En Sıcak Konular

Gözler sanık generallerde

2 Ağustos 2010 08:08 tsi
Gözler sanık generallerde  
Son dönemlerin en kritik Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısı dün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

134 general ile amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısında gözler, Ergenekon ve 'Balyoz' darbe planı davası kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan general, amiral ve subayların üzerinde olacak. Balyoz sanığı 11 general ve amiralin, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi gereğince terfi ettirilmeyeceği belirtiliyor. Bu arada sanık generalllerin durumunu inceleyen 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti dün toplanmayınca yine karar çıkmadı.

Son dönemlerin en kritik YAŞ toplantısı dün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Erdoğan, Karargâh'a gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından karşılandı. Ergenekon ve 'Balyoz' darbe planı davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan general, amiral ve subaylar sebebiyle gözlerin çevrildiği YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısı 09.45'te başladı. Toplantıya, Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları, adı 'Kaos Planı'nı hazırlama emri verdiği iddialarıyla gündeme gelen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, 2. Ordu Komutanı Necdet Özel, Ergenekon davasının sanıklarından 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı katıldı. Üyeler, Karargâh'ta yürütülen çalışmaların ardından Anıtkabir'e geldi. Erdoğan'ın Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra, Erdoğan başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan burada, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

TSK Personel Kanunu 65. madde, 'terfi olamaz' diyor

YAŞ'ın ağustos ayı olağan toplantısında 134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşülmesi, yaklaşık 40 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 albayın da general ve amiral rütbesine yükselmesi bekleniyor. Durumu görüşülecek isimler arasında Balyoz davasında hakkında yakalama emri çıkarılan 11 general ve amiral de bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesi, hakkında soruşturma açılan subayların terfi ettirilemeyeceğini aktarıyor. Söz konusu maddede özetle şöyle deniliyor: "Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır: Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların (...) terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz."

Şûra kararları 4 Ağustos'ta Gül'e sunulacak

Şûra'da terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınacak. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK'dan ayrılacak personelin durumları da toplantıda görüşülecek. Şûra'da, komuta kademesi de yeniden şekillenecek. Şûra kararlarının 4 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

zaman



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs