En Sıcak Konular

Kerkük: Türkmen ve Araplar nüfus sayımına karşı

1 Ağustos 2010 15:15 tsi
Kerkük'te Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasındaki kenti paylaşım kavgasının 24 Ekim'de yapılacak nüfus sayımında had safhaya ulaşacağı öne sürüldü.

Kerkük'te Kürtler, Türkmenler ve Araplar arasındaki kenti paylaşım kavgasının 24 Ekim'de yapılacak nüfus sayımında had safhaya ulaşacağı öne sürüldü. 2003 yılı öncesinde kentin nüfusunun 750 bine yakın olduğunu anlatan Türkmenler, daha sonra 750 bin kadar Kürd'ün Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin ailelere yaptığı 20'şer bin dolarlık teşvikiyle geldiğini öne sürdü. Irak Türkmen Cephesi milletvekvekili Arshat Al Salihi, Bölgesel Kürt yönetiminin, Kerkük'te sürekli ilköğretim okulları açmasının da manidar olduğunu, nüfus sayımından sonra kentin Kürt bölgesine bağlanmasının amaçlandığını bildirirken, nüfus sayımı iptal edilmemesi halinde Araplar'la birlikte yeni kararlar alacaklarını söyledi.

Irak'ın petrol rezervleri nedeniyle paylaşılamayan kentlerinden Kerkük'te Kürtler, Türkmenler ve Araplar söz sahibi olabilmek için kıyasıya mücadele vermeyi sürdürüyor. Irak'ın en önemil petrol yataklarına sahip olmasına rağmen, elektrik, kanalizasyon, yol, su sorunlarının en fazla olduğu kentlerden Kerkük'ün statüsü tartışılırken nüfus sayımına birlikte hareket eden Türkmen ve Araplar karşı çıktı. 2003 yılında kentin nüfusunun 750 bine yakın olduğunu söyleyen Türkmenler, 7 yıl önce ABD'nin Irak'a müdahalesinden sonra IKDP ve Kürdistan Yurtsever Birliği'nin çağrılarıyla binlerce Kürt ailesinin kent merkezi ile çevresindeki boş arazilere adeta zorla yerleştiğini, IKDP'nin bu aileleri 20 bin dolarlık para desteğiyle besleyerek ev yapmalarına imkan sağladığı öne sürüldü. Son 7 yıllık sürede Baas rejimi döneminde kentten sürülen Kürtler'in dönmesiyle kent nüfusunun resmi rakamlara göre 750 binden 1 milyon 497 bine ulaştığı kaydedildi.

Kentte halen 300 bin Türkmen, 200 bin Arap ve son 7 yıllık göçle birlikte yaklaşık bir milyon Kürdün yaşadığı kaydedildi.Kerkük'te hemen her cadde ve sokağın üzerinde Kürt bayrakları göze çarpıyor. Kentte Kürtler'in yoğun olduğu bölgelerde hiç Irak bayrağına rastlanmazken Kürt bayraklarının yoğunluğu dikkat çekiyor. Kerkük'ün 'Kürt kenti' olduğunu göstermek amacıyla asılan yoğun Kürt bayraklarını kentin girişindeki Rahimava kesimindeki PKK'nın Irak yapılanması olan Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) bayraklarıyla birlikte sallanıyor.

KÜRT OKULLARI TÜRKMENLER VE ARAPLAR'I RAHATSIZ EDİYOR

Kürt bölgesine mi bağlanacağı veya tamamen merkezi Irak hükümetinemi bağlanacağı tam olarak kesinleşmeyen Kerkük'te Kuzey Irak Yerel Kürt Bölgesi Hükümeti tarafından sürekli açılan ilköğretim okulları da Türkmenler ve Arapları rahatsız etti. Sayıları giderek artan Kürt ilköğretim okullarına anlam veremediklerini kaydeden bazı Türkmenler, "Bir süre önce burda okul açan Kürt Bölgesi Başbakanı Berham Salih, Kerkük'ün Kürdistan'ın parçası olduğunu öne sürdü. Kürtler'in amacı nüfus sayımında Kürt nüfusunun fazla olduğunu ortaya çıkarmak ve devamında referandumla Kürt bölgesine bağlamak" derken, bazı Türkmenler ise, nüfus sayımında çıkacak sonuçlara herkesin saygı göstermesi gerekkiğini, kentte kardeşçe yaşadıklarını söyledi.

"KERKÜK KÜRT BÖLGESİNE BAĞLANIRSA KAOS OLUR"

Irak Türkmen Cephesi milletvekili Arshat Al Salihi, 24 Ekim'de Kerkük'te etnik ve dini nüfus sayımı yapılacağını, bunun Kerkük ve diğer bölgelerdeki Türkmenler'i de sıkıntıya sokacağını savundu. 2004'te sayım yapılmasını istediklerini ancak, Kürt gruplarının kabul emediğini anlatan milletvekili Arshat Al Salihi, şöyle dedi:

"2004'te Kerkük'ün demografik yapısını tam olarak değiştiremedikleri yani Kürtleştiremedikleri için sayım yapılmasının önüne geçti. Şimdi istedikleri oldu. Kerkük'te Kürt nüfusu Türkmen ve Araplar'ı geçtiği için sayım yapılmasında ısrar ediyorlar. Bu sayım Türkmen nüfusunu tam olarak ortaya da çıkarmayacak. Türkmenler'in üzerinde 30-40 yıldır baskı var. Kerkük nüfusu bugün 1.5 milyon civarında. Kerkük nüfusu 7 yılda 750 bin nasıl arttı bunun düşünülmesi lazım. Buraya gelenlerin hepsi göçmen falan değil, göçmen olsalar evlerine dönerler. Siyasi sebeplerden dolayı buralara geldiler. Sayımın yapılması halinde 23'üncü maddenin uygulanmasını istiyoruz. Bu maddede 2003 öncesi ve sonrasındaki nüfus değerlendiriliyor. Hükümet bizi dikkate almazsa Araplar'la birlikte Irak Planlama Bakanlığı'na iptal başvurusunda bulunacağız. Bu kabul edilmezse yeni kararlar alacağız. Ancak 140'ıncı madde uygulanarak sayım yapılırsa gerçek neticeyi yansıtmak ve gerginliği arttırır. Eğer sayımda illaki ısrarlılarsa, 2003 yılından sonra gelip Kerkük'e yerleşenleri misafir olarak yazsınlar. Kürtler'in amacı, nüfus sayımından istedikleri sonucun çıkması öyle çıkacak, daha sonra referandum yapıp Kerkük'e Kürt bölgesine bağlamaktır. Kerkük'ün Kürt bölgesine bağlanması ise büyük bir kaos yaratacaktır. Biz ne pahasına olursa olsun buna karşı çıkacağız."

İÇ ÇATIŞMA ÇIKABİLİR

Irk ve dini açısından yapılacak nüfus sayımından sonra Kerkük'te iç çatışmanın gündeme gelebileceği tehlikesi olduğunu savunan Türkmen milletvkeli Arshat Al Salihi, "Bu tür olayların yaşanmaması için Nüfus sayımının mutlaka yapılmaması gerekiyor. Hükümetin Kerkük'teki boşluğu bir an önce doldurması gerekiyor" diye konuştu.

Kerkük bağımsız milletvekili Halid Meferce ise, kentte 24 Ekim'de yapılması planlanan nüfus sayımının engellemek için Türkmenler'le birlikte hareket ettiklerini, hükümete isteklerde bulunduklarını söyledi. IKDP Kerkük başkan yardımcısı Muhammed Hurşit ise, kente dönenlerin Saddam Hüseyin döneminde yerlerinden zorla göç ettirilen Kürtler olduğunu söyledi. Hurşit, şöyle konuştu:

"Kürtler, 2003 savaşından sonra kovuldukları memleketleri Kerkük'e döndü. Kerkük'ün zorla Kürtleştirilmesine yönelik politikamız yok. Kürt ailelerin gelmesi için parasal katkı yapıldığıda gerçek değil. Kürt bölgesinin burada açtıkları okullardan neden rahatsızlık duyuyorlar? Başbakan Berhem Salih'in açtığı okulun ismi 'Ortak yaşam'dır. Sadece Kürtler'e yönelik yapılmadı bu okul, Türkmen ve Arapların çocukları da bu okula gidecek. Başbakan Berhem Salih'in okul açılışına sadece Kürtler değil Türkmenler ve Araplar da katıldı. Orda Başbakan'ı alkışlıyorlar arkasından ise eleştiriyorlar.

milliyet



Bu haber 1,012 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs