En Sıcak Konular

Alkollü araç kullanan yandı

29 Temmuz 2010 08:51 tsi
101 promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıya göre 101 promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Kırmızı ışıkta 5 kez geçenlerin ehliyetine de 6 ay el konulacak.

Yeni hazırlanan Karayolları Trafik Kanunu tasarısında alkollü içki kullanarak direksiyon başına geçenlere dönük önemli bir düzenleme yapıldı. İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıya Emniyet Genel Müdürlüğü'nde son şekli verildi. Yeni yasama yılında TBMM'ye sevk edilecek tasarı Almanya'daki Trafik Kanunu örnek alınarak hazırlandı.YÖKBaşkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç ile Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından sil baştan hazırlanan 138 maddelik tasarı için 40'ı aşkın kamu kurumu, Barolar Birliği, üniversiteler ve sivil toplum örgütünden görüş alındı.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nda oluşturulan komisyon tüm görüş ve önerileri tek tek değerlendirdi.

TRAFİK MAHKEMESİ KURULACAK

Tasarıya göre ilk kez 101 promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak. Trafik Mahkemesi'ne sevk edilecek sürücüler, 'kendisi dışında başkalarının da ölümü ve yaralanmasına yol açmak'tan yargılanacak. Mevcut kanunda ancak 3 kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

CEZALAR ARTIRILIYOR

Tasarıyla bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin de ehliyetlerine 3 ya da 6 ay süreyle el konulacak. Ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olan, trafik ihlalleri yapan sürücülere uygulanan idari para cezaları da artırılacak.

MEVCUT KANUN NASIL UYGULANIYOR?

Yürürlükte olan yasada birinci defasında 50 promil ve üstü alkollü yakalanan sürücülere 548 lira ceza uygulanıyor, aracı trafikten men edilirken sürücü belgesine 6 el konuluyor. Sürücü ikinci kez yakalanırsa ceza 687 liraya çıkıyor. Bu defa da ehliyete 2 yıllığına el konuluyor. Üçüncü kez alkollü olarak direksiyona geçen sürücüye bin 101 lira ceza kesiliyor, ehliyetine 5 yıl el konulurken en az 6 ay hapis istemiyle dava açılıyor. Beşinci yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade ediliyor.

İKİ KADEHE KARŞILIK GELİYOR

Adli Tıp yetkilileri, iki kadeh rakı, şarap, votka ya da bira içen kişilerde alkol oranının 101 promil ve üzerinde çıktığını açıkladı.

Uzmanlar, bir kadeh içki içen kişilerde 50 promile yakın değerler alındığına dikkat çekti.
 
bugün



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs