En Sıcak Konular

Referandumun kesinleşmesine en çok onlar sevindi

2 Ağustos 2010 11:20 tsi
12 Eylül Anayasası'na hayır diyen tek köy olan ve bu yüzden başlarına gelmedik kalmayan Sakarya'nın Akyazı ilçesi Topağaç köyü sakinleri, darbe anayasasını değiştirecek referandum gününü iple çekiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararıyla referandumun önünde hiçbir engel kalmaması en çok Topağaç köyü sakinlerini sevindirdi. Darbe Anayasası'na 'hayır' dedikleri için hayatları kararan köylüler, anayasa değişikliğinin oylanacağı ve anlamlı buldukları 12 Eylül tarihinde bir nevi hesap kesecek.

Topağaç köyü, 1982 darbe anayasasına bütün baskılara rağmen yüzde 80'in üzerinde hayır diyen tek köy olarak adını duyurmuştu. Bu karar sebebiyle darbeciler tarafından büyük sıkıntılara maruz bırakılan ve türlü acılar çeken köy halkı, darbe anayasasını kısmen değiştiren yeni anayasa değişikliği ilgili referandumda 'evet' oyu verecek.

Darbe anayasasına hayır oyu vermeleriyle her gün akşam üzeri köye gelip baskın yapan askerlerden bunaldıklarını anlatan köy halkı, askerler gidinceye kadar çareyi mısır tarları, orman ve dere kenarlarına kaçmakta bulduklerini belirtiyor. Köy muhtarı Mustafa Başer (50) darbe döneminde köy halkı ve muhtar olan babası İsmail Başer'in büyük acılar çektiğini söyledi. Referandumun kesinleşmesine en çok kendilerinin sevindiğini ifade eden Başer, "12 Eylül tarihini iple çekiyoruz. O gün bize yapılan baskı ve zulümlerle yeniden hesaplaşacağız. Bunu referanduma 'evet' oyu vererek yapacağız. Darbe döneminde muhtar babam ve köy halkı büyük acılar çekti. Baskılara maruz kaldı. Babam muhtar olmasına rağmen suçsuz yere 45 gün nezarette ve 3 ay da hapiste yattı. Adamcağız haksızlığa dayanamayarak kahrından öldü. Annem de babama çok üzüldü ve fazla yaşamadı. Köydeki 80-90 yaşlarındaki insanlar evlerinden nüfus cüzdanı alma bahanesiyle bir asker gibi koşturuldu, eziyet çektirildi. Kötü söz ve aşağılanmalara maruz bırakıldılar. Ayrıca her akşam düzenli olarak köye gelen askerler psikolojik baskı yaptılar." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Orhan Saygı (57) ise kendilerine yapılan kötü muameleyi hiçbir zaman unutmadıklarını ve referandum tarihini iple çektiklerini kaydetti. O gün darbecilerle bir kez daha sandıkta hesaplaşacaklarını vurgulayan Saygı, "Elbette anayasa değişikliğine evet diyeceğiz. Bu değişiklik aynı zamanda bu zulmü yapanlara yargılanma yolu açıyor." diye belirtti.
 
cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs