En Sıcak Konular

Rusya’dan dev özelleştirme hamlesi geliyor

29 Temmuz 2010 16:36 tsi
Rusya, önümüzdeki üç yıl içinde uygulayacağı özelleştirme programı kapsamında yaklaşık 30 milyar dolarlık varlık satışı gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Bu, Rusya için 1990’lı yıllarda yapılanlardan sonra en büyük varlık satışı olacak.

Çarşamba günü bir özelleştirme programına gireceğini teyit eden Maliye Bakanı Alexei Kudrin, “Devletin bünyesindeki şirketlerin hisselerinin büyük bir bölümünü satacağız. Ancak hisseleri kontrol etmeyi sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.   

Özelleştirme programına yönelik haberler bir yıl önce çıkmasına rağmen, hisseleri satışa çıkacak şirketlerin listesi ise henüz onaylanmadı. 

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, özelleştirilecek şirketlerin sayısını 11 olarak belirlerken, daha önceki günlerde Maliye Bakanlığı tarafından listede gösterilen demiryolu şirketi Russian Railways’ın bu gruba dahil olmadığını açıkladı.   

Kudrin, Russian Railways’ın azınlık hissesinin satışının 2 ya da 3 yıl ertelendiğini söyledi.    

DEVLETİN KONTROLÜ AZALMAYACAK

Rusya Maliye Bakanlığı, petrol hattı operatörü Transneft’in de dahil olduğu bu şirketlerde devletin hisselerinin yüzde 51’e inmesini umut ediyordu. Ancak Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, hem Transneft hem de diğer şirketlerde hükümetin hisselerinin yüzde 75’in altına düşmesini desteklemeyeceklerini bildirdi.

Yatırımcılar, ilk olarak Eylül ayında duyurulan özelleştirme programını oldukça hoş karşılamış ancak sürecin uzamasından büyük öfke duymuşlardı.

Diğer yandan Ekonomi Bakanlığı, özelleştirme önerisinin Kasım ayına kadar meclisten geçmeyeceğini söyledi. Yatırımcılar ise devlet kontrolündeki Rosneft ve VTB Bank gibi hisseleri oldukça değerli olan ve halihazırda Londra borsasında işlem gören şirketlere ulaşma fırsatı sunsa da, özelleştirme programının kriterlerini sorguluyor.

1990’LARIN YAKININDAN BİLE GEÇMEYECEK

Analistler ise, planlanan özelleştirme programının 1990’lardakinin yakınından bile geçmeyeceğini söyledi. O tarihte, devlet bünyesindeki varlıkların nerdeyse tamamı özelleştirilmişti.

Moskova bu özelleştirme programında şirketlerin yüzde 51’lik hissesini elinde tutmayı planlıyor. Rusya merkezli yatırım fonu Dashevsky & Partners’in kurucu ortaklarından Steven Dashevsky, “Şu an akıllara takılan asıl soru, bahsi geçen şirketlerden herhangi birinin gerçekten halka açık şirketler olup olmayacağı. Çünkü olmamaları durumunda, bu şirketlere yatırım yapmanın bir anlamı olmayacak” dedi.

Dashevsky, “Bu zamana kadar yatırımcılar, ne ekonominin iyi ne de kötü olduğu dönemde devlet kontrolündeki şirketlerden çok büyük kâr payları aldı” dedi.

Birçok özelleştirme anlaşmasında görev aldığını belirten Batılı bir bankacı, Moskova hükümetinin umduğu kadar hisse satamama olasılığının bulunduğunu söyledi ve “Rusya’nın varlık satışlarından 30 milyar dolar elde etmesini beklemiyorum” dedi.



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs