En Sıcak Konular

AK Partili Bozdağ'dan Orgeneral Iğsız değerlendirmesi

3 Ağustos 2010 17:26 tsi
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, YAŞ toplantısı devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral Hasan Iğsız’ın ifadeye çağrılmasını değerlendirirken, "Alınan kararlar mevcut hukukumuza uygun kararlarsa sorun yok demektir.

Hukuka aykırı bir yön varsa itirazı tabi kararlardır. Bunlar ilgililerin vekilleri şahısları bunlarla itiraz edebilirler. Onun için süreç işlerken veya işletilirken cumhuriyet savcıları tarafından hemen altında farklı saikler aramak Türkiye’deki adalet ve hukuk mekanizmasına zarar verir. Ben YAŞ devam ederken, devam eden hukuki süreçlerle ilgili lehte veya aleyhte bir değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum. Sadece şunu söylüyorum; hukuki süreçlerin hukuki gereklilikler ve hukuka uygunluk esası çerçevesinde işlemesi zaten hukuk devletinin gereğidir" dedi.

Bozdağ, TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada; gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

YAŞ toplantısı devam ederken, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen, Orgeneral Hasan Iğsız ve 18 subayın internet andıcından ifadeye çağrılmasına yönelik sorulara Bozdağ, "Adli süreçlerle ilgili değerlendirmeler yapılması ve sonuçta bu süreçlerin içerisinde biz hangi saiklerle bunun yapıldığına dair elimizde bir şey yok" yanıtını verdi.

Bozdağ, "Belki soruşturmayı yapan adli makamların elinde bir takım belgeler vardır. Ama bizde yok. Adli süreçlerle ilgili süreçlerin işlemesi önemlidir. Bu süreçlerin hukuka uygun olması ve hukukun gerektirdiği çerçevede sürdürülmesi önemlidir" diye konuştu.

Alınan kararların mevcut hukuka uygun kararlar olması durumunda sorun olmayacağına işaret eden Bozdağ konuşmasına şöyle devam etti:

"Hukuka aykırı bir yön varsa itirazı tabi kararlardır. Bunlar ilgililerin vekilleri şahısları bunlarla itiraz edebilirler. Onun için süreç işlerken veya işletilirken cumhuriyet savcıları tarafından hemen altında farklı saikler aramak Türkiye’deki adalet ve hukuk mekanizmasına zarar verir. Ben YAŞ devam ederken, devam eden hukuki süreçlerle ilgili lehte veya aleyhte bir değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum. Sadece şunu söylüyorum; hukuki süreçlerin hukuki gereklilikler ve hukuka uygunluk esası çerçevesinde işlemesi zaten hukuk devletinin gereğidir. Bu çerçevede işlemesi doğru olandır. Onun dışında varsa itirazı kabil konulardır. İlgililer zaten buna itiraz edecektir."

-ZAMANLAMA-

"Zamanlamasını ilginç buluyor musunuz" diye sorulan bir soruya Bozdağ,

"Ben böyle adli alakalı konularda bir takım kehanetlerde ve niyet okumalarda bulunmayı doğru görmüyorum. Somut veriler üzerinden değerlendirme yapmak lazım. Adli süreçler içerisinde yanlışlık veya doğruluk her neyse bunlarla alakalı itiraz mekanizmaları var. Adli süreçlerde bir takım şeyler olduğunda itirazlar aşıldığı zaman Yargıtay’a konu giderse, yargıtayda da temyiz var yani adli süreçler kendi içerisinde kendi kendini kontrol eden mekanizmalara sahip" yanıtını verdi.

Bu mekanizmalar işlediğinde varsa eksiklikler yanlışlıklar düzeltme imkanı olan süreçler olduğuna dikkat çeken Bekir Bozdağ, "Bize düşen adli süreçlerin sağlıklı işlemesi, hukuka uygun işlemesi noktasında hukukun sınırları içerisinde kalmaya özen gösterilmesi" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Bir gazetecinin, "Hukuken incelediniz mi? Komutanların terfileri ile ilgili sizin değerlendirmeniz ne oldu" şeklindeki bir soruya Bozdağ, "Benim böyle bir incelemem yok. YAŞ ile ilgili değerlendirmeleri YAŞ’ın görevidir. Toplantıları devam ediyor. YAŞ’ın hangi çerçevede terfi yapacağı hangi çerçevede terfi yapmayacağı da yasalarla tayin edilmiş durumdadır. YAŞ’ta görev yapanların da yasalarda olan kurallar neyse bugüne kadar nasıl uygulandıysa, bundan sonra da bu kurallara uyulacağı muhakkaktır" dedi.

Bozdağ, "Mahkemeden 5 ay önce yakalama emrine yönelik eleştiriler var. İtirazların karara bağlanmamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" diye soran bir gazeteciye şu yanıtı verdi:

"Bunlarla ilgili değerlendirmeleri benim yapmam doğru değil. Bunlarla ilgili değerlendirmelere itiraz edenler olduğu zaman adli makamlar bu değerlendirmeleri yapacaklardır. Yakalama tutuklama? bunlar tamamıyle soruşturma devam ederken, soruşturma makamlarının Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde kullandıkları mekanizmalardır. Onları kullanma yetkisini yasalar cumhuriyet savcılarına vermiştir. Bunun takdir yetkisi onlara aittir. Bazı yetkileri mahkeme ile veya hakim ile ortaklaşa kullanma imkanı vermiştir. Bir tutuklama kararını savcı veremez. Bunun hakimle gerektiğinde mahkeme ile ortaklaşa alınması gereken kararlardır. Dolayısıyla hukuk çerçevesinde yasaların cumhuriyet savcılarına veya mahkemelere verdiği görevler çerçevesinde görevlerini yapması esastır. Buna dair itirazlar varsa yine hukuk çerçevesinde buna itiraz edilebilecek cinstense itiraz, temyiz yolu açıksa temyiz."

-TSK GEREĞİNİ YAPMALI-

19 Temmuz’da terör saldırısında 7 askerin şehit edilmesi ve saldırının 20 dakika öncesinden bilindiğine yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Bekir Bozdağ, TSK’nın gereğini yapması gerektiğini savunarak şöyle dedi:

"Haber eğer doğruysa kötü bir durum kabul edilmesi zor bir durum. TSK bir soruşturma başlatmıştır. Bu tür konuların soruşturulması, ihmali varsa yargıya çıkıp hesap vermesi gerekir. TSK’ya güven anlamında önemli. Tedbirlerin gecikmeden alınması ve kamuoyuyla paylaşılması gerekir. TSK’nın yıpratılması açısından bir gayret varsa bu konuda erken ve hızlı hareket edilmesi, bu çabaları bertaraf edecektir. Eğer ihmal kusur ve kast varsa yasaların öngördüğü yaptırımların uygulanması suretiyle, TSK bu gibi durumlara müsamaha etmediği görülecektir. Genelkurmay Başkanlığı bu konu ile ilgili gerekli tahkikatı başlatmıştır."



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs