En Sıcak Konular

Guardian: El Kaide'nin ikinci 11 Eylül planı

30 Temmuz 2010 11:04 tsi
Guardian: El Kaide'nin ikinci 11 Eylül planı Afganistan savaşı hakkında hafta başında yayımlanan on binlerce gizli belgelerden bir kısmı, 11 Eylül saldırıları düzenleyen El Kaide liderlerinin benzer bir terör eylemini Kabil’de düzenlemeyi planladıklarını ortaya koydu.

El Kaide’nin en üst düzey ikinci ismi olan Ayman El Zevahiri’nin 22 kişiden oluşan bir militan gruba Kabil havaalanındaki uçaklardan bir veya daha fazlasını kaçırmalarını, ardından uçaklarla “önemli hedefleri” vurmaları emrini verdiği belirtildi.

 

Söz konusu hedefler arasında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin başkanlık sarayı, NATO merkez komutanlığı, İngiltere ve ABD büyükelçilikleri ve CIA ajanlarının kaldığı Ariana oteli olduğu ifade edildi.

 

ABD ordusuna ait olan belgelerin sızdırılması Kabil ve Washington’da tartışmalara neden olmaya devam ederken, belgelerin Afganistan’daki Taiban militanlarını desteklediği düşünülen Pakistan ile çok sayıda bağlantısı bulunduğu öne sürülüyor.

 

Karzai Perşembe günü yaptığı açıklamada İslamabat’ın Afganistan’daki çatışmaların kaynağı olduğunu söyledi ve Batılı müttefiklerden Pakistan’daki Taliban sığınaklarını yok etmelerini istedi. Karzai’nin kullandığı sözler, son aylarda iyi ilişkiler geliştirmek istediği Pakistan’a karşı sakındığı tavrın tam tersini ortaya koydu.

 

Karzai aynı zamanda ABD ve NATO güçlerine güvenilir bilgi sağlayan Afgan muhbirlerin isimlerinin ifşa edilmesini “son derece sorumsuz ve şok edici” bir gelişme olarak yorumladı ve bu kişilerin Taliban’ın hedefi olabileceğini belirtti.

 

Kabil’e düzenleneceği öne sürülen 11 Eylül saldırı planının 23 Mart 2009 tarihinde istihbarat kaynaklarınca kayıt altına alındığını belirtti. Yetkililer, planın ellerine ulaşan birçok istihbaratın “karışımı” olduğunu ve son beş sene içinde Kabil’e yönelik en az 2 bin 500 saldırı tehdidi içeren istihbarat aldıklarını belirtti.



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs