En Sıcak Konular

Terfiler teammüllü itiraza takıldı

3 Ağustos 2010 08:40 tsi
Terfiler teammüllü itiraza takıldı Balyoz’dan yakalama kararı bulunan Bek, terfi alamadı. Asker, teamül gereği Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Iğsız’ın getirilmesini savunurken, sivil üyeler geçmişteki farklı uygulamaları örnek göstererek öneriye karşı çıktı

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ikinci gün çalışmaları dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında devam etti. Toplantıların ikinci gününde TSK’nın 2 yeni orgenerali, YAŞ üyelerinin oy çokluğuyla Korgeneral Yalçın Ataman ve Korgeneral Servet Yörük oldu.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA IŞIK

TSK Komuta kademesinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) için önerdiği Orgeneral Hasan Iğsız, Şura’nın sivil üyelerinden veto yedi. Asker üyelerin, “1. Ordu Komutanı’nın KKK’ya atanacağı” şeklindeki askeri teamülü hatırlatması üzerine sivil üyeler Aytaç Yalman ve Işık Koşaner’in Jandarma’dan aynı göreve getirildiğini hatırlattı. Emekliliği beklenen Orgeneral Atilla Işık’ın adı KKK için ön sıraya geçerken Iğsız’ın emekli edilmesi bekleniyor.

KOŞANER VE YALMAN ÖRNEĞİ VERİLDİ

Dünkü toplantıda 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın ataması üzerinde ayrıntılı değerlendirmeler yapıldı. Asker üyeler Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığına atanmasıyla boşalacak KKK için Iğsız’ı önermişti. Sivil üyeler, KKK’dan önce ikişer yıl Jandarma Genel Komutanlığı yapan Org. Işık Koşaner ve emekli Org. Aytaç Yalman’ı örnek göstererek, “Jandarma Genel Komutanları da Kara Kuvvetleri Komutanı olabiliyor” karşılığını verdi. Toplantıda, Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık’ın KKK olması üzerinde duruldu. Böylelikle sivil üyelerin İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması emrini verdiği ortaya çıkan Iğsız’ın emekli edilmesi yönündeki taleplerinde ısrarcı oldukları da ortaya çıktı. 

ONAYLARDAN ÖNCE DEĞİŞİKLİK YETKİSİ ERDOĞAN’A AİT

YAŞ’ta terfi, görev süresi uzatma (temdit), emeklilik ve TSK’dan ayırma işlemleri “oylama” usulüyle yapılıyor. Kararlar üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Atamalar ise YAŞ’tan farklı yürütülüyor. TSK Personel Kanunu’nun 121. maddesi uyarınca kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın inhası, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın onayı gerekiyor. Başbakan, atama kararnamesini onaylamadan önce tekliflerde istediği değişikliği yapma hakkına sahip. Yaptığı değişikliklerden sonra da kararnamenin son halini Cumhurbaşkanı’nın onayına sunuyor. Iğsız’ın emekli edilmesine yönelik teklif bu yönüyle önemli.

2 YENİ ORGENERAL SERVET YÖRÜK VE YALÇIN ATAMAN

YAŞ’ta 2 yeni orgeneral kadrosu da dolduruldu. 11 Korgeneral arasından orgeneralliğe Korg. Yalçın Ataman ve Korg. Servet Yörük terfi ettirildi. Ataman ve Yörük, önceki yıllarda görev süresi uzatılan temditli generaller arasındaydı. Balyoz’dan yakalama kararı çıkarılan 6. Kolordu Komutanı Korg. Nejat Bek’in orgenerallik beklentisi de karşılık bulmamış oldu. Terfiyi “Başbakan’ın yetkisi”nin engellediği belirtiliyor. Bek terfi edilse orgeneral olarak görevlendirmesi Başbakan Erdoğan’ın onaylayacağı atama kararnamesiyle yapılacaktı. TSK Bek konusunda ısrarcı olmadı.

BALYOZ SANIKLARI TERFİLERİNDE UZLAŞMA OLMADI

Balyoz sanığı generallerin terfi durumu ise toplantının ikinci gününde de netleşmedi. Bunların terfilerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Şuranın asker üyeleri ile sivil üyeleri arasında uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan, öğle yemeği için verilen aranın ardından toplantıya geri dönmezken, YAŞ’ın asker üyelerinin, toplantının öğleden sonraki bölümünde sivil üyelerle uzlaşılamayan hususlarda ayrıntılı değerlendirme yaptıkları öğrenildi. Balyoz sanığı 11 generalden Bek terfi almazken, kalan 10 generalden kıdem notları yüksek olanların terfi edip etmeyeceği bugün netleşecek. 3. gün toplantısında kararların netleştirilmesi gerekiyor. Kararlar, yarın öğle saatlerine kadar yazıldıktan sonra Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Onayın ardından da kamuoyuna açıklanacak.

Yakalama kararı var

Korgeneral Nejat Bek, YAŞ’ın en tartışılan isimleri arasındaydı. Balyoz şüphelilerinden hakkında yakalama kararı bulunan 6. Kolordu Komutanı Nejat Bek, Dörtyol’da şehit 4 polis memurunun cenazesinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la aynı karede fotoğraflanmış, basına yansıyınca ‘yakalama’ nedeniyle tartışma yaratmıştı.

1 NUMARALI SANIK SALDIRAY BERK  EDOK KOMUTANI

YAŞ’ın ilk günkü toplantısında asker üyeler Erzincan’daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk’in Askeri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) getirilmesini teklif etmişti. Askeri teamüller açısından karargaha çekilmesi gereken Berk için EDOK, tartışmalı alanlardan uzak bir pozisyon olarak değerlendiriliyor.

Başbuğ sözünü tutacak mı?

Hukukçular, TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi ve Subay Sicil Yönetmeliği’nin 82’inci maddesi uyarınca sanık generallerin terfisinin imkansız olduğuna işaret etmişti. Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan İlker Başbuğ da atamalar ve konu hakkında, “Darbe yanlıları TSK’da ba-rı-na-maz” demişti.

Jandarma’nın başına geçebilir

Hasan Iğsız emekli edilirse Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na gelecek isimler arasında 2. Ordu Komutanı Necdet Özel’in de adı vardı. Sicili oldukça başarılı ve temiz olan Özel’in, aynı konum için Atilla Işık’ın da ihtimaller arasında yer almasıyla Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilmesi gündemde. 

IŞIk’ın ismi öne çıkarıldı

Sivil üyelerin ‘KKK’ya Jandarma Genel Genel Komutanı da atanabiliyor’ önerisi, Iğsız’ın durumu ve yeni Kara Kuvvetleri Komutanı’nın kim olacağını da ağırlıklı olarak belirlemiş oldu. Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık, yeni Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Emekli olmayı bekleyen her orgeneral veda yemeği düzenlerken Org. Işık’ın böyle bir hazırlığa girmemiş oluşu da kulisleri bu atamaya yönelik heyecanlandırmıştı. Işık’a KKK görevi verilmesiyle birlikte gelecek yıl yaş haddi dolacak olacak olan Org. Iğsız da bir yıl önce 1. Ordu Komutanlığı’ndan emekli olacak.

star



Bu haber 1,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs