En Sıcak Konular

Ette ibre tersine döndü

4 Ağustos 2010 09:06 tsi
İthalat yapılacağı duyurulunca gerileyen kırmızı et fiyatları tekrar artışa geçti.

27 lira seviyelerinde olan kırmızı etin kilosunun Ramazan ayında 35 liraya ulaşması bekleniyor. Sektör temsilcileri bu artışın önüne geçilmesi için ithalatın artırılması gerektiğini savunuyor. Son bir yıldır fiyatı sürekli artan kırmızı et fiyatlarına ithalat da engel olamıyor. İthalat yapılacağı haberlerinin etkisiyle kısa bir süre düşüşe geçen fiyatlar, yapılan ithalat yetersiz gelince Ramazan ayına sayılı günler kala yeniden tırmanışa geçti. Sektör temsilcileri bir önlem alınmaması halinde 27 lira olan etin kilosunun Ramazan ayında 35 lirayı bulacağını iddia ediyor.

İFLAS EDECEĞİZ

Ramazan Bingöl Et Lokantaları sahibi ve Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, önlem alınmaması durumunda Ramazan ayında kırmızı etin kilosunun 35 lira seviyelerine çıkacağını söyledi. Bu durumun lokantaları da olumsuz etkilediğini ifade eden Ramazan Bingöl, "Restoran işletmecileri Ramazan menülerinde geçen yıla göre en fazla 3-5 lira artış yaptı. Bir an önce bir çözüm bulunmalı yoksa birçok restoran sahibi Ramazan'da iflas edecek" dedi.

KARKAS GELSİN

Fiyatları düşürme yolları konusunda da açıklama yapan Bingöl şunları söyledi: "İthalatı düzgün yapamadılar. Getirilen hayvanlar yetersiz kaldı. Biz TÜRES olarak Türkiye'den hocaların yurtdışına gönderilip orada helal kesimler yaptırıp Türkiye'ye karkas getirilmesinden yanayız. Daha fazla canlı hayvan veya karkas gelmezse fiyatlar düşmez."

YEM İTHAL EDİLSİN

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, sadece canlı hayvan ithalatının sorunu çözmeyeceğini, Türkiye'nin besi materyali konusunda da sıkıntı yaşadığını söyledi. Bu konuda EBK'ya 400 bin talep gittiğini bildiren Yalçındağ, "Bu göz ardı edilemez. Ülkenin buna ihtiyacı var" dedi. Yapılan ithalatın yetersiz bulunması üzerine EBK'nın tekrar görüşmelere başladığını kaydeden Yalçındağ, bu ay içerisinde 50 bin ton hayvanın limanlara yanaşacağını ifade etti. İthalatın piyasayı rahatlattığını söyleyen Yalçındağ, "5 milyon olan inek sayımız 6 milyon olana kadar ithalat sürdürülmeli" diye konuştu.

Özel sektöre ithalat izni et fiyatını düşürür

Müstakil İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Gıda ve Tarım Sektör Kurulu İstanbul İstişare Toplantısı'nda konuşan MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar ve Tayyib Group Genel Müdürü Ekrem Önal, kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için çözüm önerilerinde bulundu. MÜSİAD olarak devletin ticaret yapmasına karşı olduklarını belirten Erol Yarar, ithalat yetkisinin Et Balık Kurumu'na (EBK) değil özel sektöre verilmesi gerektiğini savundu. Fiyat artışının sadece et sektörünü değil birçok sektörü etkilediğini belirten Yarar, "Restoranları, turizmcileri de ilgilendiriyor. Yapılan çalışmaların fiyatları düşürmediği görülüyor. Demek ki, yöntemde bir hata var. Özel sektörle istişare edilsin" dedi. Ekrem Önal ise, "EBK düzenleyici olsun. İthalatı özel sektör yapsın. Özel sektör parasını çarçur etmez, satamadığı eti getirmez. Ciddi kuruluşlara bu izni verirlerse Türkiye bu sıkıntıyı kısa zamanda atlatır " diye konuştu.

bugün



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs