En Sıcak Konular

DSP lideri Türker: '35. Madde kimseye darbe yetkisi vermiyor'

29 Temmuz 2010 17:29 tsi
DSP Genel Başkanı Masum Türker, "TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi, Anayasa ya da Türkiye'deki hiç bir kanun, hiç kimseye, özellikle de asker kesime darbe yetkisi vermemektedir.

Ama 12 Eylül'de darbe yapanlar, kendilerini meşru göstermek için "Biz bu işi bu maddeye göre yaptık' dediler" dedi. CHP'nin 35. maddeyle ilgili olarak Meclis Başkanlığı'na verdiği teklifin, çok bir şey değiştirmeyeceğini belirten Türker, referanduma odaklanmak gerektiğini dile getirdi.
Türker, referandum kampanyası çerçevesinde Malatya'da çeşitli temaslarda bulundu. DSP Malatya İl Başkanlığı'na gelerek burada bir basın toplantısı düzenleyen Türker, yaptığı açıklamada, 12 Eylül' de Anayasa değişiklikleri için yapılacak referandumda, rejimi korumak isteyen, AKP'den memnun olmayan herkesin "hayır' demesi, herkesin bu konuya odaklanması, kamuoyunun dikkatini başka konularla dağıtmaması gerektiğini belirtti.

DSP'nin, referandum için sergileyeceği duruşunu açıklayan Türker, "AKP'nin 12 Eylül'üne hayır!" sloganıyla yola çıkıldığını bildirerek, yapılmak istenen değişikliklerle, Türkiye'de rejimin tehlikeye gireceğini, dikta rejiminin yolunun açılacağını, AKP'nin bu yaklaşımına halkın izin vermemesi gerektiğini söyledi.

DSP lideri, "Türkiye'de Hükümet her şeyi karartıyor. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı buluşup görüşmüşler. Daha sonra Başbakan, Adalet Bakanı'nı acil Ankara'ya çağırıyor, bakan özel uçakla gece yarısı Ankara'ya gelip, Başbakan'la görüşüyor. Bakan'a, "Balyozla ilgili neye karar verdiniz?' diye soru soruluyor, O da "Bırakın da bazı şeyler aramızda kalsın' diyor. Adalet Bakanı'nın bu düşüncesi, bu duruşu, demokrasinin AKP'liler tarafından nasıl karartıldığının açık bir göstergesidir" diye konuştu.

DEMOKRASİ DIŞI HER ŞEYİ REDDEDERİZ

DSP'nin, demokrasiden yana duruşunu, geçmişte olduğu gibi, bugün de sürdürdüğünü vurgulayan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Partimizin kurucusu ve Demokratik Sol felsefenin kuramcısı Bülent Ecevit, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştirenlerin uygulamalarına, onların Anayasa hazırlamalarına, Parlamenter sistemi kendilerine göre dizayn etmelerine karşı çıktığı için, 12 Eylül'den sonraki söylemlerinden dolayı tutuklanmış tek liderdir. Bu siyasetin içinde, darbecilerin kendilerini meşru kılmak, Türkiye'ye yeni bir siyasal elbise dayatmak konusundaki her türlü söylemlerini biz DSP olarak reddetmişizdir. Bundan sonra da reddederiz."

CHP'NİN TEKLİFİ BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEYECEK

Türker, CHP'nin, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Mevcut 35. maddenin içinde "darbe yapma yetkisi' gibi bir hükmün yer almadığını belirten Türker, CHP'nin verdiği değişikliğin, bu nedenle çok fazla bir şey getirmediğini söyledi.

Türker, ''O madde veya Anayasa ya da Türkiye'deki hiç bir kanun, hiç kimseye, özellikle de askeri kesime darbe yapma yetkisi vermemektedir. Ama 12 Eylül'de darbe yapanlar, kendilerini meşru göstermek için 'Biz bu işi bu maddeyle göre yaptık' dediler. Biz, o gün de reddetmiştik, 'Siz darbecisiniz, bu kanun size bu darbeyi yapma yetkisi vermez' demiştik" diye konuştu.

CHP'ye, '35. maddeyi gündeme getirmeyin, referanduma odaklanalım' çağrısında bulunduğunu anımsatan Türker, "Bizim hedefimiz, referandumda "hayır' oylarının fazla çıkmasını sağlamak olmalıdır. Aslolan referandumun sonucudur. Biz bunun için çalışmalıyız" dedi.

Türker, "35. maddede değişiklik öngören teklifte, kanunun içinden "kollama' kelimesi kaldırılmıştır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre "kollama'nın karşılığı, "gözetme ve koruma'dır. Ana maddede "koruma' lafı kaldığına göre, değişiklik yeni bir şey getirmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

haberler.com



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs