En Sıcak Konular

Savaşın gizli belgeleri Almanya'nın başını ağrıtacak

29 Temmuz 2010 18:15 tsi
Afganistan'da sürdürülen savaşla ilgili ortaya çıkan gizli savaş belgeleri, Almanya'nın da başına dert oldu.

Alman Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg ilgili raporların içeriğini 'şaştırtıcı bulmadığını' belirtmekle yetinirken, muhalefet partileri ise Alman ordusuna bağlı askeri birliklerin gizli yürütülen operasyonlarda oynadığı rolün ortaya çıkarılmasını talep etti.

ABD Başkanı Barack Obama hükümetini büyük sıkıntıya sokan internet platformu "Wikileaks" tarafından ortaya çıkarılarak yayımlanan Afganistan savaşı ile ilgili gizli savaş belgeleri, NATO üyesi Almanya'nın da başına dert oldu. 2001 yılından beri sürdürülen Afganistan savaşında ABD ordusunun sivil halka yönelik katliamlarda bulunduğu yönündeki tartışmalar tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, Alman ordusuna (Bundeswehr) bağlı askeri birliklerin gizli yürütülen operasyonlarda oynadıkları roller ise tartışmaya açıldı. Federal Meclis'te yer alan muhalefet partileri ordunun ABD birliklerinin sürdürdüğü gizli operasyonlara katılıp katılmadıklarının açıklanmasını talep etti. Muhalefet, Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) / Hür Demokrat Parti (FDP) iktidar hükümetine Afganistan politikaları konusunda "açık davran" çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili "Deutsche Welle" kanalına açıklamada bulunan Yeşiller Partisi Savunma Politikaları Sözcüsü Winfried Nachtwei, "ABD'nin Afganistan'daki Uluslararası Barış ve Güvenliğe Destek Gücü ISAF'tan bağımsız bir şekilde bu ülkede eş zamanlı ikinci bir savaş sürdürdüğü" eleştirisinde bulundu. Nachtwei, "Öncelikle yapılması gereken, Afganistan'da tam olarak nelerin döndüğü konusunda bilgi sahibi olunması ve güvenlikle ilgili detayların tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmesidir. Bu, olaylarla ilgili bir plan oluşturulabilmesi için yapılması gereken ilk iştir." dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Rainer Arnold da "Alman hükümetinin bile ABD'nin Afganistan'da yürüttüğü çalışmalar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını" savunarak, ilgili operasyonlar hakkındaki bilgilerin açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sol Parti (Die Linke) Savunma Politikaları Sözcüsü Paul Schaefer de, ABD'nin Afganistan'da görev yapan özel operasyon birliğinin faaliyetleriyle ilgili "birçok belirsizliklerin bulunduğuna" işaret ederek, Alman birliklerinin Afganistan savaşında oynadıkları rolün aydınlatılmasını talep etti.

Diğer taraftan, Almanya Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg (CSU) ise gizli raporların içeriğini "şaşırtıcı bulmadığını" ve belgelerde adı geçen Amerikan özel operasyon birliğinin "birçok kişi tarafından yıllardır bilindiğini" söylemesi dikkat çekti.

cha



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs