En Sıcak Konular

Orduevi önünde Balyoz tepkisi

2 Ağustos 2010 13:53 tsi
Hukukçular Derneği üyesi bir grup,Balyoz sanıklarının adalete teslim edilmesini istedi.

Hukukçular Derneği üyesi bir grup, Fenerbahçe Orduevi önünde basın açıklaması yaparak, orduevlerinde saklandıkları öne sürülen Balyoz sanıklarının adalete teslim edilmesini istedi. YAŞ'ta terfi bekleyen Balyoz sanıklarının terfi ettirilmemesi gerektiğini belirten hukukçular, "Genelkurmay Başkanlığı ancak bu şekilde hukuka saygısını gösterebilecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıpranmasının önüne geçebilecektir." görüşünü dile getirdi.

Fenerbahçe Orduevi önüne kadar yürüyüş yapan Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi, burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan, yakalama kararı verilen 102 Balyoz sanığından sadece 2'sinin yakalanabildiğini hatırlattı. Özkan, "Yakalama kararının ardından 10 gün geçmiş olmasına rağmen sadece 2 tanesi yakalanabilmiştir. Bu durum kamuoyunda bu kişilerin Genelkurmay Başkanlığı tarafından himaye edildiği düşüncesini akıllara getirmektedir. Maalesef Genelkurmay Başkanlığı, geçmişte olduğu gibi bugün de hukuk devletinin gereği olan yargı kararlarının yerine getirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede Susurluk, Şemdinli, Ergenekon ve benzeri davalarda pek çok asker kişi, yargıdan kaçmış, kaçırılmıştır." şeklinde konuştu.

"Genelkurmay Başkanlığı bugün de benzer süreçlerde aynı tavrını maalesef kararlılıkla sürdürmektedir." diyen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamuoyu tarafından 100'e yakın Balyoz davası sanığı askeri personelin orduevlerinde himaye edildiği kanaati hakimdir. Türk Ceza Kanunu'nda bu eylem suç olarak tanımlanır. Haklarında mahkeme tarafından yakalama emri verilen sanıkların orduevinde himaye edilmesi, saklanması Türk Ceza Kanunu'nun 283. maddesindeki 'suçluyu kayırma' suçunu oluşturmaktadır. Ayrıca Balyoz davası sanıklarını teslim etmek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevi olduğundan söz konusu askerlerin teslim edilmemesi askeri yetkililer açısından 'görevi ihmal' suçunu oluşturmaktadır. Demokratik hukuk devletinden herkes kanun önünde eşittir. Hiç kimse diğerine oranla daha ayrıcalıklı değildir. Genelkurmay Başkanlığı, demokratik hukuk devletinin gereğini yerine getirmeli, derhal ordu evinde saklanan sanıkları adalete teslim etmelidir. Ancak bu şekilde kamuouyunda oluşan 'Genelkurmay suça ve suçlulara sahip çıkıyor' düşüncesini bertaraf edebilecektir."

YAŞ'ta terfi bekleyen Balyoz sanıklarının terfi ettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Avukat Özkan, "Öte yandan devam eden Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) haklarında dava açılan ve yakalama kararı olan Balyoz davası sanığı muvazzaf askerler, 926 sayılı TSK Askeri Personel Kanunu'nun 65. maddesinin açık hükmü karşısında kesinlikle terfi ettirilmemelidir. Aynı maddenin (a) bendi gereği haklarında 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden dolayı kamu davası açılanların açığa alınmasını gerektirdiğinden söz konusu askeri personeller derhal açığa alınmalıdır. Genelkurmay Başkanlığı, ancak bu şekilde hukuka saygısını gösterebilecek ve Türk Silahlı Kuvvetler'in yıpranmasının önüne geçilebilecektir." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından hukukçular, orduevinin önünden ayrıldı.

cihan



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,331 µs