En Sıcak Konular

Kırmızı et kaçakçıların gözdesi haline geldi

29 Temmuz 2010 14:15 tsi
Kırmızı et, artan fiyatları fırsata dönüştürmek isteyen kaçakçılar için ''gözde mal'' haline geldi.

Gümrüklerde bu yılın ilk 6 ayında ele geçirilen kaçak et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı. Geçen yılın ilk yarısında 1,8 ton kaçak et ele geçirilirken, bu yıl bu rakam 9,7 tona yükseldi.

Gümrük Müsteşarlığından alınan bilgiye göre, bu yılın ilk 6 ayında ele geçirilen kaçak eşya ve uyuşturucu miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Bu dönemde Gümrük Muhafaza ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 268,8 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi.

Bu rakamın 61 milyon lirasını gemi, TIR, kamyon gibi kaçakçılıkta kullanılan araçlar oluştururken, bunu 30 milyon lira ile gıda ürünleri, 28 milyon lira ile tekstil ürünleri, 27,5 milyon lira ile uyuşturucu, 18 milyon lira ile akaryakıt ürünleri izledi. Söz konusu dönemde yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 100 kişi yakalandı.

Gümrüklerde ele geçirilen kaçak akaryakıt, et, sigara ve içkinin geçen yılın aynı dönemine göre büyük oranda artması ise dikkati çekti.

Bu yıl kırmızı et fiyatlarındaki artışı fırsata dönüştürmek isteyen kaçakçılar, et ve et ürünlerine yöneldi. İstatistiklere göre yılın ilk yarısında ele geçirilen et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı. Geçen yılın ilk 6 ayında 30 bin lira değerinde 1,8 ton kaçak ete el konulurken, bu yıl 290 bin liralık 9,7 ton et ele geçirildi.

Kaçak etlerin daha çok Suriye, Irak, İran ve Romanya üzerinden ülkeye sokulduğunu belirten yetkililer, kaçakçıların zula yöntemlerinin ise şaşkınlık yarattığını belirtiyor. Yetkililer, etleri naylon poşetlerle vücutlarına sararak, kamyon lastiklerinin içine yerleştirerek veya araç koltuklarının içine yapılan zulalarla yurda sokmaya çalışan kaçakçıların ortaya çıkarıldığını ifade ediyor.

-KAÇAK AKARYAKIT 3,5 KAT ARTTI-

Etin yanı sıra bu yıl kaçak yakalamalarında en büyük artış oranı akaryakıt, sigara, içki ve tütünde görüldü.
Söz konusu dönemde ele geçirilen kaçak akaryakıtın tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 350 oranında artarak 18,1 milyon lira oldu. Bu rakam geçen yıl 4 milyon lira düzeyinde bulunuyordu.

Ekipler gümrüklerde bu yıl 6,7 bin ton madeni yağ, bin 155 ton motorin, bin 400 ton boya sanayinde kullanılan white spirit, 39 ton fuel-oil, 14 ton kaçak benzin ele geçirdi.

Sigara, tütün ve içki yakalamalarında da geçen yıla göre 2 kat artış yaşandı. 2009 yılının ilk 6 ayında 5,1 milyon lira değerinde sigara, tütün ve içkiye el konulurken, bu yıl bu rakam 10,1 milyon liraya çıktı. Gümrüklerde bu yıl 1 milyon 312 bin paket sigara, 8 bin 148 şişe içki, 103 bin kilogram da tütün ele geçirildi.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, son dönemlerde kaçakçıların, kar marjı yüksek olan akaryakıt ve fiyatların yükselmesi nedeniyle de et ürünlerine yöneldiğini söyledi.

Akaryakıt kaçakçılığının vergi kaybına neden olması nedeniyle Hazine'ye, kaçak akaryakıtın kalitesiz olması nedeniyle araçlara, haksız rekabete neden olduğu için de sektörde faaliyet gösterenlere büyük zarar verdiğini ifade eden Akkoç, bu konuda taviz vermeden denetim ve operasyonları sürdürdüklerini bildirdi.

Akaryakıt kaçakçılığının sadece kolluk güçlerinin mücadelesiyle önlenemeyeceğini ifade eden Akkoç, ''Vergi oranlarının yüksek olması kaçakçıların iştahını karartıyor. Komşu ülkelerde akaryakıt ürünlerinin fiyatları bize göre oldukça düşük seviyede. Akaryakıt kaçakçılığını engellemenin yollarından biri de vergi oranlarının azaltılmasıdır'' dedi.

Akkoç, ÖTV muafiyeti olan akaryakıt ürünlerinin denetimleri ve kontrolünün daha sıkı tutulması gerektiğini kaydetti.

Genel Müdür Akkoç; vatandaşların kaçakçılıkla mücadelede ''ALO 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'' ve Gümrük Müsteşarlığı internet sitesindeki ''Online İhbar Hattı'' üzerinden sağladıkları bilgi desteğine de teşekkür etti.

Bu yılın ilk 6 ayında gümrüklerde ele geçirilen bazı eşyalar ile bunların asgari değerleri şöyle:

Cinsi---Değeri (Bin TL)
----- --------
Araç 61,153
Silah mühimmat: 113
Tütün alkol 10,140
Uyuşturucu 27,529
Gıda 30,846
Akaryakıt 18,132
Elektronik eşya 7,847
Değerli maden 2,746
Tekstil 28,389
Tıbbi eşya 2,129
Makine ve aksamı 24,989
Çeşitli eşyalar 53,318



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,939 µs