En Sıcak Konular

Merkez Bankası'ndan dolara dolaylı müdahale

2 Ağustos 2010 16:08 tsi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, liranın dolar karşısında hızla değer kazanmasının ardından piyasaya dolaylı bir müdahale de bulunarak döviz alım ihalelerindeki günlük tutarı 60 milyon dolardan 80 milyon dolara yükseltti.

Bu karar, 1.4980 seviyelerinde seyreden dolar/TL üzerinde fazla bir etki yapmadı. Ancak, bunun Merkez Bankası'nın elindeki araçlarla piyasaya müdahale etmeye hazır olduğu şeklinde algılandı.

Bu çerçevede, Merkez Bankasınca döviz alım ihalelerine yeniden başlanıldığı Ağustos 2009 döneminden bugüne kadar, yani son bir yıllık dönemde, toplam 11.1 milyar ABD doları alınmıştır.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ocak-Temmuz 2010 döneminde küresel finansal piyasalardaki gelişmeler ve risk iştahındaki değişimlere bağlı olarak ülkemize yönelik sermaye hareketlerinin dalgalı bir seyir izlediği, son günlerde ise küresel finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte, ülkemize yönelik sermaye girişlerinin de daha istikrarlı bir şekilde güçlendiği gözlenmektedir.

Bu nedenle, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla 3 Ağustos 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon ABD doları ihale ve 40 milyon ABD doları opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 80 milyon ABD doları olarak artırılmasına karar verilmiştir."

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Analistler, Merkez Bankası'nın bu kararının son dönemde döviz likiditesindeki artış ve liradaki değerlenmeye bağlı olarak attığı bazı adımların ardından geldiğine dikkat çekti.

Geçen hafta içinde döviz karşılık oranını yarım puan artıran Merkez Bankası'nın bir politika değişikliğine gitmeye başladığına ancak piyasa dinamiklerini etkilememek için bunu dolaylı yollardan yaptığına dikkat çekildi.

İHRACATÇILAR TALEP EDİYORDU

Liradaki değerlenmeden en çok olumsuz etkilenen kesim olan ihracatçılar bir süredir Merkez Bankası'nın dövize müdahale etmesi gerektiği görüşünü dile getiriyordu.

Son olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi dün yaptığı açıklamada günlük ihalelerdeki döviz alım miktarının 50 milyon dolar ve 50 milyon euroya artırılmasını istemişti.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs