En Sıcak Konular

AGİT'in basın özgürlüğü raporunda Türkiye'ye eleştiri

30 Temmuz 2010 13:30 tsi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 56 ülkeyi kapsayan basın özgürlüğü raporu dün açıklandı. Raporda Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi AB ülkelerinde yaşanan basın özgürlüğü ihlallerinin yanı sıra Tür

Her yıl yayımlanan raporda, “AGİT üyesi birçok ülkede basın özgürlüğünün durumu kaygı yaratmaktadır. Basın özgürlüğü ihlalleri her ülkede farklı biçimlerde kendini göstermektedir” denildi.         

Teşkilatın Basın Özgürlüğü İzleme Sorumlusu Dunja Mijatovic’in açıkladığı raporda özellikle “yeni medya” olarak adlandırılan internete değinildi. Raporda çeşitli internet sitelerini yasaklayan ve muhalif görüşlerini internet üzerinden kamuoyuyla paylaşan gazetecileri ve blog yazarlarını cezalandıran ülkelerdeki basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekildi.

Mijatovic’in birinci ağızdan kaleme aldığı raporda, Türkiye’ye de geniş yer ayrıldı.

TÜRKİYE'YE GENİŞ YER AYRILDI

Raporda Türkiye’deki internet yasaklarının yanı sıra Türk gazetecilerin yazdıkları haberler dolayısıyla karşı karşıya kaldığı davalara da dikkat çekildi.

Mijatovic, Türk yetkililere YouTube’a ve Google hizmetlerine erişime yeniden izin verilmesi için talepte bulunduğunu, bu yasakların ifade özgürlüğünün önünde bir engel oluşturduğunu ve vatandaşların bilgiye ulaşma haklarını ciddi anlamda kısıtladığını belirtti.

Yasağın Ulaştırma Bakanlığı Telekomünikasyon Kurumu’yla Google arasındaki bir vergi sorunundan kaynaklandığını belirten AGİT temsilcisi, “Son yaşanan yasak, internete özgürce bağlanmaya izin vermek yerine, ülkede özgür bilgi akışını daha fazla engellemek için yeni yollar bulunduğunu göstermesi açısından endişe verici bir işarettir” dedi.

İNTERNET YASASI DEĞİŞSİN

Mijatovic raporunda ayrıca Türkiye'de “İnternet Yasası”nın değişmesi için yapılan çağrılara dikkat çekti.

Türkiye'de gazetecilere açılan davalara da değinen AGİT gözlemcisi, “26 Mart’ta yetkililere Türkiye’de terör gibi hassas meselelerle ilgili haberler yapan gazeteciler hakkında açılan ceza davaların çokluğuyla ilgili bir mektup yazarak bu davaların ülkedeki ifade özgürlüğünü tehdit edebileceğini ifade ettim” dedi.

Mijatovic, “Kamuoyunu, halkı ilgilendiren meselelerde bilgilendirmenin basının görevi olduğunu ve hükümetlerin uygun yasal çerçeveleri oluşturarak basının bu önemli görevinin altını çizmesi gerektiğini belirttim” dedi.

İTALYA VE FRANSA

Raporda öne çıkan bir diğer basın özgürlüğü ihlali İtalya’da gündeme getirilen elektronik izleme ve dinleme yasası. Mijatovic yasanın “araştırmacı gazeteciliğe ciddi bir engel teşkil edebileceğini” belirtti.

Gözlemci ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Fransa devlet televizyonunun başında olmasının da ciddi bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Mijatovic, “Fransa’nın resmi yayın organının başındaki insanın cumhurbaşkanı tarafından atanması hem organın bağımsızlığına bir engel hem de AGİT üyelerinin taahhütlerine aykırıdır” dedi.

YAPTIRIM GÜCÜ YOK

Öte yandan Yunanistan’daki Türk azınlıklara ait olan ve Türkçe yayın yapan radyo istasyonunun karşı karşıya kalması muhtemel tehditler, bir Sırp gazetecinin milliyetçilik karşıtı görüşleri dolayısıyla saldırıya uğraması ve Azerbaycan’da hükümeti eleştiren iki blog yazarının hapse atılması da dikkat çekilen unsurlar oldu.

Mijatovic’in başında olduğu birimin bir yaptırım gücü yok. Dolayısıyla AGİT’in basın özgürlüğü ihlalleri konusunda hükümetleri uyarıp, kamuoyunu bilgilendirmek dışında yapabileceği fazla bir şey yok.



Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs