En Sıcak Konular

'Dijital müneccim' gözünü açtı!

29 Temmuz 2010 14:40 tsi
'Dijital müneccim' gözünü açtı! Bir arama motoru ve gizli istihbarat birimi el ele verdi...

CIA ve Google'dan tesadüfe bakın ki aynı anda, ilginç bir proje için yatırım kararı aldı. Proje de şu: Geleceği tahmin edebilmek.

Recorded Future adlı şirket (ismi kaydedilmiş gelecek manasına geliyor), onbinlerce internet sitesini (bloglar, twitter ve facebook hesapları vs.) "göz altında" tutuyor, böylece insanlar, kurumlar, olaylar ve kazalar arasında ilişki kurmaya çalışıyor. İşin en ilginç yanı ise, bu ilişkilerin illa yaşanmış olmasına gerek yok. Gelecekte gerçekleşmesi olası ilişkileri de tahmin etmeye çalışıyor. Şirketin yayınladığı bültene göre sahip oldukları analitik motor, "arama" konseptinin ötesine geçerek "olaylar ve kişiler arasında 'görünmez bağların" varlığını tespit etmeye çalışıyor"

Fikir de şu: Kim nerede nasıl bir olaya karışmış önce onu tespit etmek. Ardından bir grafik çizelge oluşturup herhangi bir olay için online bir "momentum" atamak. Şirketin CEO'su Christopher Ahlberg (Eski bir asker ve bilgisayar uzmanı) bu şekilde çizilen grafiklerin "tahmin edilebilir" sonuçlar doğurduğunu açıkladı.

Peki Google ve CIA nerede devreye giriyor? Recorded Future adlı şirket bu projesiyle aynı anda hem Google Yatırımları, hem de In-Q-Tel adlı CIA için çalışan şirketin ilgisini çekmişe benziyor. Her ikisi de Recorded Future'a para yatırdı.

Daha önce CIA  ve Google'ın birlikte çalıştığına dair elimizde veriler var. (Bkz: Siber işgal çoktan başlamış bile!) Ancak ilk defa CIA ve Google bir şirketin kuruluş aşamasında aynı anda ortak yatırımda bulundular.

ABD gizli servislerinin "açık kaynaklı istihbarat" bilgilerine olan ilgisinin son zamanlarda arttığı, çeşitli kaynaklar tarafından yazıldı. CIA'in böylesine bir projeye para yatırması ise, dikkat çekici bir adım.

"Recorded Future'ın geleceği tahmin edebildiği iddia edilen bu modeli hiç kullanıldı mı?" diye soracak olursanız...İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, 21 Mart günü Hizbullah'ın Scud füzesi benzeri mühimmata sahip olduğunu açıklamıştı. Perez'in bu açıklamasının ardından şirket, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın geçmiş demeçlerini incelemeye aldı ve Perez'in iddiasının doğru olduğunu açıkladı.

CIA ve Google'ın ortak yatırım yaptığı şirket ve İsrail devleti...Bu teknolojinin şimdiden nerede kullanılacağını kestirmek için herhalde "müneccim" olmaya gerek yok.

Bu teknoloji bize Steven Spielberg'in yönetmenliğini üstlendiği "Minority Report" adlı filmi hatırlattı. O filmde de, teknoloji ve psişik güçlere sahip özel insanların yardımıyla, gelecek "tahmin ediliyor" ve olası suçlar engelleniyordu. Belli bir açıdan bakıldığında, suçu engellemek için de, insanların özgür iradelerine önceden müdahale ediliyordu. Ya da kaderlerine...Kim bilir, CIA ve Google da böyle bir "ütopya"nın peşinde olabilir. İnsanların kontrol altında tutulduğu bir gelecek, artık ne kadar "ütopya" sayılırsa...

www.iyibilgi.com özel

Kaynak: Wired



Bu haber 2,661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,562 µs