En Sıcak Konular

En kritik YAŞ

1 Ağustos 2010 09:30 tsi
En kritik YAŞ

'Balyoz' davası kapsamında haklarında yakalama kararı verilen muvazzaf generallerin durumunun da görüşüleceği kritik Yüksek Askeri Şura başlıyor. Toplantıda, 134 general ve amiralin terfi veya emekliliğinin görüşülmesi bekleniyor.

Son yılların en kritik Yüksek Askeri Şura’sı (YAŞ), demokrasiye müdahale planları ve bu planların içinde yer alan subaylar hakkında verilen tutuklama kararlarının gölgesinde başlıyor. YAŞ’ın ağustos ayı olağan toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki Çakmak Salonu’nda yapılacak. Şura’da, Silahlı Kuvvetler’in komuta kademesi yeniden şekillenecek. Şura’da haklarında tutuklama kararı çıkarılan Balyoz sanıklarının kanunların açık hükmüne rağmen terfi ettirip ettirilmeyeceği ise merak ediliyor.

İLKER BAŞBUĞ YERİNE KOŞANER GELİYOR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın görev süreleri 30 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla sona eriyor. Orgeneral Başbuğ'un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Orgeneral Koşaner, atanması halinde bu görevi 3 yıl yapacak. Şura’da en çok merak edilen konu ise Orgeneral Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Orgeneral Işık’tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na kimlerin atanacağı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini 1 yıl daha sürdürecekler.

45 ALBAY GENERAL VE AMİRAL OLACAK

Şura’da, 134 general ve amiralin terfi veya emekliliği, 35 general ve amiralin bir üst rütbeye terfisi ele alınacak. 45 albayın general ve amiral rütbesine yükselmesi de bekleniyor. Profesyonel sınır birlikleri gibi TSK’yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği Şura’da alınan kararlar, 4 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

BALYOZ SANIKLARININ DURUMU MERAK EDİLİYOR

Şura’nın en zor kararı ise günlerdir gündemden düşmeyen Balyoz davası sanıkları ile ilgili olacak. Bağımsız yargının haklarında tutuklama kararı verdiği onlarca subayın dosyasının YAŞ’a gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Sanıklar arasında terfi durumu görüşülmesi beklenen 11 general ve amiral bulunuyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN 4 GÜN BOYUNCA KATILACAK

Başbakan Erdoğan, bu seneki YAŞ toplantısının önemi nedeniyle toplantıların tamamına katılma kararı aldı. Erdoğan 5 Ağustos Perşembe gününe kadar tüm programlarını boşalttı. Erdoğan geçtiğimiz seneki toplantının sadece ilk gününe katılmıştı. Bu durum siyaset kulislerinde Erdoğan’ın ‘tüm atamalara müdahil olmak istediği’ şeklinde yorumlandı.

ŞURA’DA KARARLAR NASIL ALINIYOR?

26 Temmuz 1972 tarihli Yüksek Askeri Şûra’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a göre; şurada kararlar oy çokluğu ile alınıyor. Başbakan ve Milli Savunma Bakanı dışında Şura’nın 15 asker üyesi bulunuyor. Yasaya göre üyelerin oy hakkı eşit değerde. Yani Başbakan’a rağmen alt dereceli bir subayın terfii ettirilmesi mümkün görünüyor.

DEVLETİN ZİRVESİNDEN ZİRVE ÜSTÜNE ZİRVE

Kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ arasında zirve üstüne zirve yapıldı. YAŞ'la ilgili ilk görüşme Erdoğan ile Başbuğ arasında önceki pazar gecesi gizli olarak yapıldı. İkili geçtiğimiz perşembe günü de Başbakanlık'ta bir araya geldi. Erdoğan ve Başbuğ bir haftada toplam 230 dakika görüştü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan da YAŞ öncesi bugüne kadar ki en uzun görüşmelerini gerçekleştirdi. İstanbul Tarabya Köşkü'nde 30 Temmuz akşamı başlayan görüşme 31 Temmuz'a sarktı. Görüşme tam 3 saat 10 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Gül dün de Çankaya Köşkü'nde sürpriz bir şekilde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'u kabul etti. Görüşme önceki olağan görüşmelerden daha fazla sürdü. 1.5 saatlik görüşmenin hafta sonuna denk gelmesi, toplantıda YAŞ'ın ele alındığı iddiasını güçlendirdi. Şura kararlarına nihai imzayı atacak olan Cumhurbaşkanı Gül'ün, Erdoğan ve Başbuğ'dan atamalarla ilgili bilgi aldığı ve kendi kanaatini belirttiği öğrenildi.

bugün



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs