En Sıcak Konular

BDP'li Kışanak'tan Baydemir'e destek

3 Ağustos 2010 14:04 tsi
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Demokratik Türkiye Özerk Kürdistan olacak.

 Belediyemizde ay yıldızlı Türk bayrağımızla sarı kırmızı yeşil bayrağımız dalgalansa ne olur" sözleriyle tepki çeken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’e destek verdi. Baydemir’in sözlerinin niye bu kadar kıyamet kopardığını anlayamadıklarını belirten Kışanak, "Demokratik özerklikle ilgili çözüm önerimiz, bizim üç yıl önce yapılan kongrede delegelerin oyuna sunularak kabul gören bir proje ve parti programımıza koyuldu. Sayın Başkanımız da bizim özerklik projemizin içeriğini anlattı. Daha önce bu proje Türkiye kamuoyuyla paylaşıldı. Şimdi niye kıyamet koparıldı anlayabilmiş değiliz" dedi.

Kışanak, tepki yaratan Baydemir’in açıklamalarını ANKA’ya değerlendirdi. Baydemir’in açıklamalarının üç yıl önce parti programlarına koyduklarını ve bu projeyi kamuoyuyla paylaştıklarını Meclis’te grubu bulunan partilere de sunduklarını belirten Kışanak, "Demokratik Özerklik" projesini kitapçık haline getirdiklerini de söyledi.

Bu kitapçığın sivil toplum örgütleri gibi kamuoyunun pek çok kesimine dağıttıklarını ifade eden Kışanak, Baydemir’in anlattıklarının yeni bir konu gibi lanse edilmesine tepki gösterdi.

Aşırı merkezci yapının daha demokratik bir yapıya kavuşması için aynı projeyi son parti kongrelerinde de tartıştıklarını ve parti tüzüğüne koyduklarını bir kez daha yineleyen Gültan Kışanak, söz konusu öneriyi demokratik bir çözüm olarak sunduklarını dile getirdi. Çözüm projelerinin sadece Kürtler için değil, Türkiye’nin geneli için önerdiklerini kaydeden Kışanak şöyle dedi:

"Demokratik özerklik projesini Türkiye’nin geneli için öneriyoruz. Türkiye 26 bölgeye ayrılarak bölge idari yapıları oluşturulsun. 81 il üzerinden yapılan idari yapılanma, yakın illerin birleştirilmesiyle idari bir yapıya kavuşturulsun. Bu öneri AB’nin Avrupa Yerel ve Bölgesel şartına Türkiye’nin imza koyduğu bur metindir. Aslında ekonomi kalkınma projesi adı altında zaten Türkiye 26 bölge üzerinden yapılanmaya başlamıştır. Aynı şeyin siyasi alana da geçmesini istiyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin demokrasisi için zorunlu ve kaçınılmaz bir reform süreci olsun istiyoruz. Belediye başkanımızın bu sözleri niye kıyamet kopardı anlamıyoruz. Başka bir önerileri varsa getirsinler tartışalım. Zaten Panelin konusu da demokratik özerklikti. Belediye Başkanımız parti programında bulanları izah etmiş ve açıklamıştır. Tepkiler yakışıksız ve çirkin."

-BAKAN ÇİÇEK’E TEPKİ-

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, Baydemir’in sözlerine gösterdiği tepkiyi de değerlendiren Kışanak, "Siyasi üsluba uymayan, terbiye ve ahlaka uymayan bir yaklaşım sergilenmiştir. Türkiye kamuoyu tahrik edilmeye çalışılıyor. Belediye Başkanımız siyasi nezaket içerisinde değerlendirmeler yapmıştır" diye konuştu.

Baydemir’in Türk Bayrağı ile ilgili sözlerini de hatırlatan Kışanak, "Türkiye’de her şirketin, her belediyenin? bir amblemi var. İdari yapı bölgesel yapıya dönüştürülse, kendi amblemi ve söylemi olacak. Bundan doğal ne olabilir" dedi.

AKP Hükümetin baskıcı tavrından bir an önce vazgeçmesi gerektiğine işaret eden Kışanak, Hükümet sözcülerinin Baydemir’in sözleri üzerinden oy baskısı yaptığını öne sürdü.



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs