarına Rusya ve İran şiddetle karşı çıkıyor.

NABUCCO İÇİN KRİTİK ÖNEMDE 

AB’nin inşası için zemin yokladığı boru hattı Hazar Bölgesi’ndeki gazı Türkiye üzerinden Avrupaya’ya taşımayı amaçlayan Nabucco boru hattı için de kritik önem taşıyor.  

Berlin’deki Almanya Dış ilişkiler Konseyi’nin Rusya ve Avrasya uzmanı Alexander Rahr, “Türkmen doğalgazı olmadan, Nabucco’nun bir anlamı olmaz… AB, bu projeyi hayata geçirmenin yollarını arıyor ancak Türkmenistan Çin’e daha fazla doğalgaz gönderdikçe, zamanları daralıyor” diye konuştu.

Diğer yandan, Azerbaycan hükümetinin kontrolündeki State Oil şirketinin yatırım direktörü Vagif Aliyev, AB’nin Brüksel’de düzenlediği bir toplantıda Türkmenistan ile görüştüklerini ancak herhangi bir anlaşma imzalamadıklarını belirtti.  

Avrupa Komisyonu’nun Enerji Genel Müdürlüğü sözcüsü Marlene Holzner, hazırlanan taslak belge hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Türkmenistan Dış Ekonomik İlişkiler Departmanı’na da yorum için ulaşılamadı.

NET BİR TEKLİF YOK

Bloomberg’in sorularını Bakü’den katıldığı telekonferansla yanıtlayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip olan  Türkmenistan’dan henüz somut bir teklif alınmadığını belirtti.

Aliyev, “Türkmen gazı transit geçit sağlamaya hazırız” dedi.  

Aliyev, Ocak ayında yaptığı bir açıklamada AB’nin Rusya’nın Gazprom şirketiyle Hazar Bölgesi’ndeki doğalgaz için rekabet edecekse, Nabucco projesinde daha ciddi adımlar atması gerektiğini söylemişti.

Aliyev aynı zamanda, Nabucco’nun gerekli finansmanı çekebilecek bir lider eksikliğinde olduğuna da değinmişti.  

Petrol ihracatını artırmanın yollarını arayan Türkmenistan, 2 milyar dolar maliyetle, ülkenin en büyük petrol sahasından Hazar Kıyısı’na yaklaşık 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak Doğu-Batı doğalgaz boru hattı inşa ediyor. 
 

*Bu haber Bloomberg'de "EU Seeks Turkmen, Azeri Gas Pact to Reduce Russia Dependence" başlığıyla yayımlanmıştır.

 
hurriyet



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs