En Sıcak Konular

İsrail-Hamas gerginliği çatışmaya dönüşebilir

2 Ağustos 2010 17:26 tsi
İsrail-Hamas gerginliği çatışmaya dönüşebilir Hamas ile İsrail arasındaki gerginliğin son yaşanan roket saldırılarıyla artması beklenirken, böyle bir hamlenin bu dönemde örgütün çıkarlarıyla uyuşmayacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

İsrail’in Sderot ve Eylat kasabaları yakınında yaşanan saldırılar, iki taraf arasındaki gerilimi artıracağı endişesine neden oldu.

Saldırı diğer taraftan, Hamas’ın bu dönemde hiç istemeyeceği bir sonucu da doğurabilir.

Gazze’den yapılan roket saldırılarının artması, bölgedeki ablukasını yarmaya çalışan filoya İsrail tarafından yapılan ölümcül saldırının ardından Gazze halkının ve Hamas’ın kazandığı sempatinin kaybolmasına neden olabilir.

Batı Şeria’daki Birzeit Üniversitesi’nde iletişim dalında eğitim veren Profesör Nashat Aqtash, atılan roketlerin Hamas’ın çıkarına hizmet etmediğini söyledi. Aqtash, Hamas’ın ablukanın kaldırılmasını sağlamak için ihtiyacı olduğu uluslararası desteği İsrail ile ilişkileri yatıştırarak kazanmaya çalıştığını ifade etti.

İsrail, filo saldırısı sonrası uluslararası kamuoyundan gelen tepkilerle Gazze ablukasını biraz yumuşatsa da uygulama devam ediyor.

İsrail, ablukanın İran’dan gelecek ve Hamas’a ulaşacak silahların önlenmesi için gereken bir tedbir olduğunu söylerken, Gazze’de çok fazla ihtiyaç duyulan inşaat malzemelerinin militanların kullanacağı sığınakların güçlendirilmesinde kullanılacağını öne sürüyor.

İSRAİL: SORUMLU HAMAS
Geçten hafta içinde yapılan saldırılarda, İsrail’e toplam dört roket atıldı. İsrail tarafında kimse ölmezken, yapılan misilleme saldırısında bir Hamas komutanı öldürüldü.

Roket saldırıları Hamas ile bağlantısı olmayan militanlar tarafından bile atılmış olsa, Filistinli ve İsrailli yetkililer Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran örgütün saldırıları istediği zaman önleyebileceğini biliyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, hafta içinde yaptığı kabine konuşmasında Gazze Şeridi’nden İsrail üzerine yapılan tüm saldırılardan doğrudan Hamas’ı sorumlu gördüğünü ve uluslararası kamuoyunda da bunun böyle görülmesi gerektiğini belirtti.

YENİ ÇATIŞMA OLURSA
Hamas geçmişte, birkaç gün önce Arap Birliği’nden İsrail ile doğrudan görüşmeler için onay alan Filistin Yönetimi’ni zor duruma düşürmek için şiddet olaylarını artırmıştı.

Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, “İnsanlarımız Arap Barış Girişimi Takip Komitesi’nin Filistin insanına karşı işlediği büyük günah ve hatanın bedelini ödüyor” dedi. Filistin haber sitesi Maan haberine göre, Barhum, “Komite İsrail işgalinin insanlarımız üzerine saldırı düzenlenmesi için bahane olarak kullanılmasına ve yerleşim birimleri faaliyetleri ile nüfusun yaşadığı yeri terk etmesine olanak verdi” yorumunu yaptı. 

Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’daki karargâhı olan Ramallah’ta bir anket şirketinin başında olan Cemil Rabah, gelişmelerin politik anlam taşıdığını ve Hamas’ın uluslararası alanda büyük desteğe sahip olduğunu bildiğini söyledi. Rabah, yeni bir çatışma yaşanması halinde şu an Batı Şeria’yı hedef alan Gazze halkının eleştiri oklarını tam tersi yöne çevirebileceklerini belirtti.

Rabah’a göre Hamas Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da fazla destek görmediğini biliyor ve bu yüzden Gazze’deki politik konumlarını güçlendirmeye çalışıyor. Bazı İsrailli analistler ise Hamas’ın saldırılara gösterdiği toleransın İsrail, ABD ve Ramallah’taki Filistin Yönetimi’ne her türlü anlaşma üzerinde veto güçleri olduğunu hatırlatan bir mesaj göndermek olduğuna inanıyor.

Tel Aviv’de yaşayan Ortadoğu uzmanı Meir Javedanfar, “Hamas dışarıda kalmış gibi gözüküyor çünkü İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü doğrudan görüşmelere yakın duruyor. Bu yüzden Hamas anlaşmaların arasına giren rolünü ortaya çıkarmak istiyor” yorumunu yaptı.

Hürriyet * Bu yazı, Joshua Mitnick tarafından Christian Science Monitor dergisinde kaleme alınmıştır.



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs