En Sıcak Konular

Genel Başkanlığı ne zaman bırakabilir?

28 Temmuz 2010 12:21 tsi
Genel Başkanlığı ne zaman bırakabilir? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP’nin oylarında anlamlı bir artış olmazsa Genel Başkanlığı bırakırım" sözlerine ilişkin "Sözlerim gayet açık. Oylarda anlamlı bir artış olmadığı takdirde Genel Başkanlık yapmanın alemi yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları İl Başkanları toplantısına gelişinde gazetecilerin, bugünkü Hürriyet gazetesine verdiği "CHP’nin oylarında anlamlı bir artış olmazsa Genel Başkanlığı bırakırım" demecine ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin oylarında anlamlı bir artış olmadığı takdirde Genel Başkanlık yapmanın anlamı olmadığını ifade ederken "Anlamlı kelimesinden kastınız nedir?" diye sorulması üzerine ise "Anlamlı sözcüğünde bütün bunların hepsi yatıyor" yanıtını verdi.

"KADINLARI İKİNCİ SINIF SAYAN İKTİDARA DUR DEMELİYİZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum" sözlerini anımsatarak kadınlara "Sizi ikinci sınıf yurttaş konumuna koyan, sizin elinize cumhuriyetin verdiği hakları bile alan bu siyasi iktidara dur dememiz lazım" diye seslendi.

Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları İl Başkanları toplantısının açılışında konuştu. Konuşmasına, kadınlara evlerine sahip çıktıkları gibi Türkiye’ye de sahip çıkmaları çağrısında bulunarak başlayan Kılıçdaroğlu, sorunların her geçen gün büyüdüğünü, açılım politikalarıyla Türkiye’nin karıştırıldığını söyledi.

-"KADINLAR SANDIĞA GİTTİĞİNDE BAŞBAKAN’I SORGULAMALI"-

CHP olarak kadın-erkek eşitliğini hep savunduklarını ancak şu anda Türkiye’nin, kadın erkek eşitliğine inanmayan bir Başbakanı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Hak verilmez alınır. Türkiye’deki bütün kadınlara sesleniyorum. Eğer bu ülkede özgür, çalışan, üreten, alın teri döken, evini geçindirmek için çaba harcamayı göze alan bir kadınımız Başbakan’ın bu söylemi karşısında sandığa gittiği zaman ‘Niçin ben bu ülkede ikinci sınıf yurttaş durumuna getiriliyorum’ diye sormalıdır. Ve Başbakan’ı sorgulamalıdır. Başbakan sözde AB’ye girmek için çaba harcayan bir kişi. Acaba bu Başbakan yurtdışına gittiğinde de biz kadın erkek eşitliğine inanmıyoruz söylemini dile getirebilecek mi? Getirmeyecektir, bundan kesinlikle eminim. Çünkü takiye kültüründen gelenler, yani kafalarının arkasında başka planları bulunanlar zaman zaman ağızlarından düşündüklerini dile getirirler. İşte o düşündüklerini dile getirdikleri konulardan birisi de kadın erkek eşitliğine inanmayanlardır."

-"YOKSUL KADINLARA BULGUR, KENDİLERİNE HAVUZLU VİLLA"-

Kadınların önünde zor bir tablo olduğunu ancak zoru başarmaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, kadınların hayatın dramını en acımasız şekilde yaşadığını belirterek, "Eğer evinde akşam tenceresi kaynamıyorsa çocuklarının dramını kadın yaşar. Onun için size çok büyük görevler düşüyor. Israrla söylediğim bir şey var. Eğer bu coğrafyada yani güzel Türkiyemizde bir çocuk bile yatağa aç giriyorsa bizim o gece rahat uyumamamız gerekiyor" diye konuştu. AKP’nin, "Yoksulluk ne kadar artarsa ben iktidarımı o kadar uzun sürdürürüm" anlayışında olduğunu, CHP’nin ise sadaka dağıtan devlet kültürünü değil, sosyal devlet kültürünü öne çıkaracağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bizim inançlarımızı sömürdüler, etnik kimliklerimizi sömürdüler, Türkiye’yi ayrıştırdılar, şimdi yoksulluğumuzu sömürüyorlar. Bu acımasız iktidarı her yere şikayet etmemiz lazım. Ve şunu söylememiz lazım, büyük kentin çeperlerinde oturan yoksul kadınlarımıza: Sana bir kilo makarna, bir kilo bulgur veriyorlar da neden kendilerine bölüşümde havuzlu villa düşüyor?" diye konuştu. CHP’li kadınların, bunu çok kararlı bir şekilde anlatmaları gerektiğini, CHP’nin "Aile sigortası" politikasının da iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kadını evde güçlü kılacağız. Kadın gidecek öyle makarnaymış, bulgurmuş, ekmekmiş bunların peşinde koşmayacak. Bankadan parasını çekecek, ailesinin geçimini sağlayacak. Onun güvencesi CHP olacak, sosyal devlet olacak" dedi.

CHP iktidarında "sömürü düzenini" bitirecekleri vaadini veren Kılıçdaroğlu, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu da iki yıl içinde çözme sözü verdi.

-"UTANMASI GEREKENLER BİZE SORU SORMAYA BAŞLADILAR"-

İktidarın, tasarrufa önce kadınlardan başladığını, 18 yaşını dolduran kızların anne-babasının sağlık sigortasından yararlanabildiği uygulamayı AKP Hükümeti’nin kaldırdığını anlatan Kılıçdaroğlu, bu tabloyu da tersyüz edeceklerini bildirdi. Sosyal devletin temeline dinamit konulduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplumu ayrıştırmak, toplumdaki öfkenin nereden nasıl ortaya çıkacağını kim biliyor? İnegöl’de çıktı, Hatay’da çıktı. Bu ülkede herkesin karnı doysaydı, bu ülke huzurlu bir toplum olsaydı bu tablolar yaşanır mıydı? 8 yıldır yönetiyorlar ve milletin karşısından çıkıp sıkılmadan şunu söylüyorlar: Siz milletin karşısına hangi yüzle çıkacaksınız diye bize soruyorlar. Utanması gerekenler bize soru sormaya başladılar. Bu da utanmanın bir başka boyutu galiba. Bunu hazmetmek çok zor. Ama ahlakı erdem olarak bilmeyenler, yalan söylemeyi sıradan kabul edip ‘Ben söylerim nasıl olsa bu millet yutar’ diyenler bunları çok rahatlıkla söylüyorlar."

-"KADINLARI İHMAL ETTİK"-

Kılıçdaroğlu, kadınların siyasetin öznesi olması gerektiğini vurgulayarak, "Ama gelip de erkeklere ‘Bize hak verin’ değil, mücadeleyi siz yapacaksınız, kavgayı siz vereceksiniz. Mücadele sonucu elde edilen bir hak, gerçek anlamda bir haktır. Çünkü onun arkasındaki mücadele, alınteri, irade size güç verir. Eğer bu mücadele verilmezse başarısız oluruz" dedi. Bir özeleştiride bulunan Kılıçdaroğlu, "Biz siyasi parti olarak her ne kadar tüzüğümüzde kadın kotası getirdiysek de bir başka gerçek var. Kadınları ihmal ettik, siyasette de ihmal ettik. Onlar siyasete girmek istedi, onları iteledik. Onlar da ses çıkarmadı. Kadın Kolları çalışmadı, üretmedi. Şimdi yeni bir sayfa açtık. Çalışacağız, hep beraber çalışacağız. Ben çalışıyorum, koşturuyorum, uyuyamıyorum. Ama bir tek hedefim var: Bu ülkeye temiz siyaseti getirmek, düzgün siyaseti getirmek. Bu ülkede herkesin karnının doyabileceği bir refah devletini yaratabilmek, onun mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

-"SİZİ İKİNCİ SINIF YURTTAŞ KONUMUNA SOKAN İKTİDARA DUR DEYİN"-

Bütün kadınlara seslenen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sizi ikinci sınıf yurttaş konumuna koyan, sizin elinize cumhuriyetin verdiği hakları bile alan bu siyasi iktidara dur dememiz lazım. Dur deyin ki çocuklarınız gelecek kaygısı taşımasın. Herkesin çocuğu onların çocukları kadar şanslı değil. Ve annelere şunu da söyleyin, Recep Bey’in bir ifadesini söyleyin: Recep Bey diyordu ki ‘Her üniversiteyi bitiren çocuk iş bulacak diye bir kural yok. Ve o anneye şunu söyleyin: Sizin çocuğunuzla Recep Bey’in çocukları aynı kulvarda mı koşuyorlar, aynı şansı mı paylaşıyorlar, eşit mi yarışıyorlar? Eşit yarışılan bir ülke olsaydık bu lafa doğru diyebilirdik. Ama eşit değiller. Eşitsizlikler içinde siz kendi çocuğunuzu bir tarafa bırakıp da, görmemezlikten gelip de, ‘İşsizlik var ama ne yapalım, her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye bir kural yoktur’ diyen, o insanları kalbinden vuran bu kadar acımasız bir lafı söylüyor."

-"CHP’Lİ KADINLAR BÜYÜK KENTLERİN ÇEPERLERİNDE DAHA ÇOK ÇALIŞMALI"-

CHP’li kadınlardan bir isteği olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Asla ve asla inançlar üzerinden siyaset yapmayacağız, her inanca saygı göstereceğiz. Asla ve asla etnik kimlikler üzerinden siyaset yapmayacağız, her etnik kimliğe saygı göstereceğiz. Çünkü biz insanı seviyoruz. İnsanın inançları, etnik kimliği başımızın üstünde. Onları, insan olduğu için ve onların yaşadığı sorunları çözmek için yola çıkıyoruz. Biz doğayı da seviyoruz, tüm canlıları seviyoruz ve onları insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu da biliyoruz. Onun için aynı zamanda çevreciyiz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, CHP’li kadınların, büyük kentlerin çeperlerinde daha çok çalışması gerektiğini buralarda çalışmaları durumunda halkın iktidarı olacaklarını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda Bülent Ecevit’in kadın için yazdığı bir şiirden "Sen gücünü bil/Dünyalar senin/Emek senindir, ürün de senin" dizelerini okudu. Kılıçdaroğlu, kadınlara "Size gücünüzü hatırlatıyorum, lütfen o gücü kullanın" diye seslendi.



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs