En Sıcak Konular

Şaşırdınız mı?

30 Temmuz 2010 10:07 tsi
Şaşırdınız mı? Biz size 'şaşırmayanlar'ın listesini verelim iyibilgi Ankara

Malum olduğu üzere, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas eşiyle birlikte KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na akşam yemeğine gitti!

Buluşmadan önce taraflara “bir maniniz yok ise” diye soruldu mu bilinmez ama bu yeni ve sıcak durum Kıbrıs Rum Yönetimi’ni hayli şaşırtmışa benziyor.

Aslında Türkiye’yi de veya şöyle diyelim “sokaktaki adamı” ve “medya”yı da şaşırtması, en azından meraklandırması gerekli.

Şu an Rum kesimi bir yandan akşak yemeğinin mönüsü ve ziyaretin anlamı üzerine bol bol konuşurken, bir yandan da “ne olduğunu” anlamaya çalışıyor.

Tabii biraz el yordamıyla. Bu yüzden kimi görüşler, “yemekten bir şey çıkmaz, aradaki sorunlar hâla ağır” havasındayken bir başka görüş “işgal altındaki topraklara nasıl gidilir, bu taviz nasıl verelir havasında”.

Yine de bu ziyaretin anlamı olmadığını söylemek dünya gerçeklerine körleşmek manasına geliyor.. Bu açık. O halde olan ne?

Kıbrıs meselesi uzun yıllara yayılan çetrefilli uzlaşmakları kadar günümüzde baştan aşağı stratejik bir görüntü kazanmış durumda. Mesela basit bir soru ile başlarsak; “Yunanistan’dan niye hiç ses çıkmıyor, çıksa da duyulmuyor”?

Bu ilginç sorunun yanıtını basit; Ses çıkaracak hali yok! Ankara ise daha sesli. Somut bir tarih bile dillendirmiş durumda. “Yılbaşına kadar bu mesele çözülmeli”!

Görüldüğü gibi sadece ses değil büyük bir beklenisi de var Türkiye’nin. Yıllardır yerinden kalkmayacak ağırlıktaki problemin birkaç ay içinde mutlu sona ulaşmasını istiyor!

Gerçekçi mi? Garip olan da burası zaten. Gerçekten mümkün olabilir. İngiltere Başbakanı’nın taze Türkiye ziyaretinde Kıbrıs ana başlıklardan biriydi ve Londra’nın tutumu yine malum nedenlerden dolayı önemli.

Belli majestelerinin hükümeti Türkiye’ye bu manada koltuk çıkacak. Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı da İstanbul’daydı ve onun Kıbrıs konusundaki görüşünü “tam” duyamadık.

Çünkü onun yerine konuşan bir başka ülke var; Rusya! Kremlin de Kıbrıs oyunun önemli ve hatta asal bir aktör, Rum Kesimi üzerindeki etkinliği üzerine iyibilgi de kısa süre önce çıkan haberler anımsanmalı.

Kıbrıs denkleminde Rusya Türkiye’nin yayında mı? Bu önemli sorunun yanıtı Akdeniz’in zaman zaman sakin zaman zaman dalgalı (!) sularında saklı.

Keza ABD ve İsrail, Suriye gibi meseleye yakın tarafların, AB gibi Rum Kesimi’ni etkileyebilecek organizasyonlar da hesaba katılmalı.

Bu halde soru tekrarlanıyor; Bu yıl sonuna kadar biter mi?

Mümkün!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,984 µs