En Sıcak Konular

Benzin tüketimi azaldı, LPG tüketimi arttı

30 Temmuz 2010 15:52 tsi
2010 yılının ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kırsal motorin tüketimi yüzde 6,8, toplam benzin tüketimi ise yüzde 8,5 azaldı. Aynı dönemde toplam motorin tüketimi yüzde 0,2 , LPG tüketimi ise yüzde 9 arttı.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), 2010 yılı Ocak Haziran dönemine ait sektör raporunu yayınladı. Rapora göre bu yılın ilk yarısında 10 numara yağ adı altında yapılan faaliyetler nedeni ile oluşan yıllık vergi kaybı 1 milyar TL'nin üzerine çıktı. 10 numara yağ faaliyetlerinin, vergi kaybı ve haksız rekabet oluşturmasının yanısıra araç motorlarına, çevre ve insan sağlığına da telafisi imkansız zararlar verdiği belirtilen raporda, Ocak-Haziran döneminde benzin, motorin ve LPG'de oluşan toplam otomotiv yakıtları tüketiminin 2009 yılının aynı dönemine göre değişmeyerek 8,5 milyon ton olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Ticari ve sınai faaliyetlerin önemli bir göstergesi olan kırsal motorin tüketiminde ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 6,8 azalarak yaklaşık 400 bin metreküpe geriledi. Kırsal motorindeki gerilemenin en önemli nedeninin 10 numara yağ adı altında 2009 yılının ikinci yarısından beri artan miktarlarda devam eden faaliyetler olduğu ifade edildi.

Motorin (düşük kükürtlü) tüketimi ise geçen yıllardaki artışını 2010 başında da devam ettirerek bir önceki yıla göre yüzde 22,3 artarak 2,2 milyon metreküpe ulaştı. Motorin türleri toplam tüketimi (motorin ve kırsal motorin) 2009 yılına göre yüzde 0,2 oranında artarak, yaklaşık 7,5 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Toplam benzin tüketimi geçen yıla göre yüzde 8,5 oranında azalarak yaklaşık 1 milyon ton (1,3 milyon metreküp) oldu. Daha düşük ÖTV tutarı nedeniyle benzinden artan bir pay alan LPG tüketimi de aynı dönemde yaklaşık yüzde 8,5 oranında artarak 1,15 milyon tona ulaştı.

AKARYAKIT TÜKETİMİNDEN SAĞLANAN DOLAYLI VERGİLER 16 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

2010 yılının ilk yarısında fueloil ve kalyak türleri tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 59 oranında azalarak 523 bin ton oldu. Ekonomik büyüme ve sınai üretim ile ilişkili bir başka önemli gösterge olan yağlama yağları tüketimi ise yüzde 32 oranında artarak 177 bin ton olarak gerçekleşti.

Toplam akaryakıt tüketiminin (benzinler, motorinler ve fuel oiller toplamı) yüzde 9,4 azalmasına rağmen, geçen yılın Temmuz ve Aralık aylarında iki kez yapılan ÖTV artışları nedeniyle, bu yılın ilk yarısında akaryakıt tüketiminden sağlanan dolaylı vergiler (KDV ve ÖTV) bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 16 milyar TL'ye ulaştı. LPG tüketiminden sağlanan dolaylı vergi gelirleri ile birlikte petrol ve LPG sektörlerinin sağladığı dolaylı vergiler de yüzde 24,5 artarak 19 Milyar TL'ye ulaştığı hesaplanıyor.

Brent tipi ham petrol varil fiyatı Ocak- Haziran döneminde 67 -87 ABD Doları aralığında değişti ve dönem ortalaması 77,5 ABD Doları olarak gerçekleşti. Son dönemde, ÖTV artışları sonrasında, özellikle kırsal motorinde yasal tüketimin azaldığı ve yasa dışı ve/veya vergi kaybı sonucunu doğuran, özellikle 10 numara yağ adı altında yapılan faaliyetlerin ciddi büyüklüğe ulaştığı kaydedilen raporda, şöyle denildi; "Bu isim altında yapılan faaliyetlerin yıllık 1.0 milyon ton düzeyini aştığı ve neden olduğu vergi kaybının ise yılda 1.0 Milyar TL'nin oldukça üzerine çıktığı tahmin ediliyor. 2010 yılı ilk yarısında kırsal motorin tüketiminde görülen yüzde onun üzerinde gerileme bu tür faaliyetlerdeki büyüklüğün bir işareti olarak görülüyor. Motorin, baz yağ ve müstahzarlar arasındaki ÖTV farklılığının (kırsal motorin; 1,461 TL/Lt, baz yağ / müstahzar; 0,30 TL/kg) neden olduğu bu tür faaliyetlerin kesin çözümü, 2008 yılında uygulandığı zamanda da görüldüğü gibi, ancak baz yağ ve müstahzarların ÖTV tutarlarının artırılarak motorin ÖTV'si ile dengelenmesi ile mümkün."

cihan



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,378 µs