En Sıcak Konular

Her 'evet' Türkiye'yi bir adım daha ileri taşıyacak

30 Temmuz 2010 09:55 tsi
AK Parti Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü Fatoş Gürkan, toplumun tüm kesimlerinin yeni bir Anayasa için referandumu beklediğini söyledi.

Gürkan, referandumda çıkacak 'evet' oyunun beraberinde bir çok yeniliği getireceğini vurgulayarak, "Yüksek Askerî Şûra kararları yargı denetimine açılıyor. Memur ve diğer kamu görevlilerine disiplin cezası olarak verilen uyarma ve kınama cezaları da yargı denetimine giriyor. Askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının önüne geçiliyor. Mukayeseli hukuk uygulamaları ve ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması, üye sayısının artırılması, mahkeme üyelerinin belirli bir süre için bu göreve seçilmesi ve pek çok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesi yürürlüğe konuluyor. Askerî Yargıtay'ın ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin bağımsızlığı güçlendirilirken Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun demokratik, şeffaf ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulmasına olanak sağlanıyor. Hâkim ve savcıların da haklarında kararlar alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda temsili sağlanıyor.Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, devlet tarafından bazı tedbirlerin alınabilmesine imkan tanınmakta ve alınacak bu nitelikteki tedbirlerin, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı vurgulanmaktadır. Öte yandan, özel surette korunması gereken kesimler için alınacak tedbirlerin de eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükme bağlanmaktadır. Bu sayede devletin, tüm toplum kesimleri arasında bir yandan eşitliği sağlamaya, diğer yandan da korunması gerekenleri korumaya yönelik özel tedbirler alabilmesinin önü açılmakta ve bu amaçla yapılan düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı kabul edilemeyeceği anayasal güvenceye kavuşturulmaktadır. Böylelikle kadınlara, çocuklara, engellilerimize, yaşlılarımıza, gazilerimize ve şehitlerimizin bize emanet bıraktığı dul ve yetimlerine yönelik yapılacak olan pozitif ayrımcılık için anayasal güvence sağlanmış olacaktır." dedi.

'Evet' denilmesi için birçok sebep olduğunu vurgulayan Gürkan, "Yeni Anayasa, bireylerin yurt dışına çıkmalarının sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerin daraltılmasını sağlıyor. Çocuk haklarının anayasal temele kavuşturulmasını, her türlü istismara karşı çocukların korunmasını anayasal güvenceye alıyor. Sendikal haklar ile grev hakkında öngörülen bazı sınırlamalar kaldırılıyor. Memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınıyor. Bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı, bir siyasî partinin kapatılmasına sebep olan milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesine son veriliyor. Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete istişarî nitelikte görüş bildirmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey'in anayasal dayanağa kavuşturuluyor. Demokratik hayata yapılan kabul edilemez müdahalelerde görev alan darbecilerin cezaî, malî ve hukukî sorumluluklarını kaldıran geçici 15'inci madde kaldırılıyor." ifadesini kullandı.

"Ülkemizde, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğine ilişkin bir mutabakat bulunmaktadır." diyen Gürkan, "Geçmişte de tüm siyasi partiler Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Bu değişiklilikler yapılsın fakat bu iktidar yapmasın veya seçimden sonra yapılsın gibi hiçbir mantıkla açıklanamayacak sudan bahanelerle karşı çıkılmaktadır. Muhalefet parti liderlerinin gerçeklerden uzak hayali suçlamalarından dolayı vatandaşlarımızın değişikliğin ne içerdiği konusunda kafaları karıştırılmak isteniyor. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın konuya siyasi kimliklerini bir tarafa bırakarak hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, birçok alanda özgürlükleri arttıran ve daha demokratik daha çağdaş, bireyi daha çok öne çıkaran bu anayasa değişikliğine daha objektif bir gözle bakarak değerlendirmesi gerekmektedir. Yapılacak halk oylamasında 'evet' diyecek vatandaşlarımızın ülkemizi bir adım daha ileriye götüreceğini bilmelerini isterim." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs