En Sıcak Konular

YAŞ’ta yeni kriz

4 Ağustos 2010 08:04 tsi
YAŞ’ta yeni kriz YAŞ'ta askerin, terfi sırasına giren Balyoz sanıklarının sürelerinin 1 yıl uzatılması yönündeki talebi yeni bir krize neden oldu.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) askerlerin Balyoz sanıklarıyla ilgili tartışmalı önerisi damgasını vurdu. Balyoz davasında hakkında yakalama emri çıkarılan 31 muvazzaf generalden 11'i bu yıl terfi sırasına girdi. Kulislerde konuşulan iddialara göre YAŞ toplantısında askeri kanat, üst sıralardan terfi listesine girip yükselme şansı bulunan Balyoz sanıklarının emekli edilmeyip sürelerinin 1 yıl uzatılmasını, alt sıradan terfi listesine girip yükselme şansı düşük olan Balyoz sanıklarının ise emekli edilmesini önerdi. Buna rağmen Hükümet kanadı terfi şansı olan, olmayan tüm Balyoz sanıklarının emekliye sevk edilmesini istedi.

GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ

Askerlerin bu önerisinin adı hiçbir şaibeli olaya karışmamış alt kademedeki terfi bekleyen general ve albaylarda ciddi rahatsızlığa neden olduğuna dikkat çekiliyor. Görevde kalma süresi uzatılan askeri personel için kullanılmak istenen "Temdit" hakkının 'hükümeti devirmeye teşebbüs etmekten" hakkında dava açılmış ve yakalama emri çıkarılmış isimler için kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor. Temdit hakkının Balyoz sanıkları için kullanılması, sicili temiz ve puanı yüksek terfi bekleyen albay ve generallerin emekliye sevk edileceği anlamına geliyor.

SÜRESİNİ DOLDURAN EMEKLİ

Bu arada tartışmalar generaller üzerinde yoğunlaşsa da hakkında yakalama emri çıkarılan Balyoz sanıkları arasında generallik için terfi sırasına giren çok sayıda muvazzaf albay da yer alıyor. Bu isimler arasında iki isim dikkat çekiyor. Bu isimler Faili Meçhul Cinayetler Davası'ndan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan Jandarma Albay Cemal Temizöz ile İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hazırlayan Albay Dursun Çiçek. Askeri kanadın Temizöz gibi albaylar için normal süre olan subaylıkta 31 yıllını doldurma şartını tamamlayanların davaları sonuçlanmasa da emekli edilmesini, ancak henüz süresini tamamlamamış olan Dursun Çiçek gibi sanık durumundaki subayların ise haklarındaki davalar sonuçlanana kadar görevde kalmalarını önerdiği aktarılıyor. Bu süre zarfında Çiçek ve benzer durumdaki sanık subayların beraat etmeleri halinde muadilleriyle birlikte terfi değerlendirmesine alınmalarının önerildiği belirtiliyor.

Balyoz sanıklarından Korgeneral Nejat Bek, Orgenerallik; Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Oramirallik; Tümgeneraller Halil Helvacıoğlu, Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı ve Gürbüz Kaya Korgenerallik; Tuğamiraller Abdullah Gavremoğlu ve Ahmet Türkmen, Tümamirallik, Tuğgeneral Ali Aydın ise tümgenerallik sırasında bulunuyor.

YAŞ'TA IĞSIZ SATRANCI

Yüksek Askeri Şura'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin getirileceği konusu tartışmalara neden oldu. Kulislerde konuşulan iddialara göre Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın atanmasını önerirken hükümet kanadı ise aynı sicil ve kıdeme sahip adı hiçbir tartışmalı olaya karışmayan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın bu makama getirilmesini istedi. Daha önce Jandarma Komutanlığı yapan Orgeneral Aytaç Yalman'ı da örnek gösteren Hükümet kanadı, uygulamanın teamül dışı olmadığını da vurguladı. 2002 YAŞ'ında yaşanan olayda Yalman'la aynı kıdeme sahip ve orgeneralliğe daha üst sıradan terfi etmiş olan dönemin 2. Ordu Komutanı Edip Başer, teamüllere göre kuvvet komutanı olması beklenirken emekliye sevk edilmişti.

Bu arada Başbuğ'un önerisine rağmen hükümetin atanmasına karşı çıktığı Hasan Iğsız'ın adı birçok şaibeli olayda geçmişti. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün başlattığı "Andıç Operasyonu"nda 'şüpheli' olarak ifadesinin alınması beklenen Iğsız, İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın arkasındaki isim olmakla suçlanmıştı.

bugün



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,412 µs