En Sıcak Konular

İsrail Türkiye'ye alternatif arıyor

28 Temmuz 2010 16:40 tsi
İsrail Türkiye'ye alternatif arıyor Türkiye ile ilişkilerinin bozulması, ulusal güvenlik açısından hava operasyonlarına çok önem veren İsrail'i zor duruma düşürdü.

Başta helikopter pilotları olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri personeli için yurt dışında eğitim almak olağandışı bir durum değil. Yerel basında yer alan haberlere göre, pilotlar bu sefer de yaklaşık 1,800 kilometrelik uzun bir yolculuğun ardından Romanya Hava Kuvvetleri’nin uçuş ve uçaksavar okuluna gittiler.

Ancak neden Romanya seçildi? İsrail’in karşılaştığı tehditler, Kızıl Deniz kıyılarında bulunan ülkelerde yapılan silah kaçakçılığına müdahale edilmesinin gerekliliği ve diğer özel operasyonlar, İsrail Hava Kuvvetleri’nin uzun menzilli operasyon kabiliyetlerini korumalarını zorunlu kılıyor.

Bu tür operasyonlar İsrail’den yüzlerce, hatta binlerce kilometre uzakta bazı durumlarda çok kısa süreler içinde yapıldı. Bu tür operasyonlar çoğunlukla pilotların bilmediği ve yön bulmanın zor olduğu bölgelerde gerçekleştiriliyor (zor şartlar hava koşullarından uçak savar bataryalarına ve düşman savaş uçaklarına kadar değişiyor).

Bu nedenle düzenlenen benzer operasyonlar sadece Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarını değil aynı zamanda yakıt ikmal, istihbarat, kumanda ve kontrol uçakları ve tabi ki helikopterleri de kapsıyor. Uzun menzilli hava operasyonlarında, Hava Kuvvetleri helikopterleri çok büyük önem taşıyor. Görevleri pilotları arama ve kurtarma, Özel Kuvvetleri hedeflerine taşıma, yeniden yakıt alma ve istihbarat toplamaktan oluşuyor.

TÜRKİYE’NİN ALTERNATİFLERİNİ ARAMAK

Helikopterler pilotları uzun menzilli uçuşların havada asılı yakıt ikmali, zor dağlık arazilerde yön bulma, bozuk hava şartlarıyla mücadele edebilme ve müttefik güçlerle işbirliğini kapsayan yeteneklere sahip olmak zorunda. Bu, Hava Kuvvetleri’nin neden 1980’lerden beri uzak ülkelerde konuşlandığı ve eğitim yaptığının de yanıtını oluşturuyor.

Bir yıl öncesine kadar bu eğitimlerin büyük kısmı Türkiye’de yapılıyordu. Ülkenin dağlık arazisi Hava Kuvvetleri’nin eğitim yapmak istediği coğrafi şartları karşılıyordu. Savaş uçakları ve helikopter birlikleri, Türk Hava Kuvvetleri’nin üslerinde konuşlanıyor ve ağırlıklı olarak yön bulma, düşük irtifa uçuşları ve belirsiz hava şartlarında uçuş gibi mümkün olan tüm görevlerin eğitimini yapıyordu.

Aynı zamanda, İsrail Hava Kuvvetleri daha uzaktaki Avrupa ülkeleriyle bağlarını güçlendiriyordu. Türkiye’ye yapılan daha kısa menzilli uçuşlara kıyasla, diğer ülkelere yapılan uçuşlar havada yakıt ikmali, uzun menzilli manevralar ve yabancı yetkililer ile işbirliği gerektiriyor.

Yabancı kaynaklara göre, İsrail son iki yılda Yunanistan ve İtalya’nın yakın bölgelerinde bu tür tatbikatlar düzenledi ve 1,000 kilometreden daha uzak hedeflere yönelik saldırıların eğitimi yaptı.

İsrail’in Türkiye ile bozulan ilişkileri, Hava Kuvvetleri’nin Romanya dâhil dost Avrupa ülkelerinde eğitim uçuşları yapma ihtiyacını artırdı. Bu ülkelerdeki Hava Kuvvetleri yetkilileri işbirliği yaptıkları için mutlular. Aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri’nin çalışma şeklinden tecrübe kazanıyorlar. Bu tabloya bakıldığında, İsrail helikopterlerinin Romanya’ya konuşlandırılması olağandışı bir durum değil.



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,807 µs