korsan şoku | " /> korsan şoku | "/>

En Sıcak Konular

Balyoza korsan şoku

4 Ağustos 2010 08:09 tsi
Balyoza korsan şoku

Balyoz soruşturmasının görüldüğü Beşiktaş Adliyesi'nde 'korsan mütalaa' skandalı yaşandı.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya vekalet eden Selim Berna Altay'ın, Balyoz soruşturması için mütalaa hazırlayan Cumhuriyet Savcısı'na baskı yaptığı ve 102 sanık hakkında çıkarılan yakalama emrinin ertelenmesi için de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talepte bulunduğu ortaya çıktı.

"İSTİFADE" LİSTESİNDE

Balyoz Darbe Planı'nda adı 'istifade edilecek' Cumhuriyet Savcıları arasında geçen Selim Berna Altay, yakalama emrinin kaldırılmasına ilişkin mütalaa hazırlamakla görevli Cumhuriyet Savcısı çalışmalarını sürdürürken, 'korsan mütalaa' skandalına imza attı. İnfaz savcısı olan Altay'ın, mütalaasını bir an önce vermesi için Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'ya baskı yaptığı öne sürüldü. Altay'ın Kara'dan mütalaasını bir an önce vermesini aksi takdirde dosyası kendisine göndermesini istediği aktarıldı. Altay'ın skandal talebine karşı çıkan Kara'nın ise 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili savcısı kendisi olması nedeniyle Altay'dan resmi yazı istediği ifade edildi. Şu ana kadar 6 sayfalık mütalaa yazan Kara'nın 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı göndermesini beklediği, dosyanın gelmesi durumunda da bir günlük çalışma ile mütalaasını tamamlayabileceği öğrenildi.

MAHKEME'DEN RET

Baskılarından sonuç alamayan Altay, bu kez Savcı Kara'nın mütalaasını hazırladığı sırada bir mütalaa da kendisi hazırlayarak 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme'den yakalama emrinin kaldırılmasını isteyen Altay, infaz savcısı olması nedeniyle savunma hakkının kısıtlanacağı gerekçisini ileri sürdü. Ancak Mahkeme, Altay'ın yargının doğal akışına müdahale anlamına gelen talebini reddetti. Mahkeme'nin Savcı Kara'nın mütalaasını bekleyeceği öğrenildi.

YARGITAY'DA YARGILANIYOR

Balyoz dosyasının geçmişi ve içeriği hakkında bilgisi olmayan ve aynı zamanda hukuken böyle bir hakkı da olmayan Altay'ın böyle bir talepte bulunması bir yerlerden talimat mı aldı sorusunu akla getirdi. Tartışmalı HSYK'dan ataması yapılan Altay, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde 'Görevi kötüye kullanma, suç delillerini gizleme ve yok etme' suçlamaları nedeniyle de yargılanıyor.

HUKUKSUZ  BİR MÜDAHALE

Emekli Savcı Gültekin Avcı, Balyoz soruşturmasında 'yakalamaların ertelenmesini' talep eden vekil Savcı Selim Berna Altay'ı eleştirdi. Hukukta, böyle bir talebe yer olmadığını ifade eden Avcı, Altay'ın soruşturma savcısı olmadığını hatırlattı.

KİM BU TALİMATI VERDİ?

Yakalama emri çıkarılan Balyoz sanıklarından bazılarının Yüksek Askeri Şura'da terfileri görüşülecekler listesinde olmasına dikkat çeken Avcı şöyle konuştu:
"Tamamen hukuksuz ve manüplatif bir müdahale. Başsavcı vekilinin dava dosyası ile ilgili olmamasına rağmen buna müdahale etmesi demek 'Kim bu talimatı verdi?' sorunu akla getirir. İtiraz mercii olan 11. Ağır Ceza'ya müdahale ediyor. Bu durum birilerinin bu savcıyı devreye soktuğunu gösteriyor. YAŞ'ta terfileri görüşülen generalleri kurtarmak amacıyla bir müdahale yaptırıldı. Ancak şunu unutuyorlar; ne Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ne de Savcılık İşbölümü Görev Çizelgesi'nde böyle bir vazife var."

bugün



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs