35. madde çıkışı | " /> 35. madde çıkışı | "/>

En Sıcak Konular

Demokrat Yargı'dan 35. madde çıkışı

2 Ağustos 2010 13:49 tsi
Demokrat Yargı'dan 35. madde çıkışı 

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, CHP'nin 35. madde teklifini değerlendirdi.

Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, CHP'nin Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmetler Kanunu'nun 35. Maddesi'nin kaldırılması önerisini, herkesle kafa bulmak anlamına geldiğini söyledi.

CHP'nin bunu ciddiye alıp değiştirmeye kalkmasının aslında 'darbelerin hukuksal temelleri olduğunu' söylemek anlamına geldiğini ifade eden Ertekin, maddede darbeye cevaz veren hiçbir cümle olmadığını vurguladı. Ertekin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) süreci içerisinde hem Başbakanın, hem diğer üyelerin yargı sürecine riayet etmesi ve buna uygun karar alması gerektiğini söyledi.
Cihan Muhabiri'ne konuşan Ertekin, CHP'nin 35. madde teklifinden sonra, mevcut tartışılan Anayasa paketini daha fazla ciddiye alma kararı aldığını belirtti. 35. maddenin tam anlamıyla bir şaka olduğunu dile getiren Ertekin, şöyle devam etti: "35. madde sadece darbecilerin bir anda yaptığı şakadır. Bir darbe hukukla yapılmaz. CHP'nin bunu ciddiye almış olması, bugüne kadarki tüm darbelerin aslında hukuksal nedenleri olduğunu iddia etmektir. Bunu değiştirmeye kalkmak, aslında darbelerin hukuksal temelleri olduğunu söylemek demektir. Oysa 35. maddede, başka diğer maddeler de darbeye cevaz vermez. Darbeye cevaz verdiğini düşünmek, tam anlamıyla patojik bir yaklaşımdır. Hukukçu yaklaşımı değildir. Bu zaten bir darbeci şakasıdır. Hiçbir darbeci de bu sözleri, 35. maddeye dayanarak yaptım sözünü, ciddiye alarak söylemez. Sadece şaka olarak söylemiştir. 35. maddenin içeriğine baktığımızda, darbeye ilişkin hiçbir şey yoktur. Darbeye cevaz veren hiçbir cümlesi yoktur. CHP son 3-4 ay içerisinde AKP'nin Anayasa değişiklik paketine karşı çok ciddi eleştiriler getirdi ve bu eleştirileri dinleyen birisi, ondan çok daha ciddi bir yasama performansı bekler. Ama gele gele 35. madde gibi komik bir öneriyle gelmesi, gerçekten mevcut Anayasa değişikliğine dönük eleştirisinin de ne kadar yersiz olduğunu gösteriyor. Askeri mahkemelerin toptan kaldırılması gibi bir sorun var. En esaslı sorunlar bunlar. Eğer Anayasa değişikliğine eleştiri getiriyorlarsa, bundan daha ileri bir teklifle önümüze gelmeliler. 35. madde hepimizle kafa bulmak anlamına gelir. Bununla çıkıyor olmaları hayal kırıklığı yaratıyor."

"YAŞ ÜYELERİ YARGI SÜRECİNE RİAYET ETMELİ"

134 general ile amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşüldüğü Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısında, Ergenekon ve 'Balyoz' darbe planı davası kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan general, amiral ve subayların terfi ettirilip ettirilmeyeceği tartışılıyor.

Tartışmaları değerlendiren Ertekin, YAŞ süreci içerisinde hem Başbakanın, hem diğer üyelerin artık yargı sürecine riayet etmesi ve buna uygun karar alması gerektiğinin açık olduğunu söyledi. "Bugüne kadar genellikle ordu ve ordunun çeşitli kademeleri bu süreçlere direnç göstererek karşılık verdiler." diyen Ertekin, "Artık bu karşılığın YAŞ'ta yinelenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda da yargı sürecine çeşitli gruplar muhalefet edebilir, çeşitli sivil toplum kuruluşları eleştirebilirler, orda bir problem olabilir, problem görebilirler. Ama kurumun görevi, bu tür durumlarda yargı süreçlerine riayet etmektir ve buna uygun karar almaktır." dedi.

cihan



Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,264 µs