En Sıcak Konular

Çalınan TC kimlik numaraları can yakacak

3 Ağustos 2010 14:20 tsi
Çalınan TC kimlik numaraları can yakacak Türkiye'nin en genç "hacker"ı Emir Avcı T.C Kimlik numaralarının internete nasıl sızdığını ve kötü amaçlar için nasıl kullanılabileceğini açıkladı.

70 Milyon kişinin devlet sisteminden vatandaşlık numaralarının çalınması, sanal alemin ne kadar güvenli olduğunu bir kez daha tartışmaya açtı. T.C Kimlik numarası ile bir kişinin tüm özel bilgilerine hatta ne kadar paraya sahip olduğu bilgisine bilr ulaşılabiliyor. T.C kimlik ile bir çok işlemin rahatlıkla yapılabileceğini belirten Emir Avcı, "%100 Güvenlik yoktur ve güvenliğimizi her zaman güncel tutmamız gerek" dedi.

Sanal Alemin Genç Uzmanı

Bilişim güvenliğinin tehlikeli bir boyuta gittiğini belirten genç hacker Emir Avcı, sanal alemin şu anda savaş alanı olduğunu söylüyor. Daha 11 yaşındayken bilgisayarlar ile ilgilenmeye başlayan ve bu bilgisayarlarına tutkunluğunu farklı bir şekilde gösteren Emir Avcı, 2006 senesinde birçok holdingin sistemine sızmasıyla ismini duyurmuştu. Daha 19 yaşında, yabancı bir güvenlik firması olan "Securtiy Mod" firmasının güvenliğinin %100 olmadığını belirterek hack'lemesinin ardından büyük yankılar uyandırmıştı.

T.C Kimlik noları nasıl böyle açıklığa vuruldu.

70 milyonun t.c kimlik, adres ve telefon bilgilerini çalıp bunları farklı meslek gruplarına satan çete hakkında değerlendirme yapan Avcı, "Aslında sadece suçlu olarak çeteyi görmemeliyiz. Çünkü bundan öncesi de var. Bir dönem KEY ödemeleri yapılıyordu ve birçok kişinin bilgisi A'dan Z'ye internette dolaşıyordu. O dönemde çok sayıda uyarı yapıldı ancak tehlikelinin boyutunu yetkililer tarafından anlaşılamadı. Kullanıcıların T.C kimlik no'larına kötü niyetli kişiler eline geçti. Daha sonra bu bilgiler sitelerden çekildi ama çok geç kalındı.

T.C Kimlik no'su resmen basitleştirildi.

T.C kimlik no'sunun basit bir şekilde internet ortamına dağıtılması, birçok dolandırıcın gözünü daha da açtı. Şimdi T.C kimlik no zafiyeti ortaya çıktı ve şuanda büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız diyen Emir Avcı, "bugün en yakınınız bile T.C kimlik no ile sizin internet erişimini engelleyebilir." dedi.

Gizlilik kalmadı

Çeteden birçok bilgiyi alıp kopyalayan ve bunları saklayan meslek grupları bunları kötü şekilde kullanabilir. T.C kimlik no'su ile yapılacak birçok tehlikeli iş var. Bunları sıralarsak açık şekilde tehlikenin boyutunu anlamış olabiliriz.

    * T.C kimlik no ile şahsın bankadaki parası sorgulanabilir.
    * Ssk.gov.tr'den bir çok gerekli gizli bilgiler elde edilebilinir.
    * Bankadan kredi talebinde bulunduğunuzda kişinin bilgisi olmaksızın onu kefil edebilirsiniz.
    * Elde edinilen bilgiler ile GSM şirketlerini kandırılabilinir. Bu şekilde farklı yoldan başkası üzerine cep numarası elde edilir.
    * Kullanmış olduğunuz internet kullanıcı adı ve şifre farklı kişiler tarafından rahatlıkla öğrenilir.
    * SGK sicil nosu öğrenilebilinir.
    * Doğum tarihi yıl ay gün şeklinde açıkca öğrenilir.
    * En büyük tehlike ise 'anne kızlık soy ismi'niz öğrenilir.

İnternet Bankacılığında alınması gereken önlemler

Bilgisayar sisteminiz güncel olmalıdır. Gerekli güncellemeler yapılmalıdır. Lisanslı bir antivirus kullanılmalıdır. Sürekli girmiş olduğunuz banka sitesini dikkatli okuduktan sonra sık kullanılanlara eklenmelidir. Karşılama mesajını kullanmalıyız. Banka sitesinde varsa güvenlik kalkanını kullanınız. Bilmediğiniz e-mailleri ve linklere mail içerisinde tıklamayınız. Para transfer periyodunu kullanınız.

Facebook'da büyük bir çılgınlık söz konusu

Resimlerimiz, telefon, adres, etkinlik, duvar yazısı, çalıştığımız iş yeri, doğum tarihi ve dahası tehlikede. Bu tehlikeleri biraz daha açarsak şuanda sizin isminiz adı altında sizin profilinizin aynısı bir başkasında da olabilir. Sizin iş ereninizi, adres bilginizi, telefon numaranızı, konuştuklarınızı ve daha fazlasını facebook sayesinde öğrenebilir.

Peki ne yapmamız gerekiyor? Facebook'un gizliliği son uygulamasına kadar kullanmamız gerek. Telefon, resim, doğum tarihi, duvar yazısı, etkinlik gibi uygulamaları gizlememiz gerek. Bu bilgileri sadece izin verdiğimiz arkadaşlara açmalıyız.

Tıkladığınız linkler konusunda seçici olunuz ve sadece tanıdıklarınızın paylaştıkları linklere tıklayınız. Facebook'a sadece gerçek erişim yerinden bağlanınız. Farklı facebook'a girme noktalarından asla bağlanmayınız. Bunların aynısı Twitter, frienfeed gibi diğer sosyal paylaşım siteleri için de geçerlidir.



Bu haber 9,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs