En Sıcak Konular

Medvedev'in insan hakları danışmanı istifa etti

30 Temmuz 2010 19:46 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in insan hakları danışmanı Ella Pamfilova görevinden istifa etti.

Medvedev'in istihbarat teşkilatı FSB'nin yetkilerini artırmasından bir gün sonra gelen istifa soru işaretleri oluştururken, Pamfilova kimsenin kendisini görevi bırakmaya zorlamadığını söyledi.
 
Kremlin İnsan Hakları Konseyi'nin de başkanlığını yürüten Pamfilova, Rusya'nın hukuk sisteminin ve demokratik kurumlarının az gelişmiş ve acınacak halde olduğu eleştirisi getirdi. Konsey çalışmalarının yapıcı olmadığına değinen Pamfilova, Rusya'da mevcut sivil toplum yapısından da şikayetçi.

Kremlin insan hakları danışmanı, daha önce yaptığı açıklamalarda da insan hakları ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmadan sivil toplumun oluşmasının imkansızlığına değinmişti. Rusya'da hukuk sisteminin olması gereken standartlara yükselmesi için daha çok yol alması gerektiğini savunan Pamfilova, demokratik seçim ve siyasi rekabet gibi kavramların da soru işaretleri taşıdığını savunuyor.

YÖNETİMİN UYUMASINA İZİN VERMİYORDU

Konsey üyelerinden Maria Slobodskaya yaptığı değerlendirmede konseyin verimli çalışması için Pamfilova'nın görevine devam etmesi gerektiğini söyledi. Slobodskaya, "Konsey son dönemdeki çalışmaları ile hükümetin uyumasına izin vermiyordu. İstifayı tam olarak anlayamıyorum." dedi. Helsinki İnsan Hakları Moskova Başkanı Lyudmila Alekseyeva da Medvedev'in istifayı kabul etmeyeceğini umduğunu belirtti.

Rusya'da insan hakları ihlalleri sürekli olarak batılı ülkelerin eleştirisine neden olurken, FSB'nin yetkilerinin genişletilmesi de geri adım olarak değerlendirildi. Medvedev'in onayladığı yasaya göre, FSB suça hazırlık yaptığını düşündüğü kişileri doğrudan uyarabilecek ve uyarıyı dikkate almayanları da 15 güne kadar göz altına alabilecek. Terörle mücadele için önleyici tedbir olarak yapılan değişikliğin insan hakları ihlallerine yol açacağından endişe ediliyor. Kremlin muhaliflerinin bastırılmasında etkin bir şekilde kullanılacağından endişe edilen yeni yasa, FSB'yi yasalar üstü bir konuma çıkarıyor.

cihan



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs