En Sıcak Konular

Kruşçev'den Stalin'e Türkiye eleştirisi!

29 Temmuz 2010 18:21 tsi
Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev'in, Jozef Stalin'in boğazlar politikasını eleştiren belgeler ortaya çıktı.


Belgelerde Kruşçev, Stalin'in Ankara politikasının yanlış olduğunu söylüyor. Kruşçev Stalin döneminde görev yapan diplomatlara; "Nota yazdınız diye size hemen Çanakkale boğazını vereceklerini mi sandınız? Hangi aptal bunu yapar?!"eleştirisi yapıyor.

Azerbaycan Milli Meclis milletvekili ve tarihçi Prof. Dr. Cemil Hesenli, Türk-Rus ilişkileriyle ilgili yazdığı "SSCB-Türkiye: Tarafsızlıktan Soğuk Savaşa, 1939-1953" adlı kitabında, Stalin'in Türkiye'den boğazları almak için Sovyet diplomatlarına sık sık talimat verdiği kaydedildi. Hesenli, Rusya devlet arşivlerindeki belgeleri kaynak göstererek kaleme aldığı kitabında, Stalin ve dönemin SSCB Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov arasındaki ilginç diyaloğu şöyle anlatıyor: Molotov'a göre, Stalin hayatının son yıllarında çok inatlaştı. Boğazların ortak kullanılması konusunda ısrar ediyordu. Bir tartışma esnasında Molotov, Türkler boğazları vermezler deyince, Stalin "Sen talep et" diye sert karşılık vermişti.

TÜRKLER'İ SİZİN YÜZÜNÜZDEN KAYBETTİK

1953 yılında Stalin öldükten sonra başa geçen Kruşçev, Moskova-Ankara ilişkilerinin düzelmesinden yana politikalar izledi. Rusya Devlet Yeni Tarih Arşivi'ndeki (RGANİ) belgeleri kaynak gösteren Hesenli, Kruşçev'in Stalin'in kadrosundaki yöneticileri Ankara-Moskova ilişkilerini bozdukları gerekçesiyle fırçaladığını belirtiyor.

Kitaba göre 1957 yılında Moskova'da Sovyet Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin tarihi toplantısında konuşan Kruşçev, "Türklerle bizim yakın dostluk ilişkilerimiz vardı. Almanları yendiniz. Gözünüz başınız döndü. Nota yazdınız diye size hemen Çanakkale boğazını vereceklerini mi sandınız? Hangi aptal bunu yapar?!.. Sonuçta biz dost Türkiye'yi kaybettik ve şimdi de güney topraklarımızı hedef alan Amerikan üsleriyle karşı karşıyayız. Yoldaşlar Türkler bizim dostumuz! Bakınız Kliment Voroşilov (ilk SSCB ordu kurmaylarından biri) halen İzmir'in fahri vatandaşı. Türkler halen bu vatandaşlığı iptal etmedi, ama bunu yapmaya gerekçeleri var. Özel nota yazarak dostluğu bozdunuz ." diye sitemde bulundu.

cha



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,045 µs