En Sıcak Konular

Amanoslar nasıl 'temizlenecek?'

28 Temmuz 2010 15:47 tsi
PKK’nın yuvalandığı Suriye sınırındaki dağ 18 yıldır temizlenemiyor

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın Adana’da dün yaptığı konuşmada bölgedeki sivil ve askeri yöneticilere ‘Amanosları temizleyin’ talimatının ardından, 18 yıldır PKK’nın yuvalandığı bölgede nasıl bir uygulamaya geçileceği merakla beklenmeye başlandı. Uzmanlar, bölgede teröristler gibi dağda yaşayacak şekilde eğitilmiş yeterli sayıda güvenlik görevlisi bulunmaması ve Suriye’nin kendi sınırını yeterince koruyamaması halinde sorunun devam edeceği görüşünde.

Buzul çağından miras kalan, teröristleri barındıran uygun ormanlık alanlar, çok sayıda doğal mağaraların bulunduğu Amanos Dağları, Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde 4 polisin şehit edildiği terör saldırısıyla bir kez daha gündeme geldi. 1992’de bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın PKK’lı teröristlere telsizle verdiği, “Hatay’ı Botan’a çevirin, kan gölü olsun” talimatının ardından geçen süreçte, dağlarda barınan terörist gruplar, çeşitli zamanlarda bölge illerinde yaptıkları saldırılarla adını duyurdu.

Kuzeyden güneye doğru uzanıp, Asi Nehri’nin denize döküldüğü Samandağ Deltası’nda sona eren, bir ucu Suriye sınırındaki Keldağ’da biten, Osmaniye’nin yaylalara sahip, Bahçe ve Düziçi ilçeleri, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri, Hatay’ın Erzin, Dörtyol, İskenderun, Hassa, Belen, Samandağ, Kırıkhan ilçelerinin tamamına geçişe imkan veriyor Amanos Dağları. Teröristlerin temizlenmesi için zaman zaman 4-5 bin güvenlik görevlisi ile bir bölümü kuşatılabilen Amanoslar’da, şimdi farklı nasıl bir önlem alınacağı üzerinde duruluyor. Bakan Atalay’ın bu isteğini ısrarlı bir şekilde ifade ederken, DHA muhabirlerinin görüştüğü, bazıları geçmişte bu bölgede görev yapan asker ve polis uzmanlar “Güç ama, imkansız değil” değerlendirmesinde bulundu.

EN ÜST DÜZEY DEĞERLENDİRME 200 kilometre uzunluğunda yer yer 35 kilometre eninde, bir adı da ‘Gavur Dağı’ olan Amanoslar yer yer Suriye ile sınır. Sınırın karşı tarafında Nusaybin’den Samandağ’a kadar yaklaşık 500 Kürt Köyü bulunuyor. Türkiye ile Suriye arasında gerginlik yaşanan yıllarda, bu köylerdeki gençler asılsız söylentilerle örgüt kamplarına alınarak eğitilmişti. İran’ın Sahar Televizyonu’nda konuşan, şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Talabani de, “Türkiye, Kerkük’e müdahaleden vazgeçmezse, Suriye’ye ait olan İskenderun Limanı’nın Suriye’ye iadesi için, bu ülkedeki Araplarla işbirliği yaparız” diyerek, Hatay’da yaşayan Araplar ve Suriye’nin bu il üzerinde geçmişteki emellerine atıfta bulunmuştu. Bu gelişmeler üzerine Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Hatay’ın gündemine almış, ‘Özel Statülü İl’ haline getirilmiş, inşaatı 14 yıl süren havaalanı inşaatı da özel ödenekle tamamlanabilmişti.

PKK’nın Suriye sınırından sızarak yuvalandığı Amanoslarda önceleri dağ köyleri ve maden ocaklarında sansasyonel eylemler yapması, ardından dağ eteklerindeki ilçelere inerek eylemler yapıp, son 2 ayda da Hatay ve Osmaniye’de kışla ve lojman baskınlarına kadar varan saldırılar sürerken, geçtiğimiz pazartesi günü 4 polisi Dörtyol’da öldürüp Amanoslara kaçmaları hem halk arasında, hem hükümette ‘bardağı taşıran son damla’ olarak değerlendiriliyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın dün 4 polisin cenaze töreninde Emniyet Genel Müdürü, çevre illerden 4 vali, bölgede yetkili komutan ve emniyet müdürlerinin bulunduğu ortamda “Bu Amanosları temizleyin” sözlerinin ardından şimdiye kadar başarılamayan temizleme harekatının nasıl sonuçlar vereceği merakla bekleniyor.

Bölgede halen hudut birlikleri ile jandarma ve zaman zaman da polisin uzman ekipleri arama faaliyetlerini yürütüyor. Ancak mağaraların çokluğu, dağın çamlar ile kaplı olması, yayla bölgelerinde yaşayan siviller bulunması beklenen sonucu vermiyor. Dağlarda yuvalanabilen ve sayılarının 90 dolayında olduğu bilinen teröristler de dün olduğu gibi şehitler için tören yapılırken dahi saldırılar düzenleyip, bölgede varlıklarını hissettirmeye çalışıyor.



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,626 µs